Damrak wacht op Yellen

Redactie ABM Financial News - 14 maart 2017, 08:11

Naar verwachting renteverhoging Federal Reserve.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Wall Street kwam maandag niet van zijn plaats, terwijl ook de Aziatische beurzen vanochtend rond het slot van de voorafgaande handelsdag noteren. 

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Maandag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog met een stijging van 0,2 procent naar 511,90 punten, het hoogste niveau sinds eind 2007.

Beleggers wereldwijd hielden hun kruit droog in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. De federal funds rate zal waarschijnlijk met 25 basispunten omhoog gaan naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. De afgelopen tijd bereidden functionarissen van de Amerikaanse centrale bank de markt hier al op voor en onlangs benadrukte de Fed het vooruitzicht van een spoedige renteverhoging nog in de notulen van de vorige beleidsvergadering.

"Cijfers over de arbeidsmarkt, inflatie en de financiële omstandigheden zijn overtuigende argumenten voor het Federal Open Market Committee om de rente te verhogen", aldus economen van Morgan Stanley in een vooruitblik. Afgelopen vrijdag werd bekend dat het aantal banen in de Verenigde Staten in februari sterker dan verwacht was toegenomen, de inflatie in januari van 0,6 procent op maandbasis markeerde de sterkste stijging van het prijspeil in bijna vier jaar en vrijgegeven economische data wijzen op een krachtige economie.

Nu de markten op basis van de macro-economische data en uitlatingen van de Federal Reserve al een renteverhoging hebben ingeprijsd, zal de aandacht vooral gericht zijn op de toelichting van voorzitter Janet Yellen en de zogenoemde 'dot plot', waarin de verwachte renteverhogingen van de Fed-functionarissen worden weergegeven.

"Wij denken dat de Fed opnieuw aangeeft dat de rente in 2017 in totaal drie keer wordt verhoogd. De kans is echter aanwezig dat de Fed zich agressiever opstelt, gegeven de sterke ontwikkeling van veel macrocijfers", meent econoom Han de Jong van ABN AMRO. 

Beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van Aberdeen Asset Management sluit niet uit dat de Fed de rente dit jaar zelfs vier keer verhoogt. "Maar de markt is net gewend aan het idee van drie verhogingen, dus Yellen moet voorzichtig zijn met welk signaal ze afgeeft".

Bartholomew merkte ook op dat het "opvallend is hoe goed de markt blijft liggen voorafgaand aan deze bijeenkomst". Dat was volgens de marktvorser wel anders in 2015 en 2016. Maar, zo waarschuwt hij, dit optimisme kan uiteindelijk een risico zijn voor de Fed. En de boodschap van Yellen, wanneer niet voorzichtig genoeg, kan woensdag voor volatiliteit zorgen op de financiële markten.

Het rentebesluit van de Fed, een nieuwe dot plot en actuele economische ramingen worden woensdagavond om zeven uur bekendgemaakt, een uur eerder dan normaal omdat de zomertijd in Amerika al is ingegaan. Voorzitter Yellen begint om half acht aan haar toelichting. 

De dollar loopt licht op richting het rentebesluit en noteerde vanochtend op 1,0644, ten opzichte van een stand van 1,0663 bij het sluiten van de Europese markten. Econoom David Kohl van de Zwitserse bank Julius Baer verwacht dat de dollar goed blijft liggen na de bekendmaking van het rentebesluit. En hij voorziet dat zinspelingen op meer monetaire verkrapping de greenback verder zal ondersteunen, met name ten opzichte van de Japanse yen. 

De april-future op een vat Amerikaanse olies sloot maandagavond vrijwel vlak op 48,40 dollar, een stand die ook vanochtend op de Aziatische markten op de borden stond. 

Op het bedrijfsvlak stond op Wall Street chipmaker Intel Corporation in de schijnwerpers na de aankondiging van een overname van Mobileye voor 15,3 miljard dollar. Het Israëlische bedrijf is gespecialiseerd in camera’s en sensoren voor zelfrijdende auto’s. Mobileye maakte een koerssprong van 28 procent, terwijl Intel juist twee procent prijs gaf. 

In China kwamen vandaag detailhandelscijfers en de industriële productie over de eerste twee maanden van het jaar naar buiten. De detailhandelsomzet groeide volgens het Chinese statistiekbureau, maar in een lager tempo dan in december, terwijl de groei van de industriële productie juist een versnelling liet zien. Beleggers waren echter .niet onder de indruk en kozen ervoor het rentebesluit van de Fed af te wachten, waarbij Aziatische beleggers met name de valutabewegingen nauwlettend in de gaten zullen houden. De Chinese beurzen en de beurs in Tokio noteerden vanochtend vrijwel onveranderd. 

Naast het rentebesluit kijken beleggers vandaag uit naar Spaanse inflatiecijfers, de industriële productie in de eurozone en de Duitse conjunctuurindicator ZEW_index. 

Vanochtend werd al bekend dat consumentenprijzen in Duitsland in februari harder zijn gestegen dan in de voorgaande maand. In februari kwam de inflatie op jaarbasis uit op 2,2 procent. De laatste keer dat de inflatie in Duitsland boven de 2 procent uitkwam was in augustus 2012.

Bedrijfsnieuws

De omzet van ForFarmers daalde afgelopen jaar met 6,0 procent naar 2,11 miljard euro, waarbij het bedrijf last had van het gedevalueerde Britse pond, maar vooral ook van gedaalde grondstofprijzen, die worden doorberekend in de eindprijzen aan klanten. Autonoom, dat wil zeggen gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten en acquisities, daalde de omzet met 3,6 procent. Het nettoresultaat aan aandeelhouders toe te rekenen kwam evenwel 5,1 procent hoger uit op 53,3 miljoen euro.

De omzet van Batenburg Techniek steeg afgelopen jaar met 7,7 procent van 135,9 miljoen in 2015 naar 146,3 miljoen euro afgelopen jaar. De autonome omzetgroei bedroeg zelfs 8 procent. Het bedrijfsresultaat (EBIT) steeg van 3,2 miljoen naar 5,3 miljoen euro met een EBIT-marge van 3,8 procent. In 2015 was dit nog 2,9 procent. 

KPN wisselde een deel van zijn belang in Telefónica Deutschland in voor aandelen in Telefónica. In ruil voor 178,5 miljoen aandelen in Telefónica Deutschland krijgt KPN 72,0 miljoen aandelen in Telefónica, dat een belang van ongeveer 1,4 procent vertegenwoordigt in het Spaanse telecomconcern.

Ahold Delhaize bereikte overeenstemming over de verkoop van vijf winkels en één project in België, om zo te voldoen aan de voorwaarden die de Belgische toezichthouder had gesteld aan een fusie van de supermarktketens. 

Talpa Holding  kocht meer aandelen Telegraaf Media Groep en verhoogde daarmee zijn belang fractioneel. Talpa kocht 199.984 aandelen TMG tegen een gewogen gemiddelde prijs van 6,50 euro. 

Amsterdam Commodities kondigde aan het bestuursmodel te wijzigen naar een one-tier board, waarbij CFO Allard Goldschmeding de functie van Group Managing Director op zich zal nemen. Het voorstel volgt op het eerder aangekondigde vertrek van CEO Erik Rietkerk, die Acomo per 1 mei zal verlaten. 

TIE Kinetix maakte bekend op zoek te zijn naar een strategische partner. De onderneming verwacht dat deze zoektocht enkele maanden in beslag zal nemen.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index handelde fractioneel hoger op 2.373,47 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 20.881,48 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 5.875,78 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Goed gevulde agenda.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen over hoogtepunt heen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94