Uitgelicht: sterk jaareinde voor TKH

Redactie ABM Financial News - 10 maart 2017, 19:35

Orders bandenbouwmachines beter dan verwacht.

(ABM FN-Dow Jones) TKH Groep heeft het afgelopen jaar sterk afgesloten en ook de vooruitzichten voor het komende jaar zijn gunstig. Dit bleek deze week uit de positief ontvangen resultaten van het technologiebedrijf uit Haaksbergen.

De onderneming is actief in meerdere sectoren en maakt onder andere beveiligingscamera's, glasvezelkabels en bandenbouwmachines. Voorafgaand aan de resultaten die TKH dinsdag bekend maakte waren analisten vooral benieuwd naar die laatste, de machines waarmee banden kunnen worden geproduceerd. Analist Tijs Hollestelle van ING ging voor deze activiteiten uit van een orderinstroom in het vierde kwartaal van 65 miljoen tot 75 miljoen euro. Wanneer het daadwerkelijke cijfer deze range zou overtreffen zou de koers positief moeten reageren en vice versa.

TKH stelde niet teleur. De orders voor de bandenbouwmachines lieten een sterk herstel zien en kwamen uit op een totaal van 89 miljoen euro. "Hoewel de orderintake in China nog altijd op een laag niveau ligt, is de orderintake in het vierde kwartaal bij de top 5-bandenbouwers toegenomen", zei bestuursvoorzitter Alexander van der Lof in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Met de orderinstroom overtrof TKH ook de verwachting van analist Dirk Verbiesen van KBC Securities die op 80 miljoen euro had gerekend. Verbiesen schreef in een reactie dat dit een solide basis verschaft voor de komende kwartalen.

Analist Martijn den Drijver van NIBC wees op de sterke winstmarge van ruim 15 procent in het tweede halfjaar die volgens hem vooral het gevolg van een toegenomen bezettingsgraad in het onderdeel dat bandenbouwmachines maakt.

Het bedrijfsresultaat (EBIT) steeg bijna 16 procent in de laatste drie maanden en de nettowinst liep dik 10 procent. De omzet steeg met 5 procent, waarvan 4,8 procent autonoom. Dat laatste was opvallend, want in het voorgaande kwartaal was er nog sprake van een autonome omzetdaling van 2,1 procent.

Het sterke jaareinde kon niet verhoeden dat op jaarbasis de resultaten lager uitkwamen dan in 2015. Over heel 2016 genomen was sprake van een omzetdaling van 2,5 procent naar 1.341,0 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat daalde met 3,3 procent naar 146,5 miljoen euro en de aangepaste nettowinst daalde van 99,9 miljoen naar 94,4 miljoen euro.

Maar in 2017 zou het weer beter moeten gaan. Een concrete voorspelling geeft TKH altijd pas in de zomer, maar het concern voorziet dit jaar een "betere uitgangspositie voor groei in 2017 ten opzichte van een jaar geleden". Den Drijver vond dat TKH wat voorzichtig was in zijn algemene opmerkingen over de toekomst. Volgens de analist is de outlook voor dit jaar "robuust", vooral vanwege de sterke ontwikkeling van de bandenbouwmachines.

Waar ING en KBC Securities koopaanbevelingen op TKH hebben, is NIBC voorzichtiger met een Neutraal advies. Volgens Den Drijver is het merendeel van het opwaartse potentieel al in de koers verwerkt.

Op weekbasis won het aandeel TKH Groep 4,2 procent op 40,77 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

3 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
TKH GROUP toevoegen aan uw watchlist 49,02 -0,16% -0,08 49,10