AEX scherpt jaarrecord aan

Redactie ABM Financial News - 16 maart 2017, 17:58

Damrak omarmt milde Fed en Nederlandse verkiezingsuitslag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag in het groen geëindigd. Op het slot stond er voor de AEX, met een stijging van 0,6 procent, een nieuw jaarrecord van 514,53 punten op de borden. De AMX won 0,6 procent en de AScX steeg 0,3 procent.

Conform de verwachting verhoogde de Federal Reserve woensdagavond de rente met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. Volgens beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx rekende de markt echter op een iets agressievere toon van de Amerikaanse centrale bank. 

"Toch bleef Yellen typisch Yellen en gedroeg zich totaal niet hawkish. Dit zorgde voor opluchting, waar men dus niet het uitgestippelde rentepad hoeft te wijzigen", aldus Sleutel.

Verder werd in Europa ook positief gereageerd op de uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De VVD is de grootste partij geworden en zal als eerste een poging tot een kabinetsformatie wagen. De PVV van Geert Wilders, waar vooral internationaal ook naar werd gekeken vanwege het opkomend populisme in Europa, won wel zetels ten opzichte van 2012, maar de kans dat de partij in de regering komt lijkt klein. Dit leek een opluchting voor de Europese aandelenmarkten, die de Nederlandse verkiezingsuitslag als graadmeter nemen voor andere aanstaande verkiezingen, zoals in Frankrijk en Duitsland. 

"Vandaag reageert de markt met een grote zucht van verlichting. Maar ik denk niet dat de markten veel rust is gegund. De onderliggende oorzaken van de wijdverbreide ontevredenheid zullen weldra weer de kop opsteken", waarschuwde beleggingsstrateeg James Athey van Aberdeen Asset Management.

Na het Amerikaanse rentebesluit en de milde toelichting van Yellen verzwakte de dollar ten opzichte van andere grote valuta. "Daarmee heeft de centrale bank denk ik wel de ideale situatie te pakken. De rente gaat omhoog, maar de dollar wordt niet onnodig sterk gemaakt. Voorlopig is er dus nog geen sprake van pariteit", aldus beleggingsspecialist Sleutel van Lynx. 

Ook valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO verwacht dat de dollarzwakte nog even aanhoudt. "Beleggers hebben nog steeds aanzienlijke long posities in de dollar. Mochten zij overgaan tot het deels sluiten van deze posities, dan kan euro/dollar richting 1,10 stijgen en de dollar/yen richting de 110,00 dalen."

Rond de slotbel in Europa noteerde de euro donderdag op 1,0740 dollar. Donderdagochtend stond er een koers van 1,0721 op de borden en woensdagavond voorafgaand aan het rentebesluit noteerde het muntpaar rond de 1,0630. 

Olie werd goedkoper nadat de zorgen over de Amerikaanse productie weer de kop opstaken. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 48,57 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 51,62 dollar. 

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Europese inflatiecijfers en het rentebesluit van de Bank of England. Uit de inflatiedata bleek dat de consumentenprijzen in de eurozone in februari met 2 procent zijn gestegen op jaarbasis, wat gelijk is aan de doelstelling van de Europese Centrale Bank. Verder liet de Bank of England de rente en het opkoopprogramma ongemoeid. Wel opende de Britse centrale bank de deur naar een aanstaande renteverhoging, volgens economen van Investec Economics. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ArcelorMittal en Unibail-Rodamco die beide 2,5 procent bijschreven. Financiële waarden zaten ook in de lift. Aegon won 0,6 procent en NN Group koerste zelfs 1,2 procent hoger. ING Groep hield het bij een plusje van 0,1 procent.

De verliezen beperkten zich tot ongeveer een procent, waarbij de spreekwoordelijke rode lantaarn voor DSM was. Het Amerikaanse Patheon, waarin het concern een belang van 34 procent heeft, verlaagde donderdag de outlook voor heel het boekjaar. 

Altice leverde 0,9 procent in. De Franse kabelaar herfinancierde voor in totaal 4,3 miljard dollar aan schulden. Hierdoor daalden de rentelasten met 66 miljoen dollar, aldus het concern.

Unilever won 0,7 procent. Goldman Sachs verhoogde donderdag het koersdoel van 35,50 naar 39,00 euro maar hield vast aan zijn verkoopadvies. De analisten van de Amerikaanse zakenbank sluiten niet uit dat de strategische herziening die Unilever momenteel uitvoert, teleurstellend zal uitpakken voor de markt.  

ASML kreeg een koersdoelverhoging van 10 euro bij Deutsche Bank tot 115,00 euro, met een ongewijzigd Houden advies. De analisten verwezen naar de berichtgeving van de Koreaanse website ETnews over mogelijke investeringen van Samsung ter waarde van 7,4 miljard dollar, waaronder een aantal orders voor EUV machines. Het aandeel won 0,1 procent.

De Midkap werd aangevoerd door Arcadis, dat 2,6 procent won. Het advies- en ingenieursbureau maakte bekend raamcontracten te hebben binnengehaald bij drie verschillende partijen voor waterwerkzaamheden. De maximale omzet van dit project, waar ook nog vier andere partijen bij zijn betrokken, is circa 9 miljoen euro.

Air France-KLM kon meeliften op goede jaarcijfers van sectorgenoot Deutsche Lufthansa en zag de beurswaarde met 2,2 procent toenemen. 

De verliezen binnen de AMX waren beperkt. Grootste daler was Philips Lighting dat 1,7 procent moest laten gaan. 

Onder de kleinere fondsen kreeg Takeaway.com een koersdoelverhoging van 0,50 euro bij Morgan Stanley naar 35,00 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. Volgens de Amerikaanse zakenbank is Takeaway.com de meest voor de hand liggende keuze binnen de markt van voedselbezorging in Europa. Het aandeel steeg 0,9 procent. 

In Amsterdam diende donderdag voor de Ondernemingskamer een rechtszaak over de overnamestrijd van Telegraaf Media Groep. Niet alleen advocaten van de combinatie Mediahuis en Van Puijenbroek en belager Talpa, maar ook bijvoorbeeld het geschorste bestuur en de Vereniging van Effectenbezitters meldden zich in Amsterdam. Het aandeel won 0,2 procent.

AND International Publishers was onder de lokale fondsen de grootste verliezer. Het aandeel daalde 10,8 procent na de jaarcijfers die donderdag werden bekendgemaakt. Hoewel de omzet en winst over heel 2016 toenamen, spraken analisten van NIBC van een zwakke tweede jaarhelft.

Het aandeel Eurocastle Investment steeg 6,6 procent nadat de resultaten in 2016 sterk verbeterden. 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen was het beeld in New York verdeeld. De Dow Jones index noteerde vlak, de S&P 500 verloor 0,1 procent en de Nasdaq noteerde fractioneel hoger. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Arcadis krijgt Amerikaanse opdracht voor bestrijding overstromingen

Opdracht heeft waarde van bijna 12 miljoen dollar.

14 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Credit Suisse verhoogt koersdoel Philips

Koersdoel naar 36,00 euro.

26 minuten geleden - Lees verder

Chemietak AkzoNobel waarschijnlijk naar private equity - media

Vijf partijen in de race voor overname volgens De Telegraaf.

40 minuten geleden - Lees verder

Vlakke opening Europese beurzen voorzien

Reeks aan Europese inkoopmanagersindexen op de rol.

50 minuten geleden - Lees verder

Nederlandse industrie behaalt weer meer omzet

Omzetstijging van 7,3 procent in tweede kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94