Europese beurzen hoger gesloten

Redactie ABM Financial News - 15 maart 2017, 18:38

Tweede Kamerverkiezingen Nederland en rentebesluit Fed domineren sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, waarbij het herstel van de olieprijs de energiefondsen ondersteunde, terwijl de markt in afwachting is van de resultaten van de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland en het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,4 procent op 375,10 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 12.009,87 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 4.985,48 punten. De Britse FTSE 100 sloot eveneens 0,2 procent hoger op 7.368,64 punten.

De handelsdag werd woensdag gedomineerd door de verkiezingen in Nederland en het rentebesluit van de Federal Reserve.  De markt is vrijwel unaniem in zijn oordeel dat de centrale bank de rente zal verhogen. De federal funds rate zal naar verwachting met 0,25 procentpunt worden verhoogd naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. In de toelichting op het besluit zal de markt vooral kijken naar tekenen over het aantal renteverhogingen die de Amerikaanse centrale bank dit jaar overweegt.

Daarnaast volgde de markt met argusogen de ontwikkelingen rond de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland, waarbij beleggers met name kijken of Geert Wilders' Partij voor de Vrijheid sterk presteert. De verkiezingen worden als een cruciale test gezien voor een verenigd Europa.

"Alles draait om het mogelijke spill-over effect van de verkiezingen in Nederland", aldus marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "Als de anti-EU en de extreem rechtse partij wint, zal dit een sterke wind in de rug betekenen voor Marine Le Pen in Frankrijk", voegde de analist toe. "Ze heeft al heel wat terrein gewonnen na het nieuws dat een formele onderzoeksprocedure is gestart naar presidentskandidaat François Fillon, vanwege beschuldigingen dat hij zijn vrouw een "nep" baan heeft gegeven", aldus Aslam.

Op macro-economisch vlak werd in Europa bekend dat de consumentenprijzen in Frankrijk in februari op maandbasis met 0,1 procent zijn gestegen. Op jaarbasis was sprake van een inflatie van 1,2 procent. In Italië noteerde de inflatie in februari op maand- en jaarbasis op achtereenvolgens 0,4 en 1,6 procent.

De detailhandelsverkopen in Italië zijn in januari op maandbasis gestegen met 1,4 procent. Op jaarbasis daalden de detailhandelsverkopen met 0,1 procent.

De werkloosheid in de eurozone noteerde in januari op maandbasis onveranderd op 9,6 procent. De Britse werkloosheid is in de periode november tot en met januari licht gedaald ten opzichte van het voorgaande tijdvak. In de driemaandsperiode lag het werkloosheidspercentage op 4,7 procent, ten opzichte van 4,8 procent in de periode ervoor.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,9 procent op 48,63 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,5 procent hoger bewoog op 51,68 dollar. Uit de wekelijkse cijfers van de Energy Information Administration bleek dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week licht zijn gedaald, waar de markt juist een stijging voorzag.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,0629. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0635 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0603 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Op bedrijfsvlak kon Zodiac Aerospace rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de producent van vliegtuigstoelen dinsdag laat waarschuwde dat het operationeel inkomen over het afgelopen boekjaar 13 procent is gedaald. Het aandeel verloor 16,3 procent. De Franse toeleverancier voor de luchtvaartindustrie Safran zei vervolgens dat het de voorwaarden voor zijn overnamebod op Zodiac mogelijk zal heroverwegen. Safran verloor 0,8 procent.

E.ON daalde 3,2 procent, nadat het Duitse energieconcern over 2016 een nettoverlies van 8,45 miljard euro rapporteerde.

Hennes & Mauritz verloor 5,1 procent. De Zweedse modegigant meldde een omzetgroei van 8 procent, wat iets minder was dan analisten hadden verwacht.  

Hikma Pharmaceuticals won 8,0 procent na een dividendverhoging. De winst daalde in 2016 evenwel met 39 procent, door bijzondere lasten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.374,63 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde ook 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Lagere opening Damrak voorzien

Rustige handelsdag voorzien.

20 minuten geleden - Lees verder

Bijna 43 procent verkiest stockdividend NSI

Vastgoedfonds geeft 227.914 nieuwe aandelen uit.

39 minuten geleden - Lees verder

Franse vakbond dreigt met stakingen bij Air France - media

Protesten tegen nieuwe budgetmaatschappij houden aan.

52 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen openen lager

Markt kijkt uit naar bijeenkomst centrale bankiers in Jackson Hole later in de week.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07