Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen openen scherp hoger na herstel olieprijs

Europese beurzen openen scherp hoger na herstel olieprijs
15 jan 2015 om 08:29

De beurzen in Europa gaan donderdag een vliegende start tegemoet nadat de olieprijs woensdagavond fors herstelde.

Futures op de AEX wezen ruim een half uur voor de beursgong op een hogere opening van ruim een procent. De Brent future noteerde boven de 48 dollar, na eerder deze week nog te zijn gedaald tot onder de 45 dollar, terwijl de euro ten opzichte van de dollar vanochtend handelde rond het laagste niveau in circa 10 jaar op 1,1750.

"De volatiliteit in olie geeft aan dat we een tijdelijke bodem aan het zoeken zijn", aldus vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers, die wel constateerde dat de Brent future vanochtend weer licht terrein prijs gaf.

De Amerikaanse beurzen koersten woensdagavond over een breed front lager, maar de verliezen werden gedempt door een opleving van energie gerelateerde aandelen nadat de olieprijs laat in de handelsdag in korte tijd steeg met ruim 5 procent.

De opleving van de prijs van het zwarte goud viel samen met de publicatie van het Beige Book, waarin de Federal Reserve onder meer zijn bezorgdheid uitsprak over de impact van de dalende olieprijs.

Het sentiment op Wall Street bleef echter bedrukt omdat de Wereldbank eerder op de dag de mondiale groeiverwachtingen verlaagde en beleggers tegenvallende Amerikaanse detailhandelsverkopen moesten verwerken.

In Azië werd de veerkracht van de olieprijs overwegend met gejuich ontvangen. Ondanks een forse daling van de Japanse machineorders in november op maandbasis van 10,4 procent, koerste de Nikkei index in Tokio krap twee procent hoger. De beurs in Shanghai won zelfs ruim drie procent. De Australische beurs was echter een dissonant met een verlies van een half procent doordat de koersen van mijnbouwgiganten Rio Tinto en BHP Billiton onder druk bleven staan.

Beleggers kijken vandaag uit naar het maandrapport van de Opec. Vanmiddag worden daarnaast in Amerika de Empire State index en de Philadelphia Fed index vrijgegeven, terwijl onder meer Intel, oliedienstverlener Schlumberger en Bank of America jaarcijfers rapporteren.

Bedrijfsnieuws

Ahold
profiteerde in het vierde kwartaal flink van de sterke dollar en liet weten een hogere vrije kasstroom voor 2014 te voorzien dan eerder geraamd. De omzet van Ahold steeg in de laatste drie maanden met 7,9 procent op jaarbasis naar 8.061 miljoen euro. Daarmee was de omzetstijging die de grootgrutter boekte grofweg in lijn met de verwachtingen van de analisten.

Delta Lloyd verkocht het Duitse levensbedrijf aan Athene Holding. De verkoop heeft een negatief effect op het eigen vermogen van de Nederlandse verzekeraar van 5 procent, maar een "gering" positief effect op de wettelijke IGD solvabiliteit. Financiële details over de transactie werden niet vrijgegeven.

De FPSO N’Goma van SBM Offshore is in bedrijf, waarmee de huurovereenkomst met een consortium onder leiding van Eni van kracht werd. De formele oplevering vindt met terugwerkende kracht plaats per 28 november 2014 na een succesvolle productietest.

ArcelorMittal haalde 750 miljoen euro op met de uitgifte van obligaties. De obligaties hebben een looptijd tot 14 januari 2022 en geven een rentevergoeding van 3,125 procent.

Harris Associates meldde een eerste belang in Brunel International van 3,41 procent.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor 1,1 procent op 17.426,00 punten, waar de S&P 500 0,6 procent lager sloot op 2.011,20 punten. De Nasdaq vlagde af op 4.639,32 punten, een koersdaling van 0,5 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.