Europese beurzen sluiten hoger

Redactie ABM Financial News - 13 maart 2017, 18:56

Beleggers nemen afwachtende houding aan.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen sloten maandag licht hoger, in aanloop naar onder andere het Fed-rentebesluit en de Nederlandse verkiezingen aanstaande woensdag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,4 procent op 374,79 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 11.990,03 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 4.999,60 punten. De Britse FTSE 100 steeg 0,3 procent op 7.367,08 punten. 

Vanochtend kwamen uit Japan scherp gedaalde machine-orders over januari. De Italiaanse industriële productie is in januari met 2,3 procent gedaald. Voor vandaag was de macro-economische agenda verder leeg. 

Wel maakte de Europese Centrale Bank bekend dat het in de afgelopen week voor 15,5 miljard euro aan staatsobligaties heeft opgekocht, iets minder dan een week eerder. 

Hoogtepunt zal de komende handelsweek de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC) zijn, uitmondend in het rentebesluit komende woensdag. De markt is vrijwel unaniem in zijn oordeel dat het Amerikaans banenrapport van vrijdag de weg heeft vrijgemaakt voor een renteverhoging deze week, waarmee de Amerikaanse centrale bank op koers ligt om de rente drie keer te verhogen.

Andere aandachtspunten zijn de Nederlandse parlementsverkiezingen aanstaande woensdag en de mogelijke stappen van het Verenigd Koninkrijk richting de Brexit. Vandaag werd bekend dat de Schotten de gelegenheid krijgen om zich via een referendum voor de tweede keer uit te spreken voor of tegen onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. 

"De Nederlandse verkiezingen zouden kunnen dienen als een voorloper voor wat er mogelijk in Frankrijk gaat gebeuren, waar de anti-EU populist Marine Le Pen sterk in de peilingen presteert", aldus marktanalist Fawad Razaqzada van Forex.com. "In het geval de populisten winnen in Europa zou de toekomst van de Europese Unie sterk onder druk kunnen komen te staan", voegde de marktvorser toe.

Later in de week wordt het drukker met dinsdag de Duitse ZEW-index en diverse rentebesluiten, waaronder die van de Federal Reserve, de Bank of Japan en de Bank of England.

Olie noteerde maandag verdeeld. Een april-future West Texas Intermediate bewoog 0,1 procent lager op 48,45 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,2 procent hoger noteerde op 51,48 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0663. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0685 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0689 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon Telefónica Deutschland rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het telecombedrijf over 2016 een lagere winst op een hogere omzet rapporteerde. Het aandeel daalde 0,1 procent.

De mijnbouwers zaten maandagochtend in de lift, vanwege een stijging van de metaalprijzen. Anglo American noteerde rond het middaguur 4,4 procent hoger, Antofagasta steeg 4,9 procent, Rio Tinto won 0,3 procent en Glencore dikte 2,9 procent aan.

HSBC won 0,9 procent, nadat de bank Mark Tucker, de huidige CEO van AIA , aanwees als de nieuwe voorzitter. Het is voor het eerst in de 152-jarige geschiedenis van de bank dat een buitenstaander voor die rol wordt aangesteld.

AMEC Foster sloot maar liefst 12,5 procent hoger, na het nieuws dat John Wood het de oliedienstverlener overneemt voor 2,23 miljard pond. John Wood won 1,7 procent.

Siemens en Gamesa kregen maandag akkoord van de Europese Commissie over de fusering van hun windenergie-activiteiten. Het belang van Siemens in het fusiebedrijf bedraagt 59 procent, terwijl Gamesa de resterende 41 procent van de aandelen houdt. Het aandeel Siemens won maandag 0,8 procent, terwijl Gamesa een pas op de plaats maakte. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.371,29 punten. De Dow Jones index noteerde 0,2 procent in het rood en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07