Update2: Takeaway.com zet groei van orders voortvarend door

Redactie ABM Financial News - 15 maart 2017, 07:57

Bestel- en bezorgdienst verwacht geen winst te maken in 2017.

(ABM FN-Dow Jones) Takeaway.com heeft in 2016 een forse groei van het aantal orders doorgemaakt, maar zag de verliezen evenwel oplopen vanwege hogere kosten. Dit meldde de online bestel- en bezorgdienst voor kant en klare maaltijden woensdag voorbeurs.

CEO en oprichter Jitse Groen bleek te spreken over de versnelde groei na de beursgang in september vorig jaar. Daarbij merkte Groen een "sterke" ordergroei op, vooral in het vierde kwartaal. 

In 2016 nam het aantal orders ten opzichte van 2015 met 46 procent toe tot 49,3 miljoen bestellingen. In Nederland groeide het aantal bestellingen met 32 procent naar 21,1 miljoen bestellingen, terwijl de ordergroei in Duitsland zelfs 48 procent was. De gemiddelde waarde van de bestellingen daalde in 2016 naar 19,09 euro, tegen 19,32 euro in het voorgaande jaar. Ook kon Takeaway afgelopen jaar rekenen op 32 procent meer actieve klanten en steeg het aantal aangesloten restaurants met 15 procent.

In een toelichting op de cijfers stelde Groen nog niet de impact te voelen van concurrenten als Foodora of Deliveroo op het aantal orders. Volgens de topman zijn er voor consumenten weinig redenen om bij deze partijen een bestelling te plaatsen. "Takeaway.com werkt al samen met grote merken en bovendien zijn de prijzen veel lager dan bij andere spelers, omdat we geen bezorgkosten hanteren", aldus Groen.

Dit leidde tot een 45 procent hogere omzet van 111,6 miljoen euro tegenover 76,7 miljoen euro uit 2015. 

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) verslechterde evenwel van 13,8 miljoen euro negatief naar 18,3 miljoen euro negatief, waardoor er onder de streep een nettoverlies restte van 30,9 miljoen euro. In 2015 boekte Takeaway.com nog een verlies van krap 20 miljoen euro. Met name de investeringen in marketinguitingen vielen in 2016 met 40 procent flink hoger uit dan in 2015. 

Outlook

Takeaway zegt ook dit jaar te willen blijven investeren in onder meer marketing en productontwikkeling, waardoor het bedrijf ook in 2017 verwacht verlies te maken. Groen bevestigde wel de verwachting om binnen twee jaar winstgevend te worden, zoals al werd uitgesproken ten tijde van de beursgang op 30 september vorig jaar. 

Het concern herhaalde verder de bij de beursgang afgegeven verwachting door te streven naar een groei van het aantal bestellingen van minstens 25 procent per jaar op de middellange termijn, en "naar een groei van de omzet die harder blijft toenemen dan het aantal bestellingen na 2016".

Het aandeel Takeaway.com sloot woensdag 2,5 procent hoger op 34,14 euro.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Update2: om reactie CEO toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.