Beursblik: overname Mobileye wakkert fantasie over bod op TomTom aan

Redactie ABM Financial News - 14 maart 2017, 08:45

NIBC berekent overnamebod van 17 euro per aandeel TomTom.

(ABM FN-Dow Jones) De overname van Mobileye door Intel kan ook de interesse voor de kaartentak van TomTom aanwakkeren. Dit denkt analist Martijn den Drijver van NIBC.

Intel is bereid om voor 15 miljard dollar Mobileye over te nemen. Daarmee betaalt Intel circa 30 maal de verwachte omzet voor 2017. Samen met een belang van 15 procent in Here betekent dit een sterke concurrent voor Qualcomm, Nvidia, Samsung en enkele andere partijen als Bosch.

"Maar als Intel de noodzaak ziet om Mobileye over te nemen, dan is er ook een zaak te maken voor andere sleutelspelers om vergelijkbare belangrijke assets te kopen", aldus Den Drijver. Dergelijke sleutelspelers zijn volgens de analist Samsung, Texas Instruments, Nvidia en Qualcomm.

Den Drijver ziet HD-kaarten en realtime verkeersinformatie als toepassingen die door dergelijke partijen als essentieel worden beschouwd.

Kortom, als bijvoorbeeld Qualcomm een 'one stop solution' wil zijn voor zijn klanten, "zou het logisch zijn om een gevestigde specialist in camera's en sensoren of enkele kleinere bedrijven in dit segment te kopen en daarbovenop TomTom over te nemen, om zo toegang te krijgen tot HD-kaarten en marktleidende verkeersinformatie".

Een chipfabrikant zal volgens Den Drijver hoogstwaarschijnlijk geen interesse hebben in Telematics en de consumententak van TomTom, maar dit zal volgens de analist geen belemmering moeten zijn. Qualcomm zou volgens NIBC TomTom kunnen kopen voor 4 miljard euro en vervolgens de genoemde twee onderdelen weer terugverkopen aan de oprichters van het Amsterdamse navigatiebedrijf inclusief een licentie op de kaarten van bijvoorbeeld tien jaar. Een dergelijk bod komt neer op 17 euro per aandeel, zo berekende Den Drijver.

NIBC heeft TomTom op de kooplijst staan met een koersdoel van 9,70 euro. Het aandeel TomTom sloot maandag 8,76 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Macrokalender bepaalt beursweek

Cijferseizoen weer voorbij.

Gisteren - Lees verder

BeleggersBarometer ING op tienjarig hoogtepunt

Vertrouwen stijgt door verder aantrekkende economie.

27 mei 2017, 10:15 - Lees verder

RRJ Capital II verkleint belang in NN

Kapitaalbelang van 9,6 procent.

27 mei 2017, 10:08 - Lees verder

BlackRock vergroot belang in ASR

Kapitaalbelang van 6,5 procent.

27 mei 2017, 10:04 - Lees verder

Lindenbergh verkleint belang in ForFarmers

Kapitaalbelang nog boven meldingsgrens.

27 mei 2017, 09:59 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
TOMTOM toevoegen aan uw watchlist 9,11 -0,76% -0,07 9,18