Beursupdate: Damrak op licht verlies

Redactie ABM Financial News - 14 maart 2017, 10:48

Markt zit in de wachtkamer met goed onderliggend sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index leverde 0,2 procent in op 510,91 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen. De AScX noteerde een winst van 0,2  procent.

Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management sprak dinsdag van een afwachtende markt waarop de impulsen om de AEX verder te laten oplopen ontbraken. "Onderliggend ligt het er allemaal niet slecht bij, maar de markt wacht voor nu even op het rentebesluit van de Federal Reserve en dan vooral op het commentaar dat er woensdagavond op volgt. De overige rentebesluiten in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen en Japan zullen weinig impact hebben, zo is mijn verwachting."

Uit China kwamen vanochtend twee cijfers uit, elk over januari en februari, met een kleine groeiversnelling in de industriële productie en een lichte groeivertraging bij de detailhandelsverkopen.

In Duitsland bleek de inflatie in februari op jaarbasis te zijn uitgekomen op 2,2 procent. "Dat vond ik overigens behoorlijk aan de maat", aldus Vermeulen.

Vandaag gaat de aandacht vooral uit naar de Duitse ZEW-index over maart, die om 11.00 uur verschijnt.

Olie noteerde dinsdag licht hoger. Een april-future West Texas Intermediate bewoog 0,3 procent hoger op 48,59 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,5 procent won op 51,58 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0638. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0651 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0654 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde alleen Vopak meer dan een procent verschil met de slotnotering van maandag. Het aandeel noteerde 1,1 procent lager. De overige verschillen bleven in de meeste gevallen ruim onder het procent.

Ahold Delhaize heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van vijf winkels en één project in België, om zo te voldoen aan de voorwaarden die de Belgische toezichthouder had gesteld aan een fusie van de supermarktketens. Financiële details ontbraken. Ahold Delhaize liet weten te blijven werken aan de noodzakelijke verkoop van de andere winkels. Het aandeel Ahold Delhaize noteerde dinsdag 0,2 procent hoger.

KPN heeft een deel van zijn belang in Telefónica Deutschland ingewisseld voor aandelen in Telefónica. In ruil voor 178,5 miljoen aandelen in Telefónica Deutschland krijgt KPN 72,0 miljoen aandelen in Telefónica, dat een belang van ongeveer 1,4 procent vertegenwoordigt in het Spaanse telecomconcern. KPN is van plan om na verloop van tijd zijn belang in Telefónica terug te brengen door aandelen Telefónica te verkopen. De opbrengst daarvan zal gebruikt worden om verdere waarde te creëren voor aandeelhouders en andere stakeholders. Het resterende 9,5 procent belang in Telefónica Deutschland wordt gezien als een financiële investering, aldus KPN. Het telecombedrijf is van plan om potentiële dividendbetalingen uit dit belang uit te keren aan aandeelhouders. De voornaamste reden voor de ruil van KPN is om het gemakkelijker te maken om een groter deel van het belang op korte termijn te verzilveren, aldus Deutsche Bank. KPN sprak verder zijn zorgen uit over de uitrol van 5G in Nederland. Volgens KPN sluit het Nederlandse frequentiebeleid niet aan bij de Europese ontwikkelingen en is er onvoldoende spectrum beschikbaar. Het aandeel KPN noteerde dinsdag 0,9 procent hoger.

Bij de Midkapfondsen waren de verschillen met maandag iets uitbundiger dan bij de AEX. Zo liep GrandVision 1,3 procent terug en leverde ASR Nederland 1,2 procent in. Winnaars waren hier schaars. Aperam was veruit de grootste stijger met een winst van 0,9 procent.

Bij de AScX-fondsen viel de winst van 4,5 procent voor het aandeel Takeaway op dat woensdag met de cijfers naar buiten komt. Op ruim afstand volgden Van Lanschot met eenn winst van 1,7 procent, Stern Groep met een plus van 1,6 procent en Nedap waar 1,0 procent bij kwam. De sterkste verliezen zaten bij Wessanen dat 1 procent inleverde en Probiodrug dat 0,9 procent moest prijsgeven.

ForFarmers heeft in 2016 een hogere winst op een gedaalde omzet gerealiseerd, waarbij de onderneming uit Lochem profiteerde van kostenbesparingen, maar last had van gedaalde grondstofprijzen en het gedevalueerde Britse pond. De cijfers waren in grote lijnen conform wat analist Guy Sips van KBC Securities had verwacht. Het concern stelt voor over het afgelopen jaar een dividend van ruim 0,24 euro per aandeel voor. Het veevoerbedrijf verwacht dat de volatiliteit in grondstoffenprijzen en op de valutamarkten zich zal voortzetten. Vooral de fluctuatie in de waarde van het Britse pond is van invloed op de geconsolideerde resultaten van ForFarmers. Daarnaast trekt de zuivelmarkt enigszins aan, zorgt de stijgende prijs voor varkensvlees voor een beter vooruitzicht en lijkt de markt voor pluimvee stabiel te blijven in 2017, aldus de Lochemse onderneming.

Verder wil ForFarmers zowel dit als volgend jaar ongeveer 40 miljoen tot 45 miljoen euro investeren. Voorheen was dit 35 miljoen euro. Het aandeel ForFarmers noteerde dinsdag 0,3 procent hoger.

Amsterdam Commodities heeft aangekondigd het bestuursmodel te wijzigen naar een one-tier board, waarbij CFO Allard Goldschmeding de functie van Group Managing Director op zich zal nemen. De raad van commissarissen zal gaan fungeren als niet-uitvoerend bestuur. Acomo kondigde verder aan nog een statutair directeur te willen benoemen, die zich zal richten op "business controlling en corporate development". Het aandeel reageerde met een verlies van 0,2 procent.

Talpa Holding heeft meer aandelen Telegraaf Media Groep gekocht en daarmee zijn belang fractioneel verhoogd. Het aandeel TMG verloor dinsdag 0,4 procent.

Van de lokale fondsen heeft Batenburg Techniek in 2016 aan de eigen verwachtingen voldaan met een hoger operationeel resultaat en verhoogde het bedrijf daarop het dividend. Volgens Batenburg was bij alle divisies sprake van een verbetering van de omzet en het resultaat. Batenburg stelt aandeelhouders een dividend van 0,90 euro per aandeel in contanten in het vooruitzicht, tegen 0,75 euro per aandeel over 2015. Batenburg Techniek verwacht dat in 2017 sprake zal zijn van verdere groei van de omzet en het resultaat. Het aandeel Batenburg noteerde dinsdag 0,9 procent hoger.

TIE Kinetix gaat op zoek naar een strategische partner. Deze stap volgt op de ontwikkeling van FLOW-platform, dat in combinatie met een partner naar een volgende fase moet worden gebracht. TIE wil met deze partner meer schaal genereren voor de distributie van FLOW in bestaande en nieuwe markten, ter versterking van onderzoek en ontwikkeling en voor zijn dienstverlening. Het bedrijf verwacht dat het zoekproces enkele maanden in beslag neemt. Het aandeel TIE noteerde dinsdag onveranderd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 522,22 -0,77% -4,07 526,29
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,48 -1,90% -15,57 821,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,93 -2,06% -20,81 1.011,74