Europese beurzen hoger rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 10 maart 2017, 12:28

Markt maakt zich op voor Amerikaans banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren vrijdag rond het middaguur hoger, na de zalvende woorden van ECB-voorzitter Mario Draghi een dag eerder en in aanloop naar het Amerikaanse banenrapport later op de dag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,5 procent op 374,69 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,7 procent op 12.066,72 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent op 5.016,24 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,5 procent hoger op 7.349,07 punten.

In afwachting van het Amerikaanse banenrapport haalt de markt nog steun uit de woorden van ECB-voorzitter Mario Draghi volgend op het rentebesluit, dat het economisch herstel in de eurozone aan kracht lijkt te winnen, maar de stimulering desondanks nodig blijft.

"Vandaag heeft de laatste belangrijke gebeurtenis van deze week plaats: het Amerikaans banenrapport", aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK. "Dit is het laatste stukje van de puzzel als het gaat om de Amerikaanse renteverhoging van de Federal Reserve", voegde de marktanalist toe. "Tot dusver hanteert de Fed een zeer 'hawkish' toon als het gaat over een renteverhoging. Als het rapport sterke groeicijfers laat zien, waar de markt overigens op rekent, is het vrijwel zeker dat de Fed de rente volgende week zal verhogen", zei de marktanalist.

"Echter, het spel is nog niet voorbij, want er staan in Europa een aantal grote evenementen op de agenda, waar de Fed ook naar zal kijken en die altijd gebruikt kunnen worden als een excuus om de rente niet te verhogen, zoals de verkiezingen in Nederland", vervolgde Aslam. "Een ongunstige uitkomst van deze verkiezingen zal de Fed zeker aan het denken zetten over het wel of niet verhogen van de rente in een onstabiele situatie", concludeerde hij.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de arbeidskosten in Duitsland in het vierde kwartaal van 2016 op jaarbasis zijn gestegen met 3,0 procent. Op kwartaalbasis was sprake van een stijging van 1,5 procent.

In januari werd voor 98,9 miljard euro aan goederen uit Duitsland geëxporteerd, wat een stijging betekende van 11,8 procent op jaarbasis. De import steeg ten opzichte van dezelfde maand in 2016 met 11,7 procent tot 84,0 miljard euro. Op maandbasis was in januari sprake van een exportstijging van 2,7 procent, terwijl de invoer van goederen in Duitsland met 3,0 procent steeg ten opzichte van december 2016.

De Franse industriële productie kromp in januari op maandbasis met 0,3 procent. Op jaarbasis steeg de productie met 0,8 procent.

De detailhandelsverkopen in Spanje namen in februari toe met 0,1 procent op jaarbasis. Op maandbasis was sprake van een daling met 1,1 procent.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk kwam het nieuws dat de Britse industrie in januari op maand- en jaarbasis respectievelijk 0,4 procent minder en 2,7 procent meer heeft geproduceerd. Tevens werd bekend dat het tekort op de handelsbalans in januari nagenoeg ongewijzigd is gebleven.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent op 49,54 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 52,37 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0610. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0599 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0581 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Repsol won 2,3 procent, nadat het Spaanse olieconcern een groot olieveld ontdekte op Alaska. Twee proefboringen wijzen op de aanwezigheid van een veld met een potentieel van 1,2 miljard vaten olie.

UBS steeg 1,1 procent, na het nieuws dat de Zwitserse geldschieter de beloning aan zijn CEO voor 2016 verlaagde. De bank boekte in 2016 een bijna 50 procent lagere nettowinst in vergelijking tot een jaar eerder.

Segro noteerde 4,0 procent lager. De projectontwikkelaar kondigde een claimemissie aan van 573 miljoen pond. Daarnaast meldde het concern het resterende 50 procent belang van een joint venture te kopen, waarvan het merendeel van zijn assets op de Londense luchthaven Heathrow liggen.

BT Group won 4,5 procent, nadat het Britse telecomconcern overeenstemming bereikte met toezichthouder Ofcom om de Openreach-infrastructuur juridisch af te splitsen en verzelfstandigen.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,3 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,1 procent hoger op 2.364,87 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 20.858,19 punten en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak op 5.838,81 punten. 


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Jongeren kiezen voor Snapchat in plaats van Facebook - eMarketer

Facebook onderdeel Instagram wel populair bij jeugd.

1 uur geleden - Lees verder

Herstel op Europese beurzen

Risicobereidheid weer even terug.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: cijfers Intertrust bevestigen vermoedelijk voorlopige resultaten

Markt kijkt vooral uit naar beleggersdag in september.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit in het groen

Beleggers rustig richting Jackson Hole.

2 uren geleden - Lees verder

Beursblik: Barclays verwacht meer tegenwind voor ArcelorMittal

Winsttaxaties voor dit jaar omlaag bij Britse bank.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.191,24 0,47% 24,47 5.166,77