Europese beurzen openen verdeeld

Redactie ABM Financial News - 13 maart 2017, 07:10

Week met rentebesluiten in het verschiet.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een verdeelde opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 15 punten voor de Duitse DAX, een min van 5 punten voor de Franse CAC 40 en een plusje van 2 punten voor de Britse FTSE 100.

Deze week staat in het teken van diverse rentesluiten, waaronder die van de Federal Reserve. Een renteverhoging van Amerikaanse zijde is al helemaal ingecalculeerd.

De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend hoger gesloten, na een goed ontvangen banenrapport uit Amerika. Vrijdagmiddag verscheen het Amerikaanse banenrapport waar beleggers naar uitkeken en de cijfers vielen niet tegen. Vooraf werd gesteld dat alleen een zeer slecht banencijfer ervoor zou kunnen zorgen dat de Federal Reserve volgende week woensdag niet de rente verhoogt, maar dit was niet het geval. De Amerikaanse economie bleek in februari 235.000 banen te hebben gecreëerd, waarmee de verwachting van 197.000 werd overtroffen. De werkloosheid daalde van 4,8 naar 4,7 procent.

"Of aandelen nu verder kunnen stijgen hangt af van de persconferentie van Fed voorzitter Janet Yellen woensdag. Als ze voorzichtig blijkt te zijn over de trage lonengroei dan kunnen we een voortzetting verwachten van de bewegingen op vrijdag", zei Kathleen Brooks van City Index.

"Als zij daarentegen van mening is dat de loonstijging een achterblijvende indicator is, wat het ook is, en de lonen in de komende maanden omhoog gaan, dan kunnen we een draai gaan zien en kunnen aandelen onder druk komen te staan, terwijl de dollar en rendementen op staatsobligaties herstellen", vervolgde Brooks.

Uit het rapport kwam naar voren dat het gemiddelde uurloon met 0,06 dollar toenam tot 26,09 dollar. Op jaarbasis kwam het uurloon voor Amerikaanse werkers hiermee 2,8 procent hoger uit.

Bedrijfsnieuws

De Britse krant The Evening schreef dat het Amerikaanse oliebedrijf Exxon Mobil de belangrijkste aandeelhouders van BP heeft gepolst om hun interesse te peilen over een mogelijke overname van de Britse oliereus. Exxon Mobil en BP delen een aantal grote aandeelhouders, waaronder BlackRock en Vanguard. Naar verluidt vreest BP kwetsbaar te zijn voor een bod van meer dan 600 pence per aandeel, waarmee het concern gewaardeerd zou worden op 120 miljard pond, schreef het dagblad. BP steeg 3,7 procent.

Repsol steeg 2,5 procent in Madrid, nadat het Spaanse oliebedrijf een groot olieveld heeft ontdekt in Alaska. Volgens Repsol zou het olieveld goed kunnen zijn voor een totaal van 1,2 miljard vaten ruwe olie.

Euro STOXX 50          3.416,27 (+0,2%)

STOXX Europe 600       373,23 (+0,1%)

DAX                   11.963,18 (-0,1%)

CAC 40                 4.993,32 (+0,2%)

FTSE 100               7.343,08 (+0,4%)

SMI                    8.669,97 (+0,4%)

AEX                      511,14 (+0,7%)

BEL 20                 3.764,65 (+0,5%)

FTSE MIB              19.658,37 (+0,5%)

IBEX 35               10.006,40 (+0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag verdeeld. Het tijdsverschil met New York bedraagt de komende twee weken vijf uur, nu de Verenigde Staten dit weekend overgegaan zijn naar zomertijd. Wall Street opent maandag bijgevolg om 14.30 uur.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

Beleggers kregen voordat de markten opengingen een beter dan verwacht banenrapport voorgeschoteld, waarmee de weg vrij lijkt voor de Federal Reserve om volgende week woensdag de rente te verhogen. Er kwamen afgelopen maand 235.000 banen bij, waar geraadpleegde economen uitgingen van een banengroei van 197.000. Het cijfer over januari werd met 11.000 banen opwaarts bijgesteld.

