Uitgelicht: AkzoNobel faliekant tegen overname door PPG

Redactie ABM Financial News - 10 maart 2017, 20:16

Wachten is op verhoogd bod van Amerikaanse sectorgenoot.

(ABM FN-Dow Jones) Verf- en chemieconcern AkzoNobel stond deze week ongewild en onaangenaam verrast in de schijnwerpers vanwege een overnamepoging door de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries. Het Amsterdamse bedrijf reageerde snel en als door een horzel gestoken op de "ongevraagde, niet bindende en voorwaardelijke" avances van de Amerikanen.

Het gevecht heeft intussen veel weg van de recente en vooralsnog ook mislukte, maar nog niet definitief opgegeven overnamepoging door het eveneens Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz, dat het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever wilde inlijven.

AkzoNobel heeft het voorstel van PPG Industries geweigerd en gaat versneld de strategische opties voor een afsplitsing van de divisie Specialty Chemicals onderzoeken, maakte de onderneming donderdag bekend, nog voordat PPG zelf melding maakte van de benadering van AkzoNobel.

PPG deed op 2 maart een voorstel tot een bod van 83,00 euro per aandeel AkzoNobel, bestaande uit een som van 54,00 euro in contanten en 0,3 aandeel PPG. Het bod, met een premie van circa 30 procent, werd door analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers "aantrekkelijk" genoemd.

Van Beek meldde aanvullend dat een bod van PPG op AkzoNobel "goed past in de consolidatieslag", die al enige tijd plaatsvindt in de verf- en coatingsector. Hij wees daarbij op de overname van Valspar door Sherwin-Williams in maart 2016.

Daarnaast kan PPG met een bod op dit moment profiteren van de sterke dollar en de lage rente en bovendien de aanstaande afschaffing van de aftrekbaarheid van rente bij acquisities voor blijven. Een eventuele overname van AkzoNobel door PPG zal volgens Van Beek overigens wel de nodige mededingingscomplicaties met zich meebrengen.

Theodoor Gilissen Bankiers houdt op AkzoNobel Aanbevolen als advies en gaat het koersdoel van 68,00 euro herzien. 

Na bestudering van het bod zijn de bestuursraad en raad van commissarissen van AkzoNobel snel en unaniem tot de slotsom gekomen dat het bod van PPG AkzoNobel "belangrijk onderwaardeert, omdat het geen rekening houdt met het lange termijn potentieel voor waardecreatie van het bedrijf", aldus het Amsterdamse verf- en chemiebedrijf. 

"Bovendien zou een samengaan een hoog risico met een hoge schuldpositie opleveren, dat niet in het belang zou zijn van werknemers, aandeelhouders en andere stakeholders van AkzoNobel", zei CEO Ton Büchner in een toelichting tegen ABM Financiel News. "AkzoNobel is het beste op zichzelf in staat om de waarde in het bedrijf te ontsluiten", zei de topman. "We hebben dat aan PPG laten weten en hebben daarna niet meer met ze gesproken. Van een verhoogd bod kan geen sprake zijn en we zijn volledig gecommitteerd aan ons 'nee' tegen PPG", voegde Büchner desgevraagd toe.

Het concern kijkt nu versneld naar een afsplitsing van de Specialty Chemicals business, goed voor een omzet van 4,6 miljard euro in 2016. De afsplitsing stelt Specialty Chemicals in staat om zijn leidende positie versneld uit te bouwen in een aantal marktsegmenten. "We kunnen met de afsplitsing meer focus zetten op zowel de ontwikkeling van Specialty Chemicals als op de groei van de coatings- en verfactiviteiten", lichtte de bestuursvoorzitter toe.

AkzoNobel zal verschillende alternatieve eigendomsstructuren voor de Specialty Chemicals activiteiten overwegen, "waaronder, maar niet beperkt tot, een zelfstandige beursnotering". Dat besluit is versneld na de afwijzing van het voorstel van PPG, zo meldde Büchner. "We zullen daarover in de komende maanden meer duidelijkheid verschaffen", zei de topman.

Analist Joost van Beek van TGB dacht al voorzichtig aan de optie dat PPG wel eens de koper van deze activiteiten zou kunnen zijn, zo zei hij tegen ABM Financial News.

"PPG blijft van mening dat er een sterke strategische motivatie is voor de voorgestelde transactie tussen PPG en AkzoNobel en zal zorgvuldig zijn positie in verband met zijn voorstel evalueren en overwegen", liet het Amerikaanse concern weten. Topman Michael McGarry zei AkzoNobel te bewonderen en er vertrouwen in te hebben dat "een combinatie in het beste belang voor de stakeholders van beide bedrijven".

De Amerikanen verduidelijkten aanzienlijk veel tijd en moeite te hebben gestoken in het analyseren van een mogelijke combinatie en stelden er vertrouwen in te hebben dat de noodzakelijke wettelijke goedkeuringen verkregen kunnen worden.

Op het eerste gezicht lijkt het er met deze verklaring op dat PPG de moed nog niet heeft opgegeven en wellicht met een hoger bod terug komt. Dat meldde Het Financieele Dagblad vrijdag ook, zich beroepend op een hoog geplaatste bron binnen het Amerikaanse bedrijf. "Die verklaring betekent dat PPG niet zal weglopen", aldus deze bron van het FD.

Of er al dan niet een verhoogd overnamebod van PPG of van een andere partij komt, AkzoNobel zal toch iets moeten doen om zijn aandeelhouders tevreden te stellen; zeker als de toch al robuuste balans wordt verstekt met de miljardenopbrengst uit de beursgang of verkoop van de divisie Specialty Chemicals. Een vlucht naar voren met een eigen significante acquisitie, inkoop van aandelen of een extra dividend zijn daar voor de hand liggende opties voor.

Beleggers kijken daar kennelijk al reikhalzend naar uit. Met een sprong van 17,6 procent naar 76,20 euro, was het fonds deze week veruit de grootste steiger op de AEX.

Intussen verhoogde Citi Research vrijdag het advies voor AkzoNobel van Neutraal naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 68,00 naar 90,00 euro. S&P Equity Research verhoogde vrijdag het koersdoel van 65,00 naar 75,00 euro met een ongewijzigd Houden advies.

 


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Damrak kleurt weer rood

Onzekerheid over Trump speelt markten parten.

28 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Redelijk gevulde agenda.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen nog volop bezig.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 77,26 -0,14% -0,11 77,37