Olieprijs in de lift

Redactie ABM Financial News - 15 maart 2017, 19:41

Amerikaanse olievoorraden gedaald.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs zat woensdag in de lift. De april-future op een vat West Texas Intermediate sloot 1,14 dollar, of 2,4 procent, hoger op 48,86 dollar. Dat was voor het eerst in bijna twee weken.

Veel aandacht ging uit naar het wekelijke olievoorradenrapport uit Amerika. Daaruit bleek over de gehele linie een daling, hoewel de totale olievoorraden in de Verenigde Staten, die met 237.000 afnamen, wel op een hoog niveau blijven. De lichte afname van de olievoorraden kwam als een verrassing want geraadpleegde economen voorzagen een stijging met 3 miljoen vaten. Verder namen ook de benzinevoorraden en die voor stookolie af. 

"Aan het eind van de dag ziet het totaalplaatje er nu beter uit", volgens handelaar Scott Shelton van ICAP. Hij vond vooral de daling van de olie-import noemenswaardig. Die nam afgelopen week met 9,1 procent af. 

Volgens Shelton is het van belang dat de Amerikaanse olievoorraden in het tweede kwartaal vaker zullen dalen op wekelijkse basis. "Dat we dit halverwege maart al zien, is bemoedigend", aldus de handelaar. 

Afzonderlijk bleek woensdag uit het maandelijkse rapport van het Internationaal Energieagentschap dat het wereldwijde aanbod van olie in februari met 260.000 vaten per dag is toegenomen tot 96,52 miljoen vaten per dag omdat zowel OPEC-leden als landen buiten het kartel meer olie produceerden. 

Volgens marktstrateeg Vivek Dhar van Commonwealth Bank of Australia zet dit de door de OPEC gesloten deal om de output in te perken onder druk. Dat die extra vaten uit bijvoorbeeld Saoedi-Arabië vooral naar binnenlandse terminals gingen, zal beleggers weinig geruststellen dat de deal niet in gevaar komt, voegde analist Edward Bell van Emirates NBD toe. "Een stijging van de voorraden is gewoon een stijging van de voorraden", luidde zijn conclusie dan ook.

De Amerikaanse Federal Reserve verraste woensdag niet met de renteverhoging van 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. De dollar kwam daarna onder druk te staan, wat de olieprijs verder ondersteunde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

27 minuten geleden - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

34 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street Alleen maar dalers.

Alleen maar verliezers.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.