Europese beurzen openen licht hoger

Redactie ABM Financial News - 14 maart 2017, 07:22

Duitse ZEW index belangrijkste agendapunt.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een licht hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 7 punten voor de Duitse DAX, een plus van 4 punten voor de Franse CAC 40 en een fractioneel hogere opening van 2 punten voor de Britse FTSE 100.

Het interessantste aspect coor de markt betreft dinsdag de Duitse ZEW-index over maart, die het sentiment onder financieel analisten meet. Morgen is dan de Federal Reserve aan de beurt met het rentebesluit. Daar kan Europa pas donderdag op reageren.

In het Verenigd Koninkrijk nadert het moment van onderhandelingen voor een periode van 2 jaar met Europese Unie om de Brexit rond te krijgen. De House of Lords heeft maandagavond laat zijn bezwaren laten varen.

In China kwamen vandaag detailhandelscijfers en de industriële productie over de eerste twee maanden van het jaar naar buiten. De detailhandelsomzet groeide, maar minder stevig dan in december, de productie zette met de groei een versnelling in.

De Europese beurzen sloten maandag licht hoger, in aanloop naar onder andere het Fed-rentebesluit en de Nederlandse verkiezingen aanstaande woensdag.

De Italiaanse industriële productie is in januari met 2,3 procent gedaald. Verder moesten beleggers het doen met een lege macro-economische agenda.

Wel maakte de Europese Centrale Bank bekend dat het in de afgelopen week voor 15,5 miljard euro aan staatsobligaties heeft opgekocht, iets minder dan een week eerder.

Hoogtepunt zal de komende handelsweek de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC) zijn, uitmondend in het rentebesluit komende woensdag. De markt is vrijwel unaniem in zijn oordeel dat het Amerikaans banenrapport van vrijdag de weg heeft vrijgemaakt voor een renteverhoging deze week, waarmee de Amerikaanse centrale bank op koers ligt om de rente drie keer te verhogen.

Andere aandachtspunten zijn de Nederlandse parlementsverkiezingen aanstaande woensdag en de mogelijke stappen van het Verenigd Koninkrijk richting de Brexit. Maandag werd bekend dat de Schotten de gelegenheid krijgen om zich via een referendum voor de tweede keer uit te spreken voor of tegen onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.

"De Nederlandse verkiezingen zouden kunnen dienen als een voorloper voor wat er mogelijk in Frankrijk gaat gebeuren, waar de anti-EU populist Marine Le Pen sterk in de peilingen presteert", aldus marktanalist Fawad Razaqzada van Forex.com. "In het geval de populisten winnen in Europa zou de toekomst van de Europese Unie sterk onder druk kunnen komen te staan", voegde de marktvorser toe.

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon Telefónica Deutschland rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het telecombedrijf over 2016 een lagere winst op een hogere omzet rapporteerde. Het aandeel daalde 0,1 procent.

De mijnbouwers zaten in de lift, vanwege een stijging van de metaalprijzen. Anglo American noteerde 4,4 procent hoger, Antofagasta steeg 4,9 procent, Rio Tinto won 0,3 procent en Glencore dikte 2,9 procent aan.

HSBC won 0,9 procent, nadat de bank Mark Tucker, de huidige CEO van AIA , aanwees als de nieuwe voorzitter. Het is voor het eerst in de 152-jarige geschiedenis van de bank dat een buitenstaander voor die rol wordt aangesteld.

AMEC Foster sloot maar liefst 12,5 procent hoger, na het nieuws dat John Wood het de oliedienstverlener overneemt voor 2,23 miljard pond. John Wood won 1,7 procent.

Siemens en Gamesa kregen akkoord van de Europese Commissie over de fusering van hun windenergie-activiteiten. Het belang van Siemens in het fusiebedrijf bedraagt 59 procent, terwijl Gamesa de resterende 41 procent van de aandelen houdt. Het aandeel Siemens won maandag 0,8 procent, terwijl Gamesa een pas op de plaats maakte.

Euro STOXX 50             3.417,62 (+0,0%)

STOXX Europe 600            374,64 (+0,4%)

DAX                      11.990,03 (+0,2%)

CAC 40                    4.999,60 (+0,1%)

FTSE 100                  7.367,08 (+0,3%)

SMI                       8.683,05 (+0,2%)

AEX                         511,90 (+0,2%)

BEL 20                    3.771,04 (+0,2%)

FTSE MIB                 19.706,95 (+0,3%)

IBEX 35                   9.995,90 (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag verdeeld.

De Amerikaanse beurzen sloten maandag vrijwel ongewijzigd, nadat beleggers het moesten zien te stellen met een lege beursagenda.

