Europese beurzen noteren vlak

Redactie ABM Financial News - 15 maart 2017, 12:32

Olieprijs hoger.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren woensdag rond het middaguur vlak, waarbij energie-aandelen profiteerden van hogere olieprijzen, terwijl de Nederlandse verkiezingen en het rentebesluit van de Fed op tafel liggen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent op 374,31 punten, de Duitse DAX noteerde vlak op 11.987,14 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een verlies van 0,06 procent op 4.971,27 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent hoger op 7.367,69 punten.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een aprilfuture West Texas Intermediate steeg 1,9 procent tot 48,61 euro. Een meifuture Brent-olie steeg 1,7 procent tot 51,77 dollar.   

De index voor Europese olie- en aardgas-aandelen steeg met 0,9 procent, dankzij de stijging van de olieprijzen met bijna 2 procent. De olieprijzen gingen omhoog nadat de American Petroleum Institute dinsdagavond een daling van de Amerikaanse handelsvoorraden ruwe olie meldde. Dinsdag zakte de olieprijs nog, nadat een maandelijks OPEC-rapport een toename van de olieproductie in de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië liet zien.

De euro/dollar noteerde op 1,0624. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0633 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0605 op de borden.  

De daling van de dollar bood steun aan de prijs van olie, dat in dollars wordt verhandeld. 

De munt daalde licht in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, om 8 uur vanavond, gevolgd door een persconferentie van Fed-voorzitter Janet Yellen om 20.30 uur.

Beleggers gaan uit van een renteverhoging maar zullen benieuwd zijn naar de uitspraken van Yellen over verdere renteverhoging en haar inschatting van de economische groei in de VS en wereldwijd. 

Woensdagavond worden de verkiezingsuitslagen in Nederland verwacht. Beleggers willen vooral weten of anti-islamitische PVV-partij van Geert Wilders veel zetels binnenhaalt. Dit zou ongunstig zijn voor de stabiliteit van de EU. De rechts-populistische partij, die lange tijd virtueel de grootste was volgens de peilingsbureaus, leek in recente peilingen die topplek weer te moeten afstaan aan de VVD van de huidige premier Mark Rutte.

"Als Wilders tot winnaar wordt uitgeroepen, zelfs als hij geen coalitie kan vormen, kan een goede uitslag gunstig uitpakken voor de Franse extreem-rechtse kandidaat Marine Le Pen", zei analist Charalambos Pissouros van IronFX. "In dat geval zou de euro de koerswinst na de laatste ECB-vergadering kunnen inleveren en in combinatie met een renteverhoging door de Fed verder kunnen zakken naar het belangrijke steunniveau van 1,05 dollar."

Op economisch gebied bleek de inflatie in Frankrijk in februari te zijn vertraagd tot 1,2 procent, anders dan in Duitsland, waar de inflatie tot boven 2 procent steeg.

Bedrijfsnieuws

Zodiac Airspace verloor bijna 15 procent nadat de fabrikant van vliegtuigstoelen dinsdagavond waarschuwde voor een daling van het operationele resultaat met 10 procent. De Franse toeleverancier voor de luchtvaartindustrie Safran zei dat het de voorwaarden voor zijn overnamebod op Zodiac mogelijk zal heroverwegen. Safran verloor 1,2 procent. 

E.ON verloor 3 procent nadat het Duitse energieconcern het nettoverlies over 2016 zag stijgen tot 8,45 miljard euro. "De spinoff van Uniper en de financiering van opslagruimte voor nucleair afval heeft diepe sporen nagelaten op de balans", stelde CEO Johannes Teyssen in een verklaring.

H&M verloor 5 procent. De Zweedse modegigant meldde een omzetgroei van 8 procent, wat iets minder was dan analisten hadden verwacht.

Hikma Pharmaceuticals won 7,7 procent na een dividendverhoging. De winst daalde in 2016 met 39 procent, door bijzondere lasten.

Intussen is de Duitse politie binnengevallen in de kantoren en woningen van topmannen van autofabrikant Audi in verband met een strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van het schandaal rond sjoemelsoftware voor uitlaatgassen bij Volkswagen. Het aandeel Audi zakte 1,1 procent en Volkswagen leverde 0,8 procent in.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,2 procent in het groen. 

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,3 procent naar 2.365,45 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 20.837,37 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 5.856,82 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

54 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Goed gevulde agenda.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen over hoogtepunt heen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.191,24 0,47% 24,47 5.166,77