Beursupdate: Damrak op winst

Redactie ABM Financial News - 10 maart 2017, 11:17

Amerikaanse banendata eerstvolgende richtpunt.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,8 procent op 511,82 punten, de AMX noteerde vrijwel onveranderd en de AScX handelde op een plus van 0,5 procent.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management denkt dat de markt uitgaat van een goed Amerikaans banenrapport. "Belangrijker is toch de vraag wat de Federal Reserve in de rest van het jaar gaat doen. Ik verwacht dat een robuuster beleid van het Amerikaanse beleidsorgaan de markt nog wel eens in verlegenheid kan brengen", aldus Montfrooij.

De vermogensbeheerder ziet voor de AEX als eerste horde 515 punten, het hoogste punt onderbeurs dat dateert van april 2015, aldus Montfrooij.

Macro-economische data kwamen uit Duitsland en Frankrijk, met Duitse arbeidskosten die in het vierde kwartaal van 2016 stegen. Verder bleek de export in Duitsland in januari beduidend sterker te zijn opgelopen. De Franse industriële productie kromp in januari.

De Nederlandse industriële productie toonde een lager groeitempo in januari. De gemiddelde dagproductie groeide in januari met 1,5 procent op jaarbasis, na een groei van 5,4 procent december.

Het Britse handelstekort over januari was stabiel. De industriële productie van het Verenigd Koninkrijk kwam over de eerste maand van het jaar conform verwachting 0,4 procent lager uit.

In de Verenigde Staten staan voorbeurs de banendata over februari op de rol, in de avonduren gevolgd door cijfers over het overheidsbudget.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een april-future West Texas Intermediate bewoog 0,9 procent in het groen op 49,73 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,8 procent steeg naar 52,57 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0614. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0599 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0581 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was het aantal verliezers in de minderheid. Unibail-Rodamco voerde deze reeks aan met een verlies van 1,2 procent. Oliegerelateerde fondsen als Royal Dutch Shell en SBM Offshore, die donderdag nog flink onder druk stonden, maakten een deel hiervan goed. SBM Offshore won 1,3 procent en Royal Dutch Shell steeg 1,7 procent. Met de bouw van een grote petrochemische fabriek door Royal Dutch Shell in Pennsylvania schept de Brits-Nederlandse energiereus in de bouwfase van de fabriek in Amerika meer dan 6.000 banen. Dit meldde CEO Ben van Beurden donderdag in een interview met CNBC.

AkzoNobel kan mogelijk een tweede bod van PPG tegemoet zien. Dit schreef Het Financieel Dagblad vrijdag op basis van een bron binnen het Amerikaanse bedrijf. Citi Research verhoogde het advies voor AkzoNobel van Neutraal naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 68,00 naar 90,00 euro. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel van 65,00 naar 75,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Het aandeel steeg vrijdag 4,0 procent.

ING Groep was verder een opmerkelijke stijger met 1,9 procent. Altice, dat eerder deze week met cijfers kwam, won zelfs 4,2 procent.

UBS verhoogde het advies voor ASML van Neutraal naar Kopen en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 118,00 naar 130,00 euro. De analisten van UBS zien een aantal redenen voor een koopaanbeveling, met als voornaamste argument de voortgang die ASML boekt met de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet, zoals duidelijk werd tijdens de SPIE bijeenkomst. Inmiddels ligt de productiviteit van de nieuwe machines in een opstelling bij ASML zelf op 104 wafers per uur. Het aandeel ASML noteerde 0,2 procent hoger.

In de Midkap was het aantal dalers eveneens ondergeschikt aan de winnaars. Air France-KLM zakte 1,5 procent na recent sterke prestaties en Vastned gaf 1,0 procent prijs.

Aan de pluskant was het iets enerverender met Refresco Group en Arcadis die er 1,3 procent bijkregen en BE Semiconductor Industries dat 1,6 procent won.

Bij de kleinere fondsen won Heijmans 2,4 procent, Sif Holding en Wessanen stegen beiden 1,1 procent. Verlies was toebedeeld aan AMG Advanced Metallurgical Group waar 1,6 procent van de koers af ging. Probiodrug leverde 1,8 procent in.

Accell Group verkocht in het afgelopen jaar minder fietsen, maar deed dit wel tegen een hogere prijs waardoor de omzet alsnog aantrok. Er werd voor het eerst een omzet gerealiseerd van meer dan een miljard euro. De fietsenfabrikant gaat voor 2017 uit van een toename van de omzet en de operationele resultaten. Voor de middellange termijn, circa vijf jaar, voorziet Accell een omzet van 1,5 miljard euro met een EBIT-marge van 8 procent. Over 2016 bedroeg deze marge nog 6,3 procent. Accell gaf met deze vooruitzichten voor de middellange termijn een positief signaal af, aldus analist Tijs Hollestelle van ING. Het aandeel Accell liep 4,4 procent op.

Talpa Holding verhoogde het belang in Telegraaf Media Groep tot 25,12 procent. Het aandeel TMG kreeg er 0,6 procent bij.

Hunter Douglas krijgt per 20 maart een plekje in de AScX index, ten koste van Kiadis Pharma. Kiadis Pharma zakte 1,3 procent en Hunter Douglas steeg 1,4 procent.

Van de lokale fondsen noteerde Koninklijke Brill 4,1 procent hoger nadat het bedrijf een akkoord met de Nederlandse universiteiten bekend maakte over Open Access-publicaties.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Correctie: Al half jaar curator bij Today's Tomorrow

Directeur Cees Smit noemt sluiting fonds een zware maatregel.

17 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen starten beursweek in het groen

Markten spoelen kater van vorige week week weg.

46 minuten geleden - Lees verder

Bescheiden winst resteert voor AEX

Index levert in op nieuw zorgen Amerikaanse tech-aandelen.

50 minuten geleden - Lees verder

Today's Tomorrow al half jaar onder curatele

Directeur Cees Smit noemt sluiting fonds een zware maatregel.

2 uren geleden - Lees verder

ECB kocht voor 12,5 miljard euro aan obligaties op

Opkopen nagenoeg gelijk aan week ervoor.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 520,62 0,22% 1,12 519,50
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 808,45 0,44% 3,53 804,92
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.004,92 0,63% 6,26 998,66