Europese beurzen openen

Redactie ABM Financial News - 10 maart 2017, 07:06

Amerikaanse banendata belangrijkste onderwerp.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 38 punten voor de Duitse DAX, een plus van 25 punten voor de Franse CAC 40 en een hogere opening van 23 punten voor de Britse FTSE 100.

Veel van de aandacht gaat vrijdag uit naar het grote banenrapport van de Verenigde Staten over februari. Woensdag bleken er in de private sector vorige maand al veel meer banen te zijn bijgekomen dan verwacht.

Vanochtend komt in het Verenigd Koninkrijk ook de industriële productie over januari, een cijfers dat een indicatie kan geven van het eventuele Brexit-effect op de Britse economie. Tot dusverre viel hier niet veel van te merken, met uitzondering van de verzwakking van het Britse pond.

De Europese beurzen sloten donderdag overwegend hoger, nadat de Europese Centrale Bank zoals verwacht zijn monetair beleid onveranderd liet en voorzitter Mario Draghi positief was over het economisch herstel in de eurozone.

De handelsdag stond volledig in het teken van het ECB-rentebesluit en het daaropvolgend commentaar van ECB-voorzitter Mario Draghi. De centrale bank handhaafde zijn monetaire beleid. Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. In december 2016 kondigde de ECB een verlenging aan van het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma tot december 2017, maar tegelijkertijd werd bekend dat de opkopen vanaf april afgebouwd worden van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand.

In de toelichting op het rentebesluit zei Draghi dat het herstel in de eurozone aan kracht lijkt te winnen, maar dat stimulering desondanks nodig blijft. "Sentimentsindicatoren suggereren dat het cyclische herstel aan momentum lijkt te winnen", aldus Draghi, die daaraan toevoegde dat ook de inflatie opnieuw is gestegen, vooral te danken aan oplopende energie- en voedselprijzen. Het risico van deflatie is volgens de ECB inmiddels grotendeels verdwenen.

"In principe probeert Mario Draghi zijn soepele monetaire beleid te beschermen en dit kan een zware strijd voor hem worden", aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK. "De reden is eenvoudig omdat het positieve effect van de groeiende inflatie en economische groei moeilijk is te negeren", voegde de marktanalist toe. "Maar er zijn een aantal interessante factoren die de belegger in gedachten moet houden. Er vinden binnenkort twee belangrijke evenementen plaats, die ernstige gevolgen voor de euro kunnen hebben: De verkiezingen in Nederland en Frankrijk. Als in één van deze twee landen de anti-euro-partijen winnen zou dit een hoop problemen kunnen creëren voor de Europese centrale bank", concludeerde Aslam.

Bedrijfsnieuws

AkzoNobel kon donderdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern een ongevraagd bod van 20,9 miljard euro van PPG Industries afwees. AkzoNobel meldde tevens versneld de strategische opties voor een afsplitsing van de divisie Specialty Chemicals te onderzoeken. Het aandeel won 13,0 procent.

Carrefour verloor 4,1 procent, nadat de retailer over 2016 een daling van de nettowinst rapporteerde, vanwege lagere verkopen in Azië en thuismarkt Frankrijk.

Merck daalde 2,6 procent, nadat het Duitse farmaceutische- en chemiebedrijf een voorzichtige outlook voor 2017 afgaf. Het concern rapporteerde over het vierde kwartaal wel een ruime verdubbeling van de nettowinst.

Aviva steeg 6,7 procent, nadat de verzekeraar het dividend verhoogde met 12 procent en meldde te overwegen volgend jaar meer kapitaal aan aandeelhouders uit te keren.

Euro STOXX 50          3.409,89  (+0,6%)

STOXX Europe 600         372,89    (+0,1%)

DAX                   11.978,39 (+0,1%)

CAC 40                 4.981,51  (+0,4%)

FTSE 100               7.314,96  (-0,3%)

SMI                    8.639,70  (+0,2%)

AEX                      507,74    (+1,0%)

BEL 20                 3.744,54  (+1,2%)

FTSE MIB              19.571,24 (+0,5%)

IBEX 35                9.998,40  (+1,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag hoger.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag fractioneel hoger, waarbij de milde woorden van ECB-voorzitter Mario Draghi eerdere verliezen compenseerden.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 4 maart op weekbasis is gestegen met 20.000 tot 243.000 aanvragen. De data volgden na een onverwacht sterk ADP-banenrapport en een dag voor het Amerikaans banenrapport van februari. De markt is in afwachting van het rapport in de hoop dat de data een Fed-renteverhoging volgende week bevestigen. De Federal Reserve heeft aangegeven de rente te verhogen als de economische data een dergelijke stap blijven ondersteunen.

