Update2: Fed verhoogt rente

Redactie ABM Financial News - 15 maart 2017, 20:59

Economie doet het goed volgens voorzitter Yellen.

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve heeft de rente woensdag, conform de verwachting, met 0,25 procentpunt verhoogd. Dit bleek na afloop van de tweedaagse vergadering van het Federal Open Market Committee. 

"De arbeidsmarkt is nog sterker geworden en de economische activiteit blijft in een gematigd tempo toenemen", zei de Fed in een toelichting op het besluit. Voorzitter Janet Yellen verklaarde in haar persconferentie dat het besluit om de rente te verhogen de vooruitgang van de Amerikaanse economie reflecteert.

"De boodschap is simpelweg dat de economie er goed voor staat", aldus de centraal bankier.

De federal funds rate ging woensdag omhoog naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. De afgelopen tijd bereidden functionarissen van de Amerikaanse centrale bank de markt hier al op voor. In december vorig jaar werd de rente voor het laatst verhoogd, toen naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75 procent. Het discontotarief ging woensdag omhoog met 0,25 procentpunt naar 1,50 procent.

Het besluit om de rente te verhogen werd door negen van de tien bestuursleden gesteund. De enige dissident was Neel Kashkari, die tegen een verhoging stemde. De voorzitter van de centrale bank van Minneapolis stemde voor het eerst mee.

Verwachte rentestappen in 2017

Uit de zogenoemde 'dot plot', de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank, bleek verder dat de Fed voor dit jaar uit lijkt te gaan van nog twee renteverhogingen, met een gemiddelde rente van 1,40 procent aan het eind van 2017. Dit was gelijk aan de verwachting in december, toen voor dit jaar op drie verhogingen in totaal werd gerekend.

In 2018 loopt de rente naar verwachting op tot 2,100 procent, gelijk aan de verwachting drie maanden geleden, en in 2019 tot 3,000 procent. Dat is iets boven de 2,900 procent die afgelopen december werd voorspeld voor dat jaar. Op de langere termijn ziet de centrale bank de belangrijkste rente nog steeds rond de 3,00 procent. 

"Het beleidscomité voorziet dat de economische omstandigheden zich dusdanig ontwikkelen, dat geleidelijke verhogingen van de rente gerechtvaardigd zijn", aldus de centrale bank. "Het daadwerkelijke rentepad is afhankelijk van de economische outlook op basis van inkomende [economische] data", werd daarbij benadrukt.

Groei dit jaar onveranderd

De nieuwe economische ramingen waarmee de Amerikaanse centrale bank woensdag kwam, weken weinig af van de voorspellingen die in december werden gedaan.

Voor dit jaar wordt nog steeds gerekend op een groei van 2,1 procent en ook volgend jaar zal de Amerikaanse economie naar verwachting in dit tempo groeien. In december ging de Fed nog uit van een groei van 2,0 procent in 2018. De verwachte stijging van het bruto binnenland product met 1,9 procent in 2019 bleef woensdag staan en aan de gemiddelde economische groei van 1,8 procent op de langere termijn werd ook niet getornd. 

Yellen zei in haar persconferentie dat hoewel groeicijfers zwaar wegen voor de centrale bank, het niet zo is dat de zwakke groei die in het eerste kwartaal wordt voorzien, per definitie invloed zal hebben op het verwachte rentepad van de Fed, wanneer bijvoorbeeld andere economische indicatoren als werkgelegenheid en inflatie wel sterk blijven.

"Blijft de groei zwak, of wordt die juist sterker, dan kan de Fed het tempo van monetaire verkrapping aanpassen", aldus Yellen.

Beleid Trump speelt nog geen rol 

Dat de economische groeiramingen nauwelijks afwijken van een aantal maanden geleden, onderstreept de onzekerheid over de mogelijke impact van het investeringsbeleid van de regering Trump. Yellen zei in haar toelichting dat de centrale bank als geheel zich nog niet bezig houdt met hoe het zal reageren op eventuele beleidsplannen van Trump, hoewel een aantal Fed-leden afzonderlijk wel al rekent op een aantal veranderingen in het begrotingsbeleid van de Amerikaanse regering. 

"Alles is speculatief", benadrukte Yellen.

Inflatiedoel geen plafond

Aan de verwachte ontwikkeling van de inflatie dit jaar veranderde de Fed woensdag niks. Net als drie maanden geleden gaat de Fed uit van een inflatie van 1,9 procent in 2017 en van 2,0 procent in de twee jaar daarna, wat gelijk is aan de doelstelling van de centrale bank.

Yellen benadrukte dat die 2,0 procent een doel is en geen plafond.

Marktreactie

"Dit was de alom verwachte uitkomst van de vergadering van vandaag, met het FOMC die een tweede rentestijging in drie maanden (en de derde in deze verkrappingscyclus) aankondigde, maar haar advies voor de rest van het jaar ongewijzigd liet", aldus marktstrateeg Lee Ferridge van State Street. 

De aandacht zal volgens Ferridge nu verschuiven naar de vergadering in juni. Dan kan de Fed de rente opnieuw verhogen, maar dat is nog niet zeker. "Aangezien het nog enige tijd zal duren voordat de veelbesproken fiscale stimuleringsmaatregelen van president Trump effect zullen sorteren, zal de Fed een aanhoudend krachtige economie willen zien en misschien ook een teken dat de lonen oplopen, voordat zij besluit tot een renteverhoging in juni."

Beleggingsstrateeg Anthony Doyle van vermogensbeheerder M&G sluit niet uit dat de Fed uiteindelijk alsnog een extra renteverhoging doorvoert bovenop de twee die nog in het vat zitten in 2017, maar dit zal afhangen "van de omvang van het potje dat Washington klaarzet om de Amerikaanse economie een impuls te geven."

Econoom Harm Bandholz van UniCredit stelde dat de Fed vooralsnog kan leven met een beleidsoutlook waarbij het dit en volgend jaar de rente drie keer verhoogt. "De Fed lijkt tevreden met deze outlook en het feit dat de financiële markten meegaan in deze verwachting", stelde de econoom. 

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn woensdag verder gestegen na het rentebesluit en de toelichting van voorzitter Yellen. De dollar kwam onder druk te staan door de toch wel milde opvattingen van de centrale bank over het verloop van de renteverhogingen. De euro steeg tot boven de grens van 1,0700 dollar. 

Update: om extra informatie toe te voegen.

Update2: om toelichting Yellen, actuele marktreactie en analistencommentaar toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Arcadis krijgt Amerikaanse opdracht voor bestrijding overstromingen

Opdracht heeft waarde van bijna 12 miljoen dollar.

13 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Credit Suisse verhoogt koersdoel Philips

Koersdoel naar 36,00 euro.

26 minuten geleden - Lees verder

Chemietak AkzoNobel waarschijnlijk naar private equity - media

Vijf partijen in de race voor overname volgens De Telegraaf.

40 minuten geleden - Lees verder

Vlakke opening Europese beurzen voorzien

Reeks aan Europese inkoopmanagersindexen op de rol.

49 minuten geleden - Lees verder

Nederlandse industrie behaalt weer meer omzet

Omzetstijging van 7,3 procent in tweede kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.