Achmea levert winst in voor minder hoge zorgpremie

Redactie ABM Financial News - 14 maart 2017, 08:49

Solvabiliteit verzekeraar daalt naar 181 procent.

(ABM FN-Dow Jones) Achmea heeft zijn marktaandeel in de zorg vergroot door de premies voor het nieuwe jaar niet kostendekkend te maken, na een sterker dan verwachte stijging van de zorgkosten in 2016. Dit maakte de verzekeraar dinsdag bekend.

Om de premiestijging te beperken, werd 434 miljoen euro uit het resultaat uit 2016 ingezet. Door deze last te nemen in het voorgaande jaar, zullen de hogere kosten een nulresultaat opleveren in 2017, lichtte bestuursvoorzitter Willem van Duin toe.  Dit biedt geen structurele oplossing voor hogere premies, erkende het bedrijf, dat geen verwachting afgaf voor het resultaat in het nieuwe jaar. 

Achmea herhaalde dinsdag dat het nettoverlies over 2016 met name werd veroorzaakt door incidentele lasten in de tweede helft van het jaar en een verliespost voor hagelschade van 152 miljoen euro in het eerste halfjaar. Een jaar eerder werd nog een nettowinst van 386 miljoen euro geboekt.

De premies voor zorgverzekeringen bleken niet kostendekkend. De zorgkosten vielen zo'n 100 miljoen euro hoger uit, vooral door de sterke vraag naar dure nieuwe medicijnen, naast duurdere ziekenhuiszorg en wijkverpleging. De verzekeraar nam ook extra voorzieningen voor letselschades, in verband met veranderde regelgeving.

Bij de schadeverzekeringen werden de tarieven verhoogd en die zullen verder omhoog gaan, zei Van Duin, na een aantal verliesgevende jaren voor de sector.

De solvabiliteit van Achmea bleef stevig, ondanks het nettoverlies, dat mede werd veroorzaakt door zware hagelbuien in juni 2016.

De Solvency II-ratio, die bepaalt welke buffer de verzekeraar heeft om tegenvallers op te vangen, daalde van 196 procent naar 181 procent van het wettelijk vereiste niveau. Dit is vergelijkbaar met andere grote Nederlandse verzekeraars zoals ASR, Vivat en NN Group (na de verwachte overname van Delta Lloyd). 

Deze ratio kan echter sterk dalen, als gevolg van de nieuwe Zorgwet, die nog moet worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Die wet verbiedt winstuitkering uit zorgverzekeringen. Dit kan de solvabiliteitsratio met 25 procentpunt verlagen, in het onwaarschijnlijk geval dat het hele vermogen van de verzekeraar beklemd zou zijn, meldde Achmea. 

Het nettoverlies van Achmea van 382 miljoen euro over 2016 werd al op 16 februari bekendgemaakt, omdat de grote aandeelhouder Rabobank op die dag zijn jaarcijfers publiceerde.Rabobank waardeerde toen fors af op zijn belang in Achmea, vanwege een lagere verwachting van dividenduitkeringen door de verzekeraar.

De daling van het aantal werknemers zal door de veranderingen in de branche de komende periode doorzetten. Er zullen nog eens 2.000 banen verdwijnen. Hiervoor werden reorganisatie- en leegstandsvoorzieningen genomen die een verliespost van meer dan 100 miljoen euro opleveren. De afgelopen jaren verdwenen er al meer 3.350 banen bij Achmea.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen openen lager

Markt kijkt uit naar bijeenkomst centrale bankiers in Jackson Hole later in de week.

8 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

33 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

34 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Redelijk gevulde agenda.

35 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen op zijn laatste benen.

36 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.