De beursagenda bevatte maandag geen agendapunten voor Amerikaanse beleggers, waardoor de ogen al gericht werden op het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag naar buiten komt. "Cijfers over de arbeidsmarkt, inflatie en de financiële omstandigheden zijn overtuigende argumenten voor het Federal Open Market Committee om de rente te verhogen", volgens economen van Morgan Stanley.

"Het meest belangrijke is het signaal dat ze [de Fed] geven over verdere verhogingen dit jaar", aldus beleggingsmanager Luke Bartholomew van Aberdeen Asset Management, toevoegend dat zelfs vier verhogingen mogelijk lijkt.

"Beleggers zijn pas net gewend geraakt aan drie [rentestappen dit jaar], dus voorzitter Janet Yellen moet voorzichtig zijn in het signaal dat ze geeft of de markten zullen zich [tegen haar] keren", aldus Bartholomew.

Bedrijfsnieuws

Intel Corporation kondigde de overname aan van Mobileye voor 15,3 miljard dollar. Intel legt voor het Israëlische bedrijf per aandeel 63,54 dollar op tafel. Het aandeel Intel noteerde 2,1 procent lager en Mobileye steeg liefst 28,2 procent.

HSBC, ook in de Verenigde Staten genoteerd, steeg 1,4 procent, nadat de Britse bank de huidige CEO van AIA Group benoemde tot nieuwe bestuursvoorzitter. Het is voor het eerst in de 152-jarige geschiedenis van de bank dat een buitenstaander voor die rol wordt aangesteld.

Groupon kondigde aan om Joey Levin toe te voegen aan de raad van bestuur. Levin was eerder actief voor IAC. Het aandeel Groupon daalde 0,3 procent.

Jefferies startte met het volgen van Ferrari met een koopadvies en een koersdoel van 74,00 dollar. Het aandeel steeg 0,9 procent.

S&P 500 index               2.373,47 (+0,0%)

Dow Jones index            20.881,48 (-0,1%)

Nasdaq Composite            5.875,78 (+0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, met een minnetje van 0,1 procent voor de Japanse Nikkei en een plusje van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

In Azië bleven de meeste beleggers aan de zijlijn staan in afwachting van het rentebesluit van de Fed morgen. Men is vooral nieuwsgierig naar details over het aanstaande beleid.

De koers van Toshiba ging in Japan met 8,1 procent onderuit, nadat het geplaagde bedrijf nog een keer uitstel voor de publicatie van de jaarcijfers kreeg.

Nikkei 225                   19.621,44 (-0,1%)

Shanghai Composite            3.240,81 (+0,1%)

Hang Seng                    23.852,35 (+0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0651. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0654 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0660 op de borden.

Met de vorderingen van de Britten in hun Brexit-proces, is het Britse pond dinsdag gewild. Voor de dollar is het vooral van belang meer inzicht te krijgen in het tempo waarin de Fed dit jaar de rente verder verhoogt. Iets meer dan 60 procent van de door CME Group ondervraagde beleggers verwacht voor dit jaar drie renteverhogingen. Voor deze week is een renteverhoging al helemaal verdisconteerd.

USD/JPY Yen   114,88

EUR/USD Euro  1,0651

EUR/JPY Yen   122,35

MACRO-AGENDA:

03:00 Detailhandelsverkopen - Februari (Chi)

03:00 Industriële productie - Februari (Chi)

08:00 Inflatie - Februari (Dld)

09:00 Inflatie - Februari (Spa)

11:00 Industriële productie - Januari (eur)

11:00 ZEW index - Maart (Dld)

11:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Februari (VS)

13:30 Producentenprijzen - Februari (VS)

15:00 Inflatie - Februari (Bel)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Adidas - Investor Day (Dld)

00:00 RWE - Jaarcijfers (Dld)

00:00 Volkswagen - Jaarcijfers (Dld)

08:00 Antofagasta - Jaarcijfers (VK)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: Barclays verhoogt koersdoel TomTom

Koersdoel naar 6,75 euro.

20 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: NSI bezig met herstel

Winst per aandeel en huuropbrengsten boven verwachting.

24 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: S&P verlaagt koersdoel voor AkzoNobel

Koersdoel omlaag naar 80 euro.

26 minuten geleden - Lees verder

Interesse Shell voor overname Equis Energy - media

Ook Japanse Softbank onder potentiele bieders.

31 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Intertrust sterk afgewaardeerd na waarschuwing

Deutsche Bank voorzag bescheidener verlies.

32 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.127,70 0,20% 10,04 5.117,66
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.263,68 -0,61% -32,47 5.296,15