"Terwijl de olieprijzen dalen groeit de verwachting dat de haviken bij de Federal Reserve prevaleren", aldus marktanalist Tony Cross van TopTradr. "Het is nu een kwestie van wachten op het banenrapport, voordat we antwoord krijgen op de vraag of we volgende week een renteverhoging kunnen verwachten en of inderdaad, zoals nu wordt verwacht, dit jaar de rente drie keer verhoogd zal worden", voegde de marktanalist toe.

Tevens werd bekend dat de Amerikaanse importprijzen in februari zijn gestegen met 0,2 procent ten opzichte van een maand eerder.

Bedrijfsnieuws

PPG Industries noteerde circa 3,7 procent lager, na het nieuws dat AkzoNobel een overnamebod van 83,00 euro per aandeel van zijn Amerikaanse sectorgenoot heeft afgewezen. PPG zei er vertrouwen in te hebben om de voorgestelde transactie te kunnen realiseren en alle noodzakelijke goedkeuringen van de bevoegde autoriteiten te verkrijgen.

De Amerikaanse verkoper van kantoorartikelen Staples leed in het vierde kwartaal een flink verlies, terwijl in dezelfde periode een jaar eerder nog een miljoenenwinst onder aan de streep resteerde. Voor het lopende boekjaar mikt Staples op een vrije kasstroom van minimaal 500 miljoen dollar, waar dit in 2016 nog 679 miljoen dollar bedroeg. Staples mikte aanvankelijk op een vrije kasstroom over het boekjaar 2016 van circa 700 miljoen dollar. Het aandeel daalde ruim 5,5 procent.

American International Group noteerde circa 0,3 procent lager, nadat CEO Peter Hancock de raad van bestuur van het concern informeerde op te willen stappen.

Sears won ongeveer 6,5 procent, nadat de retailer over het vierde kwartaal een beter dan verwachte omzet rapporteerde. Het aandeel staat de laatste tijd onder druk en verloor in de afgelopen twaalf maanden meer dan de helft in waarde.

S&P 500 index              2.364,87  (+0,1%)

Dow Jones index            20.858,19 (0,0%)

Nasdaq Composite           5.838,81  (0,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag overwegend hoger, met een winst van 1,3 procent voor de Japanse Nikkei en een vlakke notering voor de Chinese Shanghai Composite.

Op de Aziatische beurzen staan er groene cijfers op de borden, met name in Japan, nadat staatsobligaties het moesten ontgelden. De ECB gaf donderdag de indruk geen nieuwe stimuleringsmaatregelen in petto te hebben. Daarnaast stonde de yen verder onder druk.

Ook in Azië wachten beleggers verder op het banenrapport van de Verenigde Staten over februari, waar pas maandag op kan worden gereageerd.

Nikkei 225                   19.572,66 (+1,3%)

Shanghai Composite            3.215,88 (vlak)

Hang Seng                    23.496,80 (vlak)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0595. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0581 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0584 op de borden.

De dollar bevindt zich in een opwaartse trend nu de ECB het monetair speelveld ruim genoeg vindt en de verwachting leeft dat er in februari in de Verenigde Staten behoorlijk veel banen bij zijn gekomen. Ten opzichte van de yen ging de dollar voor het eerst sinds eind januari door de 115 yen.

USD/JPY Yen   115,29

EUR/USD Euro  1,0595

EUR/JPY Yen   122,13

MACRO-AGENDA:

06:30 Faillissementen - Februari (NL)

06:30 Industriële productie - Januari (NL)

08:00 Arbeidskosten - Vierde kwartaal (Dld)

08:00 Handelsbalans - Januari (Dld)

08:45 Industriële productie - Januari (Fra)

09:00 Detailhandelsverkopen - Januari (Spa)

10:30 Handelsbalans - Januari (VK)

10:30 Industriële productie - Januari (VK)

11:00 Inflatie - Februari (Gri)

14:30 Banenrapport - Februari (VS)

20:00 Overheidsbudget - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 TSMC - Omzetcijfers februari (Tai) 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.117,66 -1,57% -81,56 5.199,22
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.296,15 -0,34% -18,20 5.314,35