Ommezwaai olieprijzen weegt op Damrak

Redactie ABM Financial News - 14 maart 2017, 17:39

Beleggers wachten op rentebesluit Federal Reserve.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een verlies gesloten. De AEX index daalde 0,4 procent op 510,06 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX juist een plus resteerde van 0,1 procent.

Volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB hadden financials "het lastig", maar vielen de verliezen voornamelijk toe te schrijven aan de lagere olieprijzen, waardoor "van alles mee naar beneden loopt". 

De olieprijzen maakten een flinke draai gedurende de handelsdag na publicatie van het maandelijkse rapport van oliekartel OPEC waarbij de aandacht vooral uit ging naar de overheidscijfers van Saoedi-Arabië die wezen op een aantrekkende productie.

Beleggers zijn vooral aan het wachten op het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. De federal funds rate zal waarschijnlijk met 0,25 procentpunt verhoogd worden naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. De afgelopen tijd bereidden functionarissen van de Amerikaanse centrale bank de markt hier al op voor en onlangs benadrukte de Fed een spoedige renteverhoging nog in de notulen van de vorige beleidsvergadering.

Naast de berichtgeving rondom de Federal Reserve, kijken de markten woensdag ook uit naar de Nederlandse verkiezingen. 

De macro-economische kalender was dinsdag goed gevuld, met cijfers uit diverse Europese landen, de Verenigde Staten en China. In Duitsland passeerden inflatiecijfers en de ZEW index. De consumentenprijzen stegen in februari met 2,2 procent op jaarbasis, na een toename van 1,9 procent in januari en 1,7 procent in december. De ZEW index voor het economisch sentiment steeg in maart naar 12,8, van 10,4 in februari. Economen mikten op een toename tot 13,0. 

De industriële productie in de eurozone kwam in januari 0,9 procent hoger uit ten opzichte van december. In de laatste maand van 2016 was er sprake van een krimp van de productie met 1,2 procent, hetgeen beter was dan de 1,6 procent daling die aanvankelijk werd gemeld.

In de Verenigde Staten kwamen cijfers over de producentenprijzen naar buiten. De producentenprijzen stegen in februari op maandbasis met 0,3 procent, na een toename van 0,6 procent in januari. Economen rekenden op een nulgroei. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in februari met 2,2 procent, na een toename van 1,6 procent in januari.

Uit China kwamen eerder op de dag twee cijfers voorbij. De detailhandelsverkopen namen in de eerste twee maanden van dit jaar op jaarbasis met 9,5 procent toe, nadat de verkopen in december nog met 10,9 procent stegen. Er was door geraadpleegde economen een stijging met 10,6 procent verwacht. De industriële productie groeide in de eerste twee maanden op jaarbasis met 6,3 procent, nadat de groei in december nog 6,0 procent bedroeg. Economen mikten hier op een toename met 6,1 procent.

Olie noteerde dinsdag in het rood, ondanks aanvankelijke kleine winsten. Een april-future West Texas Intermediate daalde 2,1 procent op 47,37 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,6 procent lager bewoog op 50,53 dollar. 

Uit de door Saoedi-Arabië ingediende cijfers bleek dat de productie in februari vergeleken met de voorgaande maand steeg met 263.300 vaten per dag tot 10,01 miljoen vaten. Uit berekeningen van de OPEC zelf bleek juist dat het Arabische land, veruit de grootste olieproducent van het kartel, de productie van januari op februari met 68.100 vaten per dag verlaagde tot krap 9,80 miljoen vaten per dag. 

De totale productie van de OPEC daalde van januari op februari met 139.500 vaten per dag naar 31,96 miljoen vaten per dag. In oktober 2016 kwamen in totaal 24 olieproducerende landen, deels niet aangesloten bij OPEC, overeen om de productie in totaal met 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen. Het oliekartel ziet zich geconfronteerd met een dilemma om de productie te beperken, aangezien Amerikaanse producenten van schalie-olie en Canadese teerzanddelvers hun productie sterker dan verwacht opvoeren.

De euro/dollar noteerde op 1,0640. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0639 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0654 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unilever met een winst van 1,5 procent. 

