Update: kwartaalresultaat Ahold Delhaize beter dan verwacht

Redactie ABM Financial News - 1 maart 2017, 08:27

Outlook gehandhaafd.

(ABM FN-Dow Jones) Ahold Delhaize heeft in het vierde kwartaal van 2016 zoals verwacht een lager, maar beter dan door analisten voorzien onderliggend operationeel resultaat geboekt en herhaalde de eerder afgegeven outlook voor 2017. Dit maakte het Nederlandse-Belgische supermarktconcern woensdag voorbeurs bekend.

"Ik ben erg tevreden over de resultaten van het vierde kwartaal met volumegroei en sterke marges en goede voortgang in onze in december aangekondigde Better Together strategie", zei CEO Dick Boer in een toelichting op de cijferrapportage.

Het onderliggend bedrijfsresultaat daalde met 3,9 procent tot 608 miljoen euro en de onderliggende nettowinst per aandeel uit voortgezette activiteiten kwam uit op 0,32 euro tegen 0,33 euro een jaar geleden.

De resultaten waren daarmee beter dan analisten gemiddeld hadden verwacht. Zij hadden gemiddeld een 9,5 procent lager onderliggend bedrijfsresultaat van 573,0 miljoen euro voorzien en een onderliggende winst per aandeel uit voortgezette activiteiten van 0,28 euro. 

De al op 19 januari bekendgemaakte pro forma omzet, wat een juiste vergelijking met de gecombineerde cijfers van voor de fusie mogelijk maakt, daalde van 15,7 miljard naar 15,5 miljard euro. Dit cijfer lag destijds iets boven de verwachting van analisten, die gemiddeld een omzet van 15,4 miljard euro hadden verwacht.

De aangepaste vergelijkbare pro forma omzet tegen constante valuta, in een vergelijkbaar aantal winkels en rekening houdend met een extra verkoopweek in het vierde kwartaal van 2015, steeg echter met 2,8 procent.

"We hebben het marktaandeel in de meeste markten zien groeien", zei CEO Dick Boer in een toelichting tegen journalisten. In Nederland groeide het marktaandeel van Albert Heijn in 2016 met 20 basispunten naar 35,2 procent. De online omzet van bol.com en ah.nl nam hier in het kwartaal op jaarbasis met 30 procent toe. In de Verenigde staten groeide het marktaandeel van Ahold USA zowel in contanten als in volume.

In België bleef het marktaandeel van Delhaize in 2016 stabiel op 24,1 procent. "We doen er met prijsacties en vernieuwing van winkels en het aangeboden assortiment alles aan om de positie van Delhaize in België te versterken", zei Boer desgevraagd tegen ABM Financial News.

Ahold Delhaize ziet in de Verenigde Staten aanhoudende prijsinflatie in het eerste kwartaal. "Maar we hopen erop dat deze zal omslaan in inflatie in de tweede helft van het jaar", zei financieel directeur Jeff Carr tegen journalisten, eraan toevoegend dat het gezien de economische en politieke onzekerheden moeilijk te voorspellen is.

Ahold Delhaize stelt aandeelhouders een 9,6 procent hoger dividend van 0,57 euro per aandeel in het vooruitzicht, wat een pay-out ratio van 48 procent betekent.

Het gefuseerde concern herhaalde de verwachting om de beoogde synergievoordelen van de fusie van 220 miljoen euro in  2017 te behalen en in dit jaar een vrije kasstroom van 1,6 miljard euro te realiseren.

Het aandeel Ahold Delhaize sloot dinsdag 0,1 procent hoger op 20,06 euro.

Update: om extra informatie en toelichting CEO en CFO toe te voegen.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs onder druk

Beleggers bouwen posities af voor expiratie september-future.

39 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse toezichthouder bestudeert geplande beursgang Spotify - media

Muziekdienst wil directe notering aan NYSE zonder aandelenuitgifte.

2 uren geleden - Lees verder

Rode start Europese handelsweek

Nervositeit over Noord-Korea laait weer op.

2 uren geleden - Lees verder

Overname energiebedrijf Oncor door Berkshire Hathaway van de baan

Warren Buffetts investeringsbedrijf afgetroefd door andere koper.

3 uren geleden - Lees verder

Batenburg verdubbelt winst

Omzet 15 procent hoger.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.