Damrak zet opmars voort na rentebesluit Fed

Redactie ABM Financial News - 16 maart 2017, 08:15

Verkiezingsuitslag zorgt niet voor ophef.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag een hogere opening tegemoet na een positieve ontvangst van het rentebesluit van de Federal Reserve op Wall Street woensdagavond. De Nederlandse verkiezingsuitslag kende geen verrassende uitslag voor de populistische en euro-sceptische PVV, en weegt daardoor niet op het sentiment.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,8 procent. Woensdag steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak al met 0,3 procent naar 511,66 punten en de index noteert daarmee rond het hoogste niveau sinds eind 2007.

De Federal Reserve verhoogde conform de verwachting de rente met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. Verder verwacht het beleidscomité net als drie maanden geleden dat er in 2017 in totaal drie verhogingen worden doorgevoerd. Ook de economische ramingen en inflatieverwachtingen die de centrale bank woensdag vrijgaf weken nauwelijks af van die in december. 

"Dit was de alom verwachte uitkomst van de vergadering, met het FOMC die een tweede rentestijging in drie maanden (en de derde in deze verkrappingscyclus) aankondigde, maar haar advies voor de rest van het jaar ongewijzigd liet", aldus marktstrateeg Lee Ferridge van State Street. 

Ondanks de woorden van Yellen anticiperen rente-futures volgens sales trader Gert Berendse van ING nu nog maar op één renteverhoging in 2017. Berendse benadrukte dat "er door het beleid van Trump nog van alles kan gebeuren", waardoor de rentevooruitzichten onzeker zijn. 

De Amerikaanse beurzen kregen naast het rentebesluit ook een duwtje in de rug door hogere olieprijzen. De april-future op een vat West Texas Intermediate sloot 1,14 dollar, of 2,4 procent, hoger op 48,86 dollar. Dat was de eerste stijging in bijna twee weken. Veel aandacht ging uit naar het wekelijke olievoorradenrapport uit Amerika. Daaruit bleek over de gehele linie een daling. Ook de zwakkere dollar hielp de olieprijs. In de Aziatisch handel vanochtend steeg de future met een half procent verder.

Woensdag bleef een grote overwinning voor de PVV uit, alhoewel de partij van Geert Wilders naar verwachting nipt de op een na grootste partij zal worden. De VVD verloor bijna een kwart van zijn zetels maar werd wel met afstand de grootste partij, waardoor demissionair premier Mark Rutte de coalitiebesprekingen zal opstarten. Niet eerder in de parlementaire geschiedenis zijn er minstens vier partijen nodig om een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen. 

Valutabeleggers reageerden op de verkiezingsuitslag, die voor het eerst sinds mensenheugenis op aandacht van internationale beleggers kon rekenen met het oog op de opkomst van eurosceptische partijen in Europa, en het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. De euro sterkte aan en noteerde vanochtend op 1,0730, ten opzichte van een stand van 1,0635 bij het sluiten van de Europese markten.

In Azië reageerden beleggers positief op het rentebesluit van de Amerikaanse- én de Japanse centrale bank. Met een meerderheid van 7 tegen 2 besloot de