Beursupdate: Damrak in het groen na verkiezingen

Redactie ABM Financial News - 16 maart 2017, 10:39

Beleggers verwerken vooral rentebesluit Fed volgens Aberfeld Asset Management.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend hoger. De AEX steeg met 0,8 procent tot 515,50 punten, terwijl de AMX eveneens 0,8 procent bijschreef. 

Volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management koerste de Nederlandse beurs niet zozeer hoger vanwege de verkiezingsuitslag maar vooral vanwege het rentebesluit door de Federal Reserve op woensdag. De Amerikaanse centrale bank verhoogde conform de verwachting de rente met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. Verder verwacht het beleidscomité net als drie maanden geleden dat er in 2017 in totaal drie verhogingen worden doorgevoerd. Ook de economische ramingen en inflatieverwachtingen die de centrale bank woensdag vrijgaf weken nauwelijks af van die in december. 

Evenwel droeg de verkiezingsuitslag in Nederland volgens Vermeulen wel iets bij aan het positieve sentiment vanochtend. De VVD verloor bijna een kwart van zijn zetels maar werd wel met afstand de grootste partij, waardoor demissionair premier Mark Rutte de coalitiebesprekingen zal opstarten. "Ook het CDA en D66 hebben goed gescoord, waardoor een formatie van het kabinet relatief snel kan worden afgerond", aldus Vermeulen. "Dat geeft een positief signaal af."

De vermogensbeheerder verwacht een rustige voortzetting van de dag, waarbij verdere grote koersstijgingen niet worden voorzien. "De Amsterdamse beurs zal rustig op dit niveau blijven voortkabbelen."

Op macro-economisch vlak bleek de Nederlandse werkloosheid in februari verder gedaald. In februari waren er 473.000 mensen werkloos, in totaal 5,3 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. In januari waren nog 480.000 mensen werkloos. 

Later op de dag krijgen beleggers inzicht in de consumentenprijzen over februari in de eurozone. Verder komt de Bank of England met het rentebesluit, nadat eerder op de dag de Bank of Japan, de Swiss National Bank en de Norges Bank al het rentetarief ongewijzigd lieten. In de Verenigde Staten staan cijfers over de bouwvergunningen over februari en de wekelijkse steunaanvragen geagendeerd.  

Olie noteerde donderdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent op 49,33 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,9 procent hoger bewoog op 52,29 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0713. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0735 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0635 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 18 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ArcelorMittal dat 3,5 procent bijschreef. ING Groep won 1,8 procent, terwijl indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 1,6 procent hoger koerste. 

Onder de hoofdfondsen gaf Randstad 0,4 procent prijs en kon ook Ahold Delhaize met een min van 0,6 procent niet in het groen komen. Altice maakte een pas op de plaats. De Franse kabelaar herfinancierde een deel van zijn schulden. In totaal wist Altice voor in totaal 4,3 miljard dollar aan schulden te herfinancieren, nadat de kabelaar in 2016 al voor meer dan 21 miljard euro herfinancierde. Met de vandaag aangekondigde herfinanciering slaagde Altice er in de looptijd van zijn schulden te verlengen en de rentelasten met 66 miljoen dollar te verlagen.

In de AMX was het Arcadis dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 4,1 procent, nadat het internationale advies- en ingenieursbureau bekend maakte raamcontracten te hebben binnengehaald bij drie verschillende partijen voor waterwerkzaamheden. De maximale omzet van dit project, waar ook nog vier andere partijen bij zijn betrokken, is circa 9 miljoen euro.

Verder stegen Aperam en Flow Traders met respectievelijk 2,9 en 1,6 procent. 

Sligro Food Group bleek de gebeten hond met een verlies van 0,3 procent. Intertrust gaf eveneens 0,3 procent prijs. 

Onder de kleinere fondsen steeg Probiodrug met 2,5 procent, terwijl Amsterdam Commodities 0,8 procent daalde. Brunel International verloor 0,4 procent. Jan Bout stapte per direct op als commissaris van het bedrijf. Bout, die ook voorzitter was van het auditcomité van Brunel, stapte om persoonlijke redenen op, aldus het concern. Aat Schouwenaar zal het voorzitterschap van dit comité voorlopig op zich nemen.

Het aandeel Eurocastle Investment steeg maar liefst 8,5 procent nadat de resultaten in 2016 sterk verbeterde. Het genormaliseerd operationeel resultaat steeg van 17,1 miljoen euro in 2015, of 0,29 euro per aandeel, naar 46,0 miljoen euro, of 0,70 euro per aandeel in 2016. De aangepaste nettovermogenswaarde steeg van 532,5 miljoen in 2015 naar 550,6 miljoen in het afgelopen jaar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: Barclays verhoogt koersdoel TomTom

Koersdoel naar 6,75 euro.

12 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: NSI bezig met herstel

Winst per aandeel en huuropbrengsten boven verwachting.

17 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: S&P verlaagt koersdoel voor AkzoNobel

Koersdoel omlaag naar 80 euro.

18 minuten geleden - Lees verder

Interesse Shell voor overname Equis Energy - media

Ook Japanse Softbank onder potentiele bieders.

24 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Intertrust sterk afgewaardeerd na waarschuwing

Deutsche Bank voorzag bescheidener verlies.

25 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,65 -0,11% -0,57 522,22
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,75 0,16% 1,27 805,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,62 -0,03% -0,31 990,93