Beursupdate: Damrak vindt weg omhoog

Redactie ABM Financial News - 15 maart 2017, 10:31

Takeaway.com werkt deel van openingsverliezen weg na publicatie jaarcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is gedurende de ochtend verder gestegen. De AEX koerste rond de klok van half elf 0,5 procent hoger op 512,33 punten, terwijl de AMX 0,2 procent won. 

Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB sprak van een rustige ochtend, waarbij de beurzen wat herstelden van de winstnemingen op dinsdag. Verder wachten beleggers in Nederland volgens Westerterp op de verkiezingsuitslag, waarvan aan het einde van de avond voorlopige prognoses worden verwacht. 

Evenwel denkt de vermogensbeheerder niet dat PVV de grootste partij wordt. "Gebeurt dit wel dan voorzie ik problemen, maar daar lijkt het vooralsnog helemaal niet op", aldus Westerterp. 

Volgens de vermogensbeheerder is de onderliggende trend op de beurzen nog steeds positief en wees de goed ontvangen beursgang van Avantium op een "sterk" sentiment. 

Verder kijkt Westerterp uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. Er wordt door de markt rekening gehouden met een renteverhoging en Westerterp verwacht geen verrassingen. De toelichting van voorzitter Janet Yellen moet meer duidelijkheid geven over de komende rentebeslissingen, al zal haar toon volgens JNVB niet noemenswaardig anders zijn dan in de afgelopen maanden.  

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanochtend inzicht in de Nederlandse detailhandelsverkopen en de handelsbalans over januari. De detailhandel bleek in januari in een hoger tempo gestegen, terwijl de export van Nederlandse goederen juist in een lager tempo groeide ten opzichte van een maand eerder. Het volume van de goederenexport nam in januari met 5,7 procent toe vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. In december was sprake van een stijging met 6,1 procent en in november met 5,6 procent. De import liep in de eerste maand van het jaar met 4,0 procent op.

Later op de dag staan in Amerika nog cijfers over de inflatie en detailhandelsverkopen over februari op de rol, evenals de wekelijkse olievoorraden en de Empire State Index over maart. Verder komen er uit de eurozone nog cijfers over de werkgelegenheid in het vierde kwartaal. 

De euro/dollar noteerde op 1,0633. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0603 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0635 op de borden.

Olie noteerde in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,7 procent op 48,52 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,4 procent hoger bewoog op 51,61 dollar. 

Stijgers en dalers 

In de AEX koersten 17 van de 25 fondsen in het groen onder leiding van ASML dat 1,2 procent won, gevolgd door SBM Offshore dat in het licht van gestegen olieprijzen 1,0 procent bijschreef. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell koerste 0,8 procent hoger. 

ING Groep koerste 0,9 procent hoger, nadat het flink heeft huisgehouden in zijn bestuur. Zowel financieel directeur Patrick Flynn en chief risk officer Wilfred Nagel zullen de bank verlaten. Zij worden opgevolgd door Koos Timmermans en Steven van Rijswijk. ING kondigde verder aan om CEO Roland Boekhout van ING in Duitsland toe te voegen aan het bestuur van het Management Board Banking, waarmee Boekhout de verantwoordelijkheid krijgt over de bancaire activiteiten van ING in de Benelux. CEO Nick Jue van ING in Nederland zal de taken van Boekhout in Duitsland overnemen. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor ING van 13,50 naar 14,50 met een ongewijzigd Houden advies. Analist Matthias De Wit verwacht geen grote strategiewijzigingen na de bestuurswisselingen bij ING. 

MainFirst Bank startte bovendien met het volgen van ING Groep met een Outperform advies. Ook ABN AMRO kreeg een Outperform advies.

Gemalto moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 0,6 procent en ook Ahold Delhaize kon met een min van 0,4 procent niet in het groen komen. 

In de AMX was het Arcadis dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 1,3 procent, gevolgd door Fugro dat 1,2 procent bijschreef. Refresco Group bleek de gebeten hond met een verlies van 0,6 procent, terwijl Intertrust 0,5 procent prijsgaf. 

Onder de kleinere fondsen steeg Fagron met 1,8 procent. Takeaway.com werkte een groot deel van de openingsverliezen weg maar koerste nog steeds 5,1 procent lager na publicatie van de jaarcijfers. Het bedrijf rapporteerde over 2016 een flinke ordergroei, maar leed wel een groter verlies vanwege opgelopen kosten. De online bestel- en bezorgdienst voor kant en klare maaltijden zei ook dit jaar te willen blijven investeren in marketing en productontwikkeling. Hierdoor wordt ook voor het huidige jaar een verlies verwacht. Theodoor Gilissen Bankiers noemde de cijfers positief en bleek vooral te spreken over de resultaten in Duitsland en België, waar Takeaway.com voor het eerst winstgevend was. Jefferies zet evenwel vraagtekens bij de aantrekkelijkheid van de Duitse markt. In Duitsland zijn de commissiekosten laag, zijn korteafstandsbezorgingen belangrijk en is er een grote focus op pizzabezorging, aldus Jefferies. 

Beursdebutant Avantium won 5,3 procent op de introductiekoers van 11,00 euro. Het chemische technologiebedrijf haalde 103 miljoen euro op met de uitgifte van 9,4 miljoen aandelen. Volgens Avantium was de aandelenuitgifte "meerdere malen overtekend".

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71