AEX boekt winst in week van banenrapport en Draghi

Redactie ABM Financial News - 10 maart 2017, 20:39

Index blijft boven 500 punten.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX heeft de afgelopen week een winst geboekt en daarmee zijn notering boven het 500-punten-niveau weten vast te houden. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde op 511,14 punten, een winst op weekbasis van 1,0 procent.

De week kwam traag op gang, aangezien de belangrijkste richtinggevende publicaties en bijeenkomsten pas in de tweede helft van de week plaatshadden. Het ECB-rentebesluit en het Amerikaans banenrapport, daar draaide het de afgelopen handelsweek om. De aanloop daar naartoe kenmerkte zich door een afwachtende houding.

De Europese Centrale Bank handhaafde zoals verwacht donderdag zijn monetair beleid. Het belangrijkste rentetarief werd gehandhaafd op 0,00 procent, terwijl de depositorente en strafrente op respectievelijk 0,40 procent negatief en 0,25 procent werden gehouden. Ook het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma, dat zoals eerder werd aangekondigd vanaf april wordt afgebouwd van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand, werd gehandhaafd.

In de toelichting volgend op het rentebesluit schetste ECB-voorzitter Mario Draghi al met al een iets positiever beeld. "Het herstel in de eurozone lijkt aan kracht lijkt te winnen, maar desondanks blijft stimulering nodig", aldus Draghi. "Sentimentsindicatoren suggereren dat het cyclische herstel aan momentum lijkt te winnen", zei hij, eraan toevoegend dat ook de inflatie opnieuw is gestegen, vooral te danken aan oplopende energie- en voedselprijzen. Het risico van deflatie is volgens de ECB inmiddels grotendeels verdwenen. De markt reageerde positief.

Tweede punt van focus was het Amerikaans banenrapport vrijdag. Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de Verenigde Staten in februari is gestegen met 235.000 banen, waar geraadpleegde economen rekenden op stijging van 197.000 banen.

De sterker dan verwachte stijging kwam niet als een volstrekte verrassing. Uit cijfers woensdag van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing bleek al dat het aantal banen in de private sector in februari is gestegen met 298.000 banen. Vooraf werd gerekend op een stijging van 188.000 banen.

Marktvolgers zagen de positieve data als een mogelijke indicatie voor het tempo waarin de Federal Reserve de rente dit jaar zal verhogen. Volgende week dinsdag start het beleidscomité van de Federal Reserve aan zijn tweedaagse beleidsvergadering, die een dag later wordt afgesloten met het rentebesluit. Iedereen lijkt te rekenen op een renteverhoging. Drie renteverhogingen dit jaar, waarop de markt nu rekent, lijkt gezien de sterke banendata niet onwaarschijnlijk.

Stijgers en dalers

Akzo Nobel was deze week de uitblinker in de AEX, nadat de Amerikaanse sectorgenoot PPG interesse toonde in een eventuele combinatie van beide concerns. PPG deed reeds op 2 maart een ongevraagd overnamebod op het Nederlandse concern van 20,9 miljard euro, ofwel 83,00 euro per aandeel. AkzoNobel weigerde en meldde tevens versneld de strategische opties voor een afsplitsing van de divisie Specialty Chemicals te onderzoeken. Vrijdag meldden diverse media dat PPG een tweede bod op Akzo voorbereidt. Het aandeel steeg op weekbasis 17,6 procent.

De financials zetten de opwaartse trend, vanwege de vooruitzichten op een hogere rente, ook deze week voort. Ten opzichte van het slot een week eerder stegen ING, ABN AMRO en Aegon met respectievelijk 5,3, 3,6 en 1,6 procent.

Van de middelgrote fondsen was Air France-KLM met een winst van 5,5 procent op weekbasis één van de sterkste stijger, na positieve vervoercijfers en een adviesverhoging van Societe Generale.

TKH steeg op weekbasis 4,2 procent, na positieve resultaten. Analist Dirk Verbiesen noemde de resultaten veel beter dan verwacht. Analist Tijs Hollestelle sprak tevens van een sterke orderinstroom en analist Martijn den Drijver van NIBC sprak van een goede outlook. Daarnaast doken er vrijdag onbevestigde mediaberichten op dat het technologiebedrijf uit Haaksbergen een mogelijke overnameprooi is.

Van de kleinere fondsen was Accell op weekbasis één van de uitschieters. Het concern meldde vrijdag het afgelopen boekjaar minder fietsen verkocht te hebben, maar wel tegen een hogere prijs waardoor de omzet alsnog aantrok. De fietsenfabrikant realiseerde voor het eerst in zijn bestaan een omzet van meer dan een miljard euro en streeft voor de middellange termijn naar een omzet van 1,5 miljard euro. Het aandeel won op weekbasis 6,4 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

3 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71