"Het februari-cijfer is netjes en ook de werkloosheid is weer terug naar 4,7 procent [van 4,8 procent]. De vacaturestop bij de overheid en het winterweer dat aan de milde kant was, heeft nauwelijks effect gehad. Ook de uurloonontwikkeling is stabiel", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News in een reactie.

Het gemiddelde uurloon nam in februari met 0,06 dollar toe tot 26,09 dollar. Op jaarbasis kwam het uurloon voor Amerikaanse werkers hiermee 2,8 procent hoger uit.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 1,7 procent naar 48,45 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,6 procent goedkoper werd op 51,38 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0688. Bij aanvang van de handelsdag in Amerika bewoog het muntpaar nog op 1,0634 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag op 1,0573.

Bedrijfsnieuws

Vliegmaatschappij Southwest Airlines verlaagde zijn verwachtingen voor de omzet per gevolgen kilometer in het eerste kwartaal en rekent nu op een daling met 2 tot 3 procent.

PPG Industries is bezig met een nieuw bod op de Nederlandse sectorgenoot AkzoNobel, schreef Het Financieel Dagblad vrijdag op basis van een hooggeplaatste bron binnen het Amerikaanse coatingbedrijf. AkzoNobel wees het eerste voorstel van PPG van omgerekend 83,00 euro per aandeel resoluut af, omdat het bod de onderneming zou onderwaarderen en een fusie te veel risico's voor alle stakeholders van het Nederlandse bedrijf zou opleveren. "Ons nee was unaniem namens de raad van bestuur en de raad van commissarissen en is onvoorwaardelijk", zei CEO Ton Büchner tegen ABM Financial News.

S&P 500 index                   2.272,60 (+0,3%)

Dow Jones index                20.902,98 (+0,2%)

Nasdaq Composite                5.861,73 (+0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag hoger, met een winst van 0,2 procent voor de Japanse Nikkei en een stijging  van 0,4  procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Op de Aziatische markten ontbreekt richting in afwachting van diverse rentebesluiten en een aardig reeks macro-economische cijfers. Maandag zijn die vrijwel afwezig, met uitzondering van de stevig gedaalde machine-orders in Japan over januari.

Nikkei 225                   19.642,08 (+0,2%)

Shanghai Composite            3.226,41 (+0,4%)

Hang Seng                    23.779,54 (+0,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0698. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0692 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0673 op de borden.

Maandag kwam de euro even boven de 1,07 dollar uit, het hoogste punt sinds eind januari. Beleggers willen klaarblijkelijk iets meer risico nemen, ook al is de politieke onzekerheid rondom de eurozone niet weg. De dollar ontbeert momenteel opwaarts potentieel.

Later deze week komen de Fed en de Bank of Japan met hun rentebesluit, waarbij voor de Fed al vast staat dat deze de rente verhoogt. Voor Japan is dat nog allerminst het geval, met druk op de yen tot gevolg.

USD/JPY Yen   1114,72

EUR/USD Euro  1,0698

EUR/JPY Yen   122,72

MACRO-AGENDA:

00:50 Machine-orders - Januari (Jap)

10:00 Industriële productie - Januari (Ita)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:30 Telefónica Deutschland - Jaarcijfers (Dld)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Arcadis krijgt Amerikaanse opdracht voor bestrijding overstromingen

Opdracht heeft waarde van bijna 12 miljoen dollar.

16 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Credit Suisse verhoogt koersdoel Philips

Koersdoel naar 36,00 euro.

28 minuten geleden - Lees verder

Chemietak AkzoNobel waarschijnlijk naar private equity - media

Vijf partijen in de race voor overname volgens De Telegraaf.

42 minuten geleden - Lees verder

Vlakke opening Europese beurzen voorzien

Reeks aan Europese inkoopmanagersindexen op de rol.

52 minuten geleden - Lees verder

Nederlandse industrie behaalt weer meer omzet

Omzetstijging van 7,3 procent in tweede kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.191,24 0,47% 24,47 5.166,77