Europese beurzen licht lager rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 14 maart 2017, 12:22

Vizier blijft gericht op Fed-rentebesluit en verkiezingen Nederland.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag rond het middaguur licht lager, op koers naar het eerste verlies in vier handelsdagen, terwijl beleggers het Fed-rentebesluit en de Nederlandse verkiezingen van aanstaande woensdag afwachten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 373,78 punten, de Duitse DAX verloor 0,1 procent op 11.982,53 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,3 procent op 4.986,61 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,2 procent hoger op 7.355,51 punten.

Aan het begin van de handelsdag liet de STOXX Europe 600 index nog een bescheiden winst zien. Het handelsvolume wordt dinsdag mogelijk gedrukt door een sneeuwstorm die New York in zijn greep houdt.

Al met al is het een "cruciale week voor de mondiale risicobereidheid" waarbij de rentevergadering van de Fed - die vrijwel zeker de rente gaat verhogen "waarschijnlijk de toon zal zetten voor riskante beleggingen zoals aandelen in de komende weken", stelde directeur research Kathleen Brooks van City Index in een rapport.

Ook de Nederlandse parlementsverkiezingen van woensdag hebben de aandacht, waarbij beleggers vooral willen weten hoe sterk de extreem-rechts PVV van Geert Wilders uit de bus komt.

"De uitkomst van de Nederlandse verkiezingen is op zichzelf geen marktbewegend evenement, maar is belangrijk omdat het een voorbode kan zijn van verkiezingen in grotere landen in Europa later dit jaar", zei Brooks. "Als Wilders het woensdag minder goed doet dan verwacht, kunnen de markten een lagere kans op een overwinning voor Marine Le Pen in Frankrijk in mei gaan inprijzen", zei Brooks.

Voorbeurs kwam uit Azië het nieuws dat de Chinese detailhandelsverkopen in januari en februari met 9,5 procent zijn toegenomen op jaarbasis, wat trager was dan de voorspelde 10,6 procent. De industriële productie bleek juist sterker te zijn toegenomen, met 6,3 procent, waar economen rekenden op 6,1 procent.

De inflatie van de consumentenprijzen in Duitsland kwam in februari voor het eerst in bijna vijf jaar tijd boven 2 procent uit, met 2,2 procent. In Spanje kwam de inflatie wederom uit op 3,0 procent, net als in januari. 

De industriële productie van de eurozone steeg in januari met 0,9 procent ten opzichte van december, terwijl de krimp in de voorgaande maand opwaarts werd bijgesteld naar 1,2 procent, wat minder negatief was dan de eerder gemelde krimp van 1,6 procent.

De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment kwam uit op 12,8 in maart, waar economen rekenden op 13,0. Het licht tegenvallende cijfer is wel hoger dan de 10,4 van februari.

Olie noteerde maandag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent op 48,71 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,8 procent hoger bewoog op 51,76 dollar.

De euro/dollar noteerde licht lager op 1,0641. Bij het openen van de beurs bedroeg de stand nog 1,0644. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0654. 

Bedrijfsnieuws

Het aandeel RWE steeg 8,7 procent, na een bericht dat het Franse Engie een bod wil doen op de hernieuwbare energiepoot van het Duitse stroombedrijf, Innogy genaamd. Het aandeel Innogy steeg 7,3 procent en Engie leverde 1,5 procent in.

Ocado steeg 4,9 procent, nadat de online grootgrutter een omzetgroei van 13 procent meldde. Het bedrijf signaleerde stijgende prijzen.

De Britse verzekeraar Prudential won 3 procent in Londen, nadat het bedrijf een operationele winst van 4,3 miljard pond boekte en het dividend verhoogde.

In Amsterdam noteerde hedgefonds Pershing Square 0,1 procent hoger, nadat topman Bill Ackman een miljardenverlies nam en zijn belang in de geplaagde farmaceut Valeant verkocht. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het rood. De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag fractioneel hoger op 2.373,47 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 20.881,48 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 5.875,78 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07