Update: Fed verhoogt rente

Redactie ABM Financial News - 15 maart 2017, 19:22

Rente conform verwachting naar bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve heeft de rente woensdag, conform de verwachting, met 0,25 procentpunt verhoogd. Dit bleek na afloop van de tweedaagse vergadering van het Federal Open Market Committee. 

"De arbeidsmarkt is nog sterker geworden en de economische activiteit blijft in een gematigd tempo toenemen", zei de Fed in een toelichting op het besluit.

De federal funds rate ging omhoog naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. De afgelopen tijd bereidden functionarissen van de Amerikaanse centrale bank de markt hier al op voor. In december vorig jaar werd de rente voor het laatst verhoogd, toen naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75 procent. Het discontotarief ging woensdag omhoog met 0,25 procentpunt naar 1,50 procent.

Het besluit om de rente woensdag te verhogen werd door negen van de tien bestuursleden gesteund. De enige dissident was Neel Kashkari, die tegen een verhoging stemde. De voorzitter van de centrale bank van Minneapolis stemde voor het eerst mee.

Verwachte rentestappen in 2017

Uit de zogenoemde 'dot plot', de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank, bleek verder dat de Fed voor dit jaar uit lijkt te gaan van nog twee renteverhogingen, met een gemiddelde rente van 1,40 procent aan het eind van 2017. Dit was gelijk aan de verwachting in december.

In 2018 loopt de rente naar verwachting op tot 2,100 procent, gelijk aan de verwachting drie maanden geleden, en in 2019 tot 3,000 procent. Dat is iets boven de 2,900 procent die afgelopen december werd voorspeld voor dat jaar. Op de langere termijn ziet de centrale bank de belangrijkste rente nog steeds rond de 3,00 procent. 

Groei dit jaar onveranderd

De nieuwe economische ramingen waarmee de Amerikaanse centrale bank woensdag kwam, weken weinig af van de voorspellingen die in december werden gedaan.

Voor dit jaar wordt nog steeds gerekend op een groei van 2,1 procent en ook volgend jaar zal de Amerikaanse economie naar verwachting in dit tempo groeien. In december ging de Fed nog uit van een groei van 2,0 procent in 2018. De verwachte stijging van het bruto binnenland product met 1,9 procent in 2019 bleef woensdag staan en aan de gemiddelde economische groei van 1,8 procent op de langere termijn werd ook niet getornd. 

Aan de verwachte ontwikkeling van de inflatie dit jaar veranderde niks. Net als drie maanden geleden gaat de Fed uit van een inflatie van 1,9 procent in 2017 en van 2,0 procent in de twee jaar daarna, wat gelijk is aan de doelstelling van de centrale bank. 

Marktreactie

De aandelenmarkten in New York zijn na het rentebesluit iets verder opgelopen. De euro/dollar noteerde rond de bekendmaking op 1,0640, en inmiddels op 1,0677. 

Update: om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

18 minuten geleden - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

25 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street Alleen maar dalers.

Alleen maar verliezers.

51 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.