Damrak start lager op verkiezingsdag

Redactie ABM Financial News - 15 maart 2017, 08:30

Financiele markten wachten op Amerikaans rentebesluit.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet in aanloop naar verkiezingen in eigen land en het rentebesluit van de Federal Reserve. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het rood. Dinsdag drukte de lagere olieprijzen op het sentiment en sloot de AEX 0,4 procent lager op 510,06 punten.

Wall Street sloot eveneens lager. Ook hier stond alles in het teken van het rentebesluit en de daarbij behorende toelichting van Fed-voorzitter Janet Yellen. Alom wordt verwacht dat de rente omhoog gaat, naar verwachting met 25 basispunten tot een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. Het gaat daarom meer om wat Yellen gaat zeggen en wat dit betekent voor de zogenoemde 'dot plot', waarin de verwachte renteverhogingen van de Fed-functionarissen worden weergegeven.

"Wij denken dat de Fed opnieuw aangeeft dat de rente in 2017 in totaal drie keer wordt verhoogd. De kans is echter aanwezig dat de Fed zich agressiever opstelt, gegeven de sterke ontwikkeling van veel macrocijfers", meent econoom Han de Jong van ABN AMRO.

De Aziatische markten gingen woensdag ook omlaag, volgend op de verliezen in Amerika. "Alle ogen op het rentebesluit vanavond", zei handelaar Jane Fu van CMC Markets.

Ook voor de dollar is van belang wat de Fed zal zeggen over het totale aantal renteverhogingen dit jaar. "Als de Fed 'hawkish' is kunnen ze erop hinten dat de rente eerder dan later omhoog zal gaan. De impact hiervan kan zijn dat yields op Amerikaanse staatsobligaties stijgen samen met de dollar", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK.

"Als we aan de andere kant horen dat de Fed wil afwachten wat de impact is van deze renteverhoging, omdat ze voorzichtig zijn om te snel te beslissen, kan dit worden opgevat als 'dovish'. We kunnen dan de dollar omlaag zien gaan", stelde Aslam.

Vandaag vinden ook de verkiezingen in Nederland plaats waarvan aan het einde van de avond voorlopige prognoses worden verwacht. "Beleggers zullen aandacht voor de Nederlandse verkiezingen hebben om te zien of eurosceptische partijen [zoals de PVV van Geert Wilders] aan populariteit winnen waardoor de euro kan komen te staan", zei analist Lukman Otunuga van FXTM Research.

De euro/dollar noteerde op 1,0627. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0603 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0635 op de borden.

Olie noteerde in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,6 procent op 48,50 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,4 procent lager bewoog op 51,62 dollar. 

Bedrijfsnieuws

Avantium maakt vandaag zijn entree op zowel de beurs in Amsterdam als in Brussel. Het chemische technologiebedrijf haalt 103 miljoen euro op met de uitgifte van 9,4 miljoen aandelen. Volgens Avantium was de aandelenuitgifte "meerdere malen overtekend".

ING heeft flink huisgehouden in zijn bestuur. Zowel financieel directeur Patrick Flynn en chief risk officer Wilfred Nagel zullen de bank verlaten. Zij worden opgevolgd door Koos Timmermans en Steven van Rijswijk. ING kondigde verder aan om CEO Roland Boekhout van ING in Duitsland toe te voegen aan het bestuur van het Management Board Banking, waarmee Boekhout de verantwoordelijkheid krijgt over de bancaire activiteiten van ING in de Benelux. CEO Nick Jue van ING in Nederland zal de taken van Boekhout in Duitsland overnemen.

Het in Amsterdam genoteerde Altice is er niet in geslaagd een zaak tegen de Franse toezichthouder AMF te winnen. Dit schreef het Franse persbureau Agefi. Het Hof van Beroep in Parijs bevestigde volgens Agefi dinsdag de eis van AMF dat Altice zijn poging om de minderheidsaandeelhouders van SFR uit te kopen, moet staken.

Takeway.com, genoteerd in de Small Cap, rapporteerde over 2016 een flinke ordergroei, maar leed wel een groter verlies vanwege opgelopen kosten. De online bestel- en bezorgdienst voor kant en klare maaltijden zei ook dit jaar te willen blijven investeren in marketing en productontwikkeling. Hierdoor wordt ook voor het huidige jaar een verlies verwacht.

De raad van commissarissen van Telegraaf Media Groep heeft Hans Bakker benoemd tot algemeen directeur ad-interim van TMG. Algemeen directeur Telegraaf Landelijke Media Harry de Wit heeft besloten zijn functie bij het mediabedrijf neer te leggen. Eerder liet De Wit zich kritisch uit over de beoogde overname van TMG door het Vlaamse mediahuis. De Wit zei meer te zien in een verkoop van TMG aan het Talpa van John de Mol. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde dinsdag 0,3 procent naar 2.365,45 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 20.837,37 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 5.856,82 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Brunel rekent op herstel na teleurstellend halfjaar

Prestaties verbeteren dag na dag volgens CEO.

12 minuten geleden - Lees verder

Lagere opening Damrak voorzien

Risicobereidheid onder beleggers neemt af volgens IG Markets.

15 minuten geleden - Lees verder

Duitse producentenprijzen stijgen minder hard

Producentenprijsindex in juli met 2,3 procent gestegen.

29 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Berenberg verlaagt koersdoel Intertrust

Koopaanbeveling blijft staan.

35 minuten geleden - Lees verder

Vopak boekt lager bedrijfsresultaat

Tankopslagbedrijf negatiever over outlook.

59 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 523,71 -0,41% -2,18 525,89
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,36 -0,14% -1,12 794,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.009,71 -0,12% -1,17 1.010,88