Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak noteert vlak ondanks positief ontvangen bedrijfscijfers

Beursupdate: Damrak noteert vlak ondanks positief ontvangen bedrijfscijfers
19 feb 2015 om 11:11

De Amsterdamse beurs koerste donderdag richting het middaguur in lijn met de Europese hoofdindices vrijwel onveranderd. Nieuws over een verzoek tot verlenging van het noodkrediet door Griekenland werd door de beurzen voor kennisgeving aangenomen.

De AEX noteerde 0,1 procent hoger op 468,01 punten. Woensdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog op een jaarrecord.

Griekenland diende donderdag een formeel verzoek in bij de Eurogroep voor het verlengen van de uitstaande kredietlijnen. Dit schreef onder meer de Griekse krant Kathimerini. De Grieken zouden een uitstel van zes maanden hebben aangevraagd, aldus een bron bij de Griekse overheid. Met deze verlenging krijgt Griekenland de tijd om met een nieuw plan voor hervormingen te komen.

 
Als een verrassing komt het verzoek van de Grieken niet. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis bevestigde woensdag al dat hij dit zou doen.

Sales trader Gert Berendse van ING merkte op dat de Europese markten er goed bij blijven liggen met dank aan de kwantitatieve verruiming door de Europese Centrale Bank. "Wij merken dat Amerikaanse beleggers steeds meer beleggen in Europa", aldus Berendse, die benadrukte dat de Amerikaanse beurzen al geprofiteerd hebben van kwantitatieve verruiming en Europese aandelen voor Amerikanen relatief goedkoop zijn.

Technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Commercial Banking voorziet zelfs een spectaculaire stijging op korte termijn voor de Europese aandelenmarkten. Van den Akker verwacht dat de AEX binnen nu en anderhalf jaar tijd stijgt naar de top uit 2007 op 560 punten.

Beleggers kijken vanmiddag in Amerika nog onder meer uit naar de Philadelphia Fed index en de Leading indicators.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen hielden stijgers en dalers elkaar vrijwel in evenwicht. Koploper was uitzender Randstad na rapportering van cijfers met een winst van 4,5 procent. Rabobank sprak in een reactie van "sterker dan verwachte cijfers", waarbij de autonome omzetgroei van 6,5 procent zelfs het stempel "indrukwekkend" kreeg. Cijfers van verzekeraar Aegon werden daarnaast met een plus van driekwart procent gematigd positief ontvangen.

Ondanks een daling van de olieprijs steeg de koers van oliedienstverlener SBM Offshore vier procent, nadat door Braziliaanse media werd gemeld dat concurrent Modec zich waarschijnlijk ook schuldig heeft gemaakt aan smeergeldbetalingen aan de staatsoliemaatschappij Petrobras. Oliereus Royal Dutch Shell en oliedienstverlener Fugro ontsprongen de dans niet en waren met een verlies van ruim een procent de grootste dalers.

In de vlakke Midkap was Air France-KLM met een verlies van krap vijf procent met afstand de grootste daler. Bank of Amerika Merril Lynch sprak zijn verbazing uit dat het operationele verlies ondanks drie winstwaarschuwingen op rij toch nog licht hoger uitviel dan de consensusverwachting.

De koers van bouwer BAM Groep herstelde daarentegen met een plus van anderhalf procent van een scherpe daling bij de opening na rapportering van cijfers. Nadat de mist was opgetrokken spraken onder meer  analisten van KBC Securities en Kepler Cheuvreux van meevallende resultaten. Koploper was evenwel Arcadis met 3,5 procent na rapportering van resultaten, waarbij ING sprak van een veelbelovende outlook.

Onder de kleinere fondsen ging de uitgever van wetenschappelijke titels Koninklijke Brill met negen procent onderuit na onverwacht slechte resultaten in december. Ook cijfers van KAS Bank en Ordina kregen met verliezen van ruim twee procent een negatief onthaal.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.