Update: OPEC verlaagt productie verder

Redactie ABM Financial News - 14 maart 2017, 14:56

Amerikanen voeren productie sneller op.

(ABM FN-Dow Jones) De samenwerkende OPEC-landen hebben de olieproductie in februari verder verlaagd, door een lagere productie in Saoedi-Arabië, terwijl de hogere olieprijzen leiden tot een toename van de schalie-olie in de Verenigde Staten. Dit bleek dinsdag uit een maandelijks rapport van het oliekartel.

In het rapport valt te lezen dat de productie door de groep samenwerkende olieproducerende landen in februari met 139.500 vaten per dag is afgenomen, tot een gemiddelde van 31,96 miljoen vaten per dag.

Uit de berekeningen van de OPEC bleek dat Saoedi-Arabië, veruit de grootste olieproducent van het kartel, de productie van januari op februari met 68.100 vaten per dag verlaagde tot krap 9,80 miljoen vaten per dag. Uit de door het Arabische land ingediende cijfers bleek evenwel dat de productie steeg met 263.300 vaten per dag tot 10,01 miljoen vaten. 

De OPEC kampt gelet op de stijgende Amerikaanse olieproductie met een groot dilemma. De landen die zijn aangesloten bij het kartel zijn namelijk in gesprek over een verlenging van de productieverlaging die eind vorig jaar voor zes maanden werd overeengekomen, bedoeld om de olieprijs te laten stijgen door de overproductie te elimineren.

In totaal 24 olieproducerende landen, deels niet aangesloten bij OPEC, kwamen overeen om de productie in totaal met 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen.

Irak, dat geld nodig zegt te hebben voor de oorlog tegen de radicale militante groepering IS, produceerde 63.000 vaten meer dan afgesproken. Het land kwam de afspraken voor de helft na, met een productieverlaging met 62.000 vaten tot 4,414 miljoen vaten per dag in februari.

De lagere productie door de OPEC-deal heeft geleid tot hogere prijzen voor ruwe olie, wat de productie stimuleert bij concurrenten van het kartel.

De productie van niet-OPEC-leden zou met 400.000 vaten per dag kunnen toenemen, volgens OPEC, wat aanzienlijk hoger is dan de eerder geraamde 160.000 vaten per dag. Dit komt vooral omdat Amerikaanse producenten van schalie-olie en Canadese teerzanddelvers hun productie sterker dan verwacht opvoeren. Zij hebben hogere olieprijzen nodig om met winst te kunnen delven.

De olieprijzen maakten een scherpe draai na het rapport van de OPEC, waarbij de aandacht vooral uit ging naar de overheidscijfers van Saoedi-Arabië die wijzen op een aantrekkende productie. Een april-future West Texas Intermediate daalde 1,9 procent op 47,50 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,5 procent lager bewoog op 50,56 dollar. 

Update: om gedetailleerde productiecijfers Saoedi-Arabië en reactie olieprijzen toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Jongeren kiezen voor Snapchat in plaats van Facebook - eMarketer

Facebook onderdeel Instagram wel populair bij jeugd.

1 uur geleden - Lees verder

Herstel op Europese beurzen

Risicobereidheid weer even terug.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: cijfers Intertrust bevestigen vermoedelijk voorlopige resultaten

Markt kijkt vooral uit naar beleggersdag in september.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit in het groen

Beleggers rustig richting Jackson Hole.

2 uren geleden - Lees verder

Beursblik: Barclays verwacht meer tegenwind voor ArcelorMittal

Winsttaxaties voor dit jaar omlaag bij Britse bank.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.