Europese beurzen op verlies

Redactie ABM Financial News - 14 maart 2017, 18:47

Markt richt vizier op verkiezingen Nederland en rentebesluit Federal Reserve.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, waarbij beleggers een pas op de plaats maakten in afwachting van de uitslag van de verkiezingen in Nederland en het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent op 373,46 punten, de Duitse DAX sloot vlak op 11.988,79 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 4.974,26 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent lager op 7.357,85 punten.

"Over het algemeen is dit "een cruciale week voor de wereldwijde risicobereidheid", waarbij de tweedaagse vergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC), die vrijwel zeker zal besluiten tot een verhoging van de rente, de toon zal zetten voor risicovolle activa in de komende weken", aldus marktanalist Kathleen Brooks van City Index. "De Nederlandse algemene verkiezingen op woensdag markeren de start van een jaar vol politieke risico's voor de eurozone", voegde de marktvorser toe.

De Federal Reserve zal naar verwachting de rente woensdag laat verhogen. Europese aandelenmarkten zijn recent gestegen vanwege het vooruitzicht dat de Amerikaanse economie voldoende is aangesterkt om een renteverhoging aan te kunnen, maar de stap betekent dat de leenkosten voor bedrijven stijgen.

Intussen focust de markt zich verder op de verkiezingen in Nederland, waarbij de markt afwacht of Geert Wilders' extreem rechtse Partij voor de Vrijheid sterk zal presteren.

"De uitslag van de Nederlandse verkiezingen is op zich geen marktbewegend evenement, maar wel van belang voor de mogelijke richting van andere grotere verkiezingen die dit jaar in Europa plaatshebben", zei Brooks. "Als Wilders het woensdag minder goed doet dan verwacht dan kunnen we zien dat de verwachting voor Marine Le Pen van het Franse Front National bij de Franse presidentsverkiezingen in mei afneemt", voegde de marktanalist van City Index toe.

Wat de Franse verkiezingen betreft werd dinsdag bekend dat een formele onderzoeksprocedure is gestart naar presidentskandidaat François Fillon, vanwege beschuldigingen dat hij zijn vrouw een "nep" baan heeft gegeven.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK wees op de stevige daling van het Britse pond, nu handelaren eindelijk de realiteit onder ogen zien wat de Brexit betreft. De marktanalist herhaalde zijn waarschuwing dat wanneer de Britse premier Theresa May Artikel 50 activeert dit een negatieve impact zal hebben op het Britse pond, aangezien de premier in de onderhandeling stapt met een houding dat ze niets heeft te verliezen. "De grootste angst in de markt is wat haar EU-partners zullen zeggen en hoe ze de kwestie zullen aanpakken nu de Brexit realiteit wordt", aldus Aslam.

Voorbeurs kwam uit Azië het nieuws dat de Chinese detailhandelsverkopen in januari en februari met 9,5 procent zijn toegenomen op jaarbasis, wat trager was dan de voorspelde 10,6 procent. De industriële productie bleek juist sterker te zijn toegenomen met 6,3 procent, waar economen rekenden op 6,1 procent.

De inflatie in Duitsland kwam in februari voor het eerst in bijna vijf jaar tijd boven twee procent uit, met 2,2 procent. In Spanje kwam de inflatie wederom uit op 3,0 procent, net als in januari.

De industriële productie van de eurozone steeg in januari met 0,9 procent ten opzichte van december, terwijl de krimp in de voorgaande maand opwaarts werd bijgesteld naar 1,2 procent, wat minder negatief was dan de eerder gemelde krimp van 1,6 procent.

De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment kwam uit op 12,8 in maart, waar economen rekenden op 13,0. Het licht tegenvallende cijfer is wel hoger dan de 10,4 van februari.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 2,2 procent op 47,33 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,7 procent lager bewoog op 50,50 dollar. De olieprijzen maakten een flinke draai gedurende de handelsdag na publicatie van het maandelijkse rapport van oliekartel OPEC waarbij de aandacht vooral uit ging naar de overheidscijfers van Saoedi-Arabië die wezen op een aantrekkende productie.

De euro/dollar noteerde op 1,0640. Bij het openen van de beurs bedroeg de stand nog 1,0639. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0654.

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon RWE rekenen op de aandacht van beleggers, nadat Bloomberg meldde dat het Franse Engie overweegt een overnamebod te doen op de hernieuwbare energiedivisie van het concern te doen. RWE won 4,4 procent en Engie daalde 1,4 procent. Verder kwam RWE met de cijfers over 2016 en de doelstellingen voor 2017 naar buiten. RWE mikt voor het lopende boekjaar op een operationeel resultaat (EBITDA) tussen de 5,4 miljard en 5,7 miljard euro. Over 2016 stond dit resultaat op 5,4 miljard euro. De aangepaste nettowinst komt in de verwachting van het bedrijf uit Essen uit tussen de 1,0 miljard en 1,3 miljard euro, tegen 0,8 miljard euro over 2016.

Antofagasta zag in 2016 de omzet en met name het resultaat oplopen. De omzet van de Britse mijnbouwer steeg met 12,3 procent naar 3.622 miljoen dollar, terwijl het operationeel resultaat (EBITDA) met 78,7 procent steeg naar 1.626 miljoen dollar. De bijbehorende marge steeg meer dan een kwart naar 44,9 procent. Het aandeel eindigde 0,5 procent hoger.

Ocado verloor 0,8 procent, ondanks het feit dat de online supermarkt over de 13 weken eindigend op 26 februari een stijging van de omzet van 7 procent rapporteerde.

Prudential won 3,0 procent, nadat de verzekeraar zijn dividend verhoogde en een stijging van de operationele winst rapporteerde over 2016 van 7 procent. Het concern meldde tevens op schema te liggen om de financiële doelstellingen over 2017 te bereiken.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.362,39 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq handelde 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alphabet overtreft verwachtingen

Bedrijfsresultaat daalt op hogere omzet.

Gisteren - Lees verder

Correctie: Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ING sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: solide resultaten Unibail-Rodamco

JP Morgan wijst op herhalen outlook.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.127,70 0,20% 10,04 5.117,66
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.263,68 -0,61% -32,47 5.296,15