Centrale banken en verkiezingen bepalen nieuwe beursweek

Redactie ABM Financial News - 11 maart 2017, 11:10

Rentebesluit Federal Reserve lijkt voldongen feit.

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers krijgen komende week een flink aantal monetaire beslissingen van centrale banken te verwerken, terwijl het cijferseizoen ondertussen langzaam naar de achtergrond verschuift en Nederland woensdag naar de stembus trekt. 

Het belangrijkste rentebesluit zal de Federal Reserve woensdagavond naar buiten brengen, waarbij een renteverhoging van 0,25 procentpunt al lijkt ingeprijsd na het positieve banenrapport over februari. 

"Belangrijk is wat de Fed zal gaan zeggen over het verder voor dit jaar te verwachten tempo van renteverhogingen aangezien de Amerikaanse economie al nagenoeg volledige werkgelegenheid heeft bereikt en de inflatie zich rond de doelstelling van twee procent bevindt", aldus hoofdeconoom Maarten Leen van ING. 

Ook een aantal andere centrale banken komen in de komende handelsdagen met het rentebesluit. Donderdag geeft de Bank of Japan inzicht in de monetaire besluitvorming, evenals de Swiss National Bank, de Norges Bank en de Bank of England. 

De reguliere macro-economische agenda bevat op maandag de Japanse machine-orders en de Italiaanse industriële productie. Dinsdag komen Chinese data over de detailhandel en de industriële productie vrij, gevolgd door inflatiecijfers uit Duitsland, Spanje en België. In Europa zal ook veel aandacht uit gaan naar de Duitse ZEW-index, de index voor de economische verwachtingen. 

Woensdag komen inflatiecijfers uit Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten naar buiten. Verder passeren de Nederlandse en Amerikaanse detailhandelsverkopen en komen werkgelegenheidscijfers uit de eurozone vrij. 

Naast het geweld rondom de centrale banken passeren donderdag werkloosheidscijfers uit Nederland en gaat de aandacht uit naar inflatiecijfers uit de eurozone. Op vrijdag passeren nog vertrouwenscijfers uit de Verenigde Staten en de Amerikaanse industriële productie. 

Nederland naar de stembus

Woensdag trekt Nederland naar de stembus, wat voor Europa en in het bijzonder de Europese Unie dient als voorloper voor de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland. 

"Een hoog stemmenpercentage voor de PVV [van Geert Wilders] kan door beleggers worden gezien als voorbode van een grote opkomst voor het Front National [van Marine Le Pen] bij de Franse verkiezingen", aldus Leen van ING. 

Uit de meest recente peiling van Maurice de Hond komt de VVD als grootste partij uit de bus met een totaal aantal zetels van 24, op de voet gevolgd door het CDA en de PVV met 22 zetels. 

Regeringspartij PvdA zal naar verwachting meer dan driekwart van het huidige aantal zetels van 38 zien verdampen. In de meest recente peiling van De Hond komt de partij van politiek leider Lodewijk Asscher uit op slechts 9 zetels.

Cijferseizoen nagenoeg voorbij

Hoewel komende week nog een aantal bedrijven de boeken zullen openen, lijkt het zwaartepunt van het cijferseizoen achter de rug. 

Maandag opent Batenburg Techniek nabeurs de boeken, op dinsdag gevolgd door ForFarmers. 

Takeaway.com geeft woensdag voorbeurs inzicht in de prestaties, waarna bij de openingsgong de handel in beursnieuweling Avantium van start zal gaan. 

Beursaspirant VolkerWessels opent donderdag de boeken over het afgelopen boekjaar, evenals AND International Publishers en Koninklijke Brill. Vrijdag volgen nog de cijfers van Beter Bed. 

Ook buiten Nederland staan beduidend minder cijfers geagendeerd. Telefónica Deutschland komt maandag met de jaarcijfers, op dinsdag gevolgd door het Duitse RWE en Volkswagen. 

Het Spaanse Inditex publiceert woensdag de resultaten over het afgelopen boekjaar, evenals het Duitse E.On en Munich Re en het Amerikaanse Oracle. 

Donderdag zullen Lufthansa en Adobe Systems nog de boeken openen, op vrijdag gevolgd door Tiffany & Co. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71