Damrak sluit hoger

Redactie ABM Financial News - 13 maart 2017, 17:47

Beleggers wachten op verkiezingen en Fed.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag licht hoger gesloten. De AEX won 0,2 procent op 511,90 punten, terwijl de AMX 0,6 procent steeg en de AScX zelfs 1,4 procent bijschreef. 

Handelaar Tycho Schaaf van Lynx sprak van een kalme beursdag met weinig bijzonderheden. Volgens Schaaf beweegt de markt zich binnen een kleine bandbreedte, waarbij de volumes aan de lage kant zijn. "Beleggers nemen een afwachtende houding aan in aanloop naar de Nederlandse verkiezingen en het rentebesluit door de Federal Reserve [op woensdag]", aldus de handelaar. Verder speelden lagere olieprijzen de beurzen niet in de kaart, zo merkte de handelaar van Lynx op. 

Schaaf oordeelde wel dat de ondertoon evenwel positief blijft, waarbij de volatiliteit vandaag opnieuw afzwakte. 

Vanochtend kwamen uit Japan scherp gedaalde machine-orders over januari. De Italiaanse industriële productie is in januari met 2,3 procent gedaald. Voor vandaag was de macro-economische agenda verder leeg. 

Later in de week wordt het drukker met dinsdag de Duitse ZEW-index en op donderdag diverse rentebesluiten, waaronder die van de Bank of Japan en de Bank of England.

Olie noteerde maandag verdeeld. Een april-future West Texas Intermediate bewoog 0,1 procent lager op 48,45 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,2 procent hoger noteerde op 51,48 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0663. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,065 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0698 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 14 van de 25 fondsen in het groen onder leiding van ArcelorMittal dat 4,7 procent hoger slot. Wolters Kluwer won 1,1 procent, terwijl indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 0,9 procent bijschreef. 

Onder de hoofdfondsen gaf Altice het meest aan beurswaarde prijs met een verlies van 1,6 procent, na een adviesverlaging van Citi Research van Kopen naar Neutraal. Het koersdoel werd wel verhoogd van 20,00 naar 23,00 euro. 

Ook KPN kon met een min van 0,7 procent niet in het groen komen. Indexzwaargewicht Unilever verloor 1,0 procent. 

In de Midkap was het OCI dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 5,2 procent, gevolgd door Philips Lighting dat 2,2 procent bijschreef. Deutsche Bank verhoogde maandag het koersdoel voor OCI van 17,00 naar 22,30 bij een ongewijzigde koopaanbeveling. De belangrijkste reden voor de analisten om het koersdoel te verhogen zijn de stijgende kunstmest- en methanol prijzen. De analisten rekenen bovendien op een aantrekkende dollar tegenover de euro, wat ook positief is voor OCI. 

Aperam won 2,3 procent. 

De vastgoedfondsen hadden het vandaag moeilijk, met Vastned dat 0,9 procent prijsgaf en Eurocommercial Properties dat 0,4 procent verloor. Ook Wereldhave en WDP daalden aanzienlijk, met respectievelijk 0,7 en 0,2 procent. Schaaf kon geen verklaring noemen voor de daling, ook omdat deze niet sectorbreed was. "Unibail sloot bijvoorbeeld in het groen", aldus de handelaar van Lynx. 

Onder de kleinere fondsen steeg Takeaway.com met 5,5 procent, terwijl Nedap 0,6 procent verloor. 

Van de lokale fondsen werd HeadFirst Source Group door het Ministerie van Economische Zaken geselecteerd voor de inhuur van tijdelijke ict-professionals. HeadFirst Source is betrokken bij twee zogeheten percelen, die in totaal respectievelijk 12 en 10 geselecteerde partijen kennen. De onderneming verwacht jaarlijks minimaal 9 miljoen euro uit deze mantelovereenkomsten te generen. De maximale looptijd omvat vier jaar. De gegunde aanbesteding heeft een positieve invloed op de omzet- en margeontwikkeling van de HeadFirst Source in 2017. Het aandeel Headfirst won maandag 0,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.371,29 punten. De Dow Jones index noteerde 0,2 procent in het rood en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Jongeren kiezen voor Snapchat in plaats van Facebook - eMarketer

Facebook onderdeel Instagram wel populair bij jeugd.

1 uur geleden - Lees verder

Herstel op Europese beurzen

Risicobereidheid weer even terug.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: cijfers Intertrust bevestigen vermoedelijk voorlopige resultaten

Markt kijkt vooral uit naar beleggersdag in september.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit in het groen

Beleggers rustig richting Jackson Hole.

2 uren geleden - Lees verder

Beursblik: Barclays verwacht meer tegenwind voor ArcelorMittal

Winsttaxaties voor dit jaar omlaag bij Britse bank.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94