OPEC verlaagt productie verder

Redactie ABM Financial News - 14 maart 2017, 13:37

Amerikanen voeren productie sneller op.

(ABM FN-Dow Jones) De samenwerkende OPEC-landen hebben de olieproductie in februari verder verlaagd, door een lagere productie in Saoedi-Arabië, terwijl de hogere olieprijzen leiden tot een toename van de schalie-olie in de Verenigde Staten. Dit bleek dinsdag uit een maandelijks rapport van het oliekartel.

In het rapport valt te lezen dat de productie door de groep samenwerkende olieproducerende landen in februari met 139.500 vaten per dag is afgenomen, tot een gemiddelde van 31,96 miljoen vaten per dag.

De stap van de OPEC, terwijl de Amerikaanse olieproductie opleeft, benadrukt het dilemma voor de landen die zijn aangesloten bij het kartel. Zij zijn in gesprek over een verlenging van de productieverlaging die eind vorig jaar voor zes maanden werd overeengekomen, bedoeld om de olieprijs te laten stijgen door de overproductie te elimineren.

In totaal 24 olieproducerende landen, deels niet aangesloten bij OPEC, kwam overeen om de productie in totaal met 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen.

Niet alle landen doen even goed mee als Saoedi-Arabië. Irak, dat geld zegt nodig te hebben voor de oorlog tegen de radicale militante groepering IS, produceert 63.000 vaten meer dan afgesproken. Het land kwam de afspraken voor de helft na, met een productieverlaging met 62.000 vaten tot 4,414 miljoen vaten per dag in februari.

De lagere productie door de OPEC-deal heeft geleid tot hogere prijzen voor ruwe olie, wat de productie stimuleert bij concurrenten van het kartel.

De productie van niet-OPEC-leden zou met 400.000 vaten per dag kunnen toenemen, volgens OPEC, wat aanzienlijk hoger is dan de eerder geraamde 160.000 vaten per dag. Dit komt vooral omdat Amerikaanse producenten van schalie-olie en Canadese teerzanddelvers hun productie sterker dan verwacht opvoeren. Zij hebben hogere olieprijzen nodig om met winst te kunnen delven.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright 2016 Dow Jones & Company, Inc All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Resultaten Colgate-Palmolive onder druk

Tegenvallende marktontwikkelingen in Noord-Amerika en Asia-Pacific.

1 uur geleden - Lees verder

Lagere start Wall Street voorzien

Focus op bedrijfsresultaten bij gebrek aan economisch nieuws.

1 uur geleden - Lees verder

Forse winstdaling voor General Electric

Omzet loopt in tweede kwartaal licht terug.

1 uur geleden - Lees verder

Winstgroei voor Honeywell

Bedrijf verhoogt outlook.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.