Wall Street op weg naar hogere opening

Redactie ABM Financial News - 10 maart 2017, 14:54

Banenrapport beter dan verwacht.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street stevent vrijdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ongeveer een half uur voor de openingsbel ruim 0,3 procent hoger. De financiële markten zijn opgetogen over het laatste banenrapport van het ministerie van Arbeid over februari, dat beter uitkwam dan verwacht.

Er kwamen afgelopen maand 235.000 banen bij in de Verenigde Staten, waar geraadpleegde economen uitgingen van een banengroei van 197.000. De groei van 227.000 banen in januari werd opwaarts bijgesteld tot 238.000. De werkloosheid daalde van 4,8 procent in januari naar 4,7 procent in februari. Dit was conform de verwachting. In januari verbeterde de arbeidsparticipatie van 62,9 naar 63,0 procent, terwijl het gemiddelde uurloon met 0,06 dollar toenam tot 26,09 dollar. Op jaarbasis kwam het uurloon voor Amerikaanse werkers hiermee 2,8 procent hoger uit.

"De cijfers hebben de visie onderstreept dat de banenmarkt onder spanning staat en dat die druk alleen maar groter wordt. Ik verwacht dat we een reactie van Trump tegemoet kunnen zien, die graag de eer opeist voor alle goede dingen", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK in een eerste reactie.

"Het banenrapport is netjes en geeft een duidelijke aanwijzing dat de Federal Reserve niets in de weg staat volgende week woensdag de rente te verhogen", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank desgevraagd tegen ABM Financial News.

Op macro-economisch gebied volgen vanavond om acht uur Nederlandse tijd nog cijfers over het Amerikaanse overheidsbudget.

Olie noteerde vrijdag weer in de plus. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,3 procent naar 49,94 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,3 procent duurder werd op 52,84 dollar.

De euro/dollar noteerde halverwege de middag op 1,0633. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0599 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse chemie- en verfproducent PPG Industries bereidt een nieuw bod op de Nederlandse sectorgenoot AkzoNobel voor, zo meldde Het Financieel Dagblad vrijdag op basis van een hooggeplaatste bron binnen PPG. AkzoNobel wees het eerste voorstel van PPG voor een bod van omgerekend 83,00 euro per aandeel resoluut af, omdat het bod AkzoNobel onderwaardeerde en een fusie te veel risico's voor alle stakeholders van het Nederlandse bedrijf zou opleveren. "Ons nee was unaniem namens de raad van bestuur en de raad van commissarissen en is onvoorwaardelijk", zei CEO Ton Büchner tegen ABM Financial News.

Het zal de Amerikaanse president Donald Trump goed doen dat CEO Ben van Beurden van Royal Dutch Shell donderdag op de Amerikaanse zender CNBC meldde dat het Nederlands-Britse olie- en gasconcern een grote petrochemische fabriek in Pennsylvania gaat bouwen. "In de constructiefase schept de bouw van de petrochemische fabriek in Pennsylvania 6.000 banen en indirect nog veel meer", aldus Van Beurden. "Op de lange termijn creëren we circa 600 goedbetaalde zogenaamde 'high quality' banen", voegde de topman toe.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag fractioneel hoger. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,1 procent op 2.364,87 punten, de Dow Jones index eindigde de handelsdag vlak op 20.858,19 punten en ook de Nasdaq sloot vlak op 5.838,81 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

57 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Goed gevulde agenda.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen over hoogtepunt heen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.