KPN eindigde 0,3 procent hoger, nadat het telecombedrijf aankondigde om een deel van zijn aandelen in Telefónica Deutschland om te ruilen voor aandelen Telefónica. De transactie vermindert het belang van KPN in Telefónica Deutschland van ongeveer 15,5 procent tot circa 9,5 procent. Dit levert een aandelenbelang in het Spaanse moederbedrijf Telefónica op van ongeveer 1,4 procent. Volgens Deutsche Bank maakt de transactie het voor KPN gemakkelijker om een groter deel van het belang op korte termijn te verzilveren. 

Ahold Delhaize bereikte overeenstemming over de verkoop van vijf winkels en één project in België, om zo te voldoen aan de voorwaarden die de Belgische toezichthouder had gesteld aan een fusie van de supermarktketens. Het aandeel daalde 0,2 procent.

De financials beleefden een moeizame dag, met een min van 1,8 procent voor ABN AMRO en 1,5 procent voor ING Groep. Ook elders in Europa behoorden banken tot de grootste verliezers.

De lagere olieprijzen drukten op de olie-gerelateerde waarden op het Damrak. Royal Dutch Shell daalde 1,6 procent, SBM Offshore gaf 1,8 procent prijs en Vopak verloor 1,5 procent. Maritiem dienstverlener Boskalis sloot zelfs 2,7 procent in het rood en droeg daarmee de rode lantaarn onder de hoofdfondsen. 

In de Midkap trok PostNL met een plus van 1,2 procent aan het langste eind, gevolgd door BE Semiconductor Industries met 0,8 procent en Refresco Group met 0,7 procent. 

Bodemonderzoeker Fugro en Arcadis hielden de onderste posities bezet met een verlies van 2,1 procent. Ook Vastned beleefde een moeizame dag en sloot 1,8 procent lager. 

Onder de kleinere fondsen viel Takeaway.com op met een winst van 2,5 procent. De online bestel- en bezorgdienst voor kant en klare maaltijden komt woensdag voorbeurs met de jaarcijfers naar buiten. 

ForFarmers eindigde 0,3 procent in het groen na het openen van de boeken over 2016, waar volgens analisten van KBC Securities weinig verrassingen uit naar voren kwamen. De analisten waren goed te spreken over de beheersing van de moeilijke marktsituatie, met volumedruk en de devaluatie van het Britse pond in het Verenigd Koninkrijk, dankzij acquisities, desinvesteringen en sterke kostendalingen. ForFarmers stelde aandeelhouders een dividend van 0,24 euro per aandeel in het vooruitzicht en wil een deel van de kaspositie aanwenden voor de inkoop van eigen aandelen. 

Sif Holding moest na de recente rally op de beurs een stap terug doen en sloot 1,8 procent in het rood. Ook Heijmans en Ordina stonden onder druk met verliezen van circa anderhalf procent. 

Op lokaal niveau steeg Batenburg Techniek 2,8 procent na het openen van de boeken over het afgelopen jaar. De onderneming voldeed aan de eigen verwachtingen met een hoger operationeel resultaat en verhoogde bovendien het dividend. Onder de streep restte een nettowinst van 3,9 miljoen euro. Een jaar eerder verdiende Batenburg nog 2,2 miljoen euro. 

TIE Kinetix verloor 0,5 procent na de aankondiging op zoek te zijn naar een strategische partner. De stap volgt op de ontwikkeling van het FLOW-platform, dat in combinatie met een partner naar een volgende fase moet worden gebracht. TIE verwacht dat het zoekproces enkele maanden in beslag neemt.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.363,35 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs onder druk

Beleggers bouwen posities af voor expiratie september-future.

39 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse toezichthouder bestudeert geplande beursgang Spotify - media

Muziekdienst wil directe notering aan NYSE zonder aandelenuitgifte.

2 uren geleden - Lees verder

Rode start Europese handelsweek

Nervositeit over Noord-Korea laait weer op.

2 uren geleden - Lees verder

Overname energiebedrijf Oncor door Berkshire Hathaway van de baan

Warren Buffetts investeringsbedrijf afgetroefd door andere koper.

3 uren geleden - Lees verder

Batenburg verdubbelt winst

Omzet 15 procent hoger.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 516,71 -0,56% -2,93 519,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 787,58 -0,05% -0,43 788,01
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 996,94 -0,38% -3,82 1.000,76