Damrak start handelsdag in het groen

Redactie ABM Financial News - 10 maart 2017, 08:20

Positief sentiment op Beursplein 5.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street kwam donderdag niet van zijn plaats, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend hoger koersen.

Futures op de AEX Index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. 

Donderdag steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak, dankzij met name overnamefantasie rond AkzoNobel en een positieve beursreactie op het rentebesluit van de ECB, al 1,0 procent naar 507,74 punten. Met deze stand schurkt de index aan tegen de hoogste stand neergezet in 2015 van 510,55 punten. Bij een doorbraak van dit niveau zal de index zich moeten richten op de toppen van 2007, neergezet voorafgaand aan het uitbreken van de financiële crisis toen financiële waarden de kar trokken op Beursplein 5. 

De aandacht gaat vandaag uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat wordt beschouwd als 's werelds belangrijkste macrocijfer. Beleggers rekenen op sterke cijfers, nadat woensdag nog de banengroei in de niet-agrarische private sector volgens een rapport van loonstrookjesverwerker ADP, veel hoger uitviel dan verwacht. Marktanalisten rekenen vrijwel unaniem op een renteverhoging door de Federal Reserve volgende week indien negatieve verrassingen uitblijven.

Het verkrappende monetaire beleid van de Fed staat haaks op het ruime monetaire beleid van de ECB, die donderdag nog besloot het belangrijkste rentetarief op 0,00 procent te houden, nadat in december 2016 nog werd besloten om het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma tot december 2017 te verlengen.

Amerikaanse handelaren namen donderdag plaats aan de zijlijn in afwachting van het banenrapport en de hoofdgraadmeters sloten vrijwel onveranderd. Marktstrateeg Mark Luschini van Janney Montgomery Scot bespeurde daarnaast "koopvermoeidheid" onder beleggers na de koersrally van de afgelopen maanden, waarbij over de brede linie records werden aangescherpt. PPG Industries kreeg van beleggers een lauw onthaal na het nieuws dat het een bod had uitgebracht op sectorgenoot AkzoNobel. Het aandeel daalde circa 3,7 procent. 

De olieprijzen bleven onder druk staan en de april-future op een vat Amerkaanse olie daalde op Wall Street 2,0 procent naar 49,28 dollar, waardoor de olieprijs voor het eerst in 2017 onder de 50 dollar per vat noteerde. Woensdag gaf de de future al vijf procent prijs nadat onverwachts de voorraden ruwe olie vorige week sterker dan verwacht bleken te zijn gestegen. In de Aziatische handel vanochtend herstelde de future enigszins met 0,8 procent. De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,0593, ten opzichte van een stand voor het muntpaar bij het sluiten van de Europese markten van 1,0584

In Azië was de beurs in Tokio vanochtend de absolute uitblinker, met dank aan een verzwakking van de yen. Export gerelateerde waarden stuwden de Nikkei index met 1,5 procent, terwijl de Chinese beurzen per saldo niet van hun plaats kwamen. De beurs in Sydney won daarnaast 0,6 procent. 

Naast het banenrapport kijken beleggers met name uit naar cijfers uit de eurozone, waaronder de Spaanse detailhandelsverkopen en de Franse industriële productie.

Bedrijfsnieuws

PPG bereidt een tweede bod voor op AkzoNobel. Dit schreef Het Financieel Dagblad op basis van een hooggeplaatste bron binnen PPG. Volgens de bron schemert dit al door in het donderdag door PPG uitgebrachte persbericht, in reactie op het afwijzen van het eerste bod door AkzoNobel. PPG deed op 2 maart ongevraagd een voorstel tot een bod van 83,00 euro per aandeel AkzoNobel, bestaande uit een som van 54,00 euro in contanten en 0,3 aandeel PPG. Donderdag sloot AkzoNobel op 72,79 euro. Volgens AkzoNobel wordt het daarmee duidelijk ondergewaardeerd.

S&P Equity verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel verhoogd van 65,00 naar 75,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Het bod van PPG van omgerekend 83,00 euro per aandeel AkzoNobel betekent volgens analist Jit Hoong Chan een koers/winst-verhouding van 19,1 op basis van de raming voor 2017, conform het waarderingsniveau van sectorgenoten en daarmee in de visie van S&P Equity Research onvoldoende.

Fietsenfabrikant Accell verkocht in 2016 1,5 miljoen fietsen, hetgeen 11 procent minder was dan een jaar eerder. De fietsen werden wel verkocht tegen een 23 procent hogere prijs per fiets. ING mikte vooraf ook op circa 1,5 miljoen verkochte fietsen. Accell boekte afgelopen jaar een 6,3 procent hogere omzet van 1.048 miljoen euro en een bedrijfsresultaat (EBIT) van 60,4 miljoen euro, tegenover 58,5 miljoen een jaar eerder. Onder de streep restte een nettowinst van 32,3 miljoen euro, hetzelfde als in 2015. 

Galapagos kondigde twee nieuwe Fase 2 studies voor filgotinib aan. Het betreft studies naar de ziekte van Crohn in de dunne darm en de tweede bij fistelvorming, een complicatie bij de ziekte van Crohn. Deze studies worden geleid door partner Gilead Sciences.

Hunter Douglas krijgt per 20 maart een plekje in de AScX index, ten koste van Kiadis Pharma. Dit bleek uit de kwartaalherweging van Euronext. In de AEX en de AMX vinden ditmaal geen veranderingen plaats.

Louise Fresco legt haar functie als niet-uitvoerend bestuurder van Unilever neer na afloop van de algemene vergadering van aandeelhouders van 2017 op 26 april 2017. Fresco heeft acht jaar bij Unilever gediend.

De Verenigde Nederlandse Compagnie rondde de overname van Renewables af. Renewables gaat voor 200.000 euro over van eigenaar. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index koerste donderdag 0,1 procent hoger op 2.364,88 punten, de Dow Jones index eindigde vlak op 20.859,19 punten en de Nasdaq sloot vlak op 5.838,81.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

ASR en Air France-KLM naar STOXX Europe 600 index

Toevoegingen vanaf 18 september.

13 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

19 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

25 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94