Nederlandse industriele productie groeit trager

Redactie ABM Financial News - 10 maart 2017, 06:44

Stijging in januari 1,5 procent op jaarbasis.

(ABM FN-Dow Jones) De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie is in januari in een lager tempo gestegen dan in december het geval was. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend.

De gemiddelde dagproductie groeide in januari met 1,5 procent op jaarbasis, na een groei van 5,4 procent december.

"Al zestien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder", zo rekende het CBS voor.

De productie van de machine-industrie was in januari 11,3 procent hoger dan in januari 2016. Verder produceerde de transportmiddelenindustrie 11,2 procent meer. Dat is te danken aan een stijging van het aantal geproduceerde personenauto’s. De productie van de chemische en de rubber- en kunststofindustrie groeide ook sterker dan gemiddeld. De productie van de metaalproducten-, de voedingsmiddelen-, de elektrische-apparaten- en de farmaceutische industrie kromp daarentegen ten opzichte van januari 2016.

Gecorrigeerd voor seizoen- en werkdageffecten daalde de productie van december op januari met 2,6 procent. Dit cijfer fluctueert volgens het CBS evenwel "aanzienlijk".

Producentenvertrouwen

Het vertrouwen van de industriële producenten is in februari verder toegenomen, maakte het CBS een paar weken geleden bekend. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun orderportefeuille. Het producentenvertrouwen ligt op het hoogste niveau vanaf maart 2008.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De industriële ondernemers in Duitsland waren in februari ook positiever dan in januari. Ze waren vooral positiever over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in januari 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. 


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street vlak tot licht lager gesloten

Stemming nieuwe zorgwet blijft uit.

7 minuten geleden - Lees verder

Wall Street richting vlak slot

Stemming nieuwe zorgwet blijft uit.

49 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Wekelijkse voorradenrapport drukt op markt.

1 uur geleden - Lees verder

Talpa koopt meer aandelen TMG

Belang krap 27 procent.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen hoger gesloten

Markt richt vizier op stemming VS wetsvoorstel zorgstelsel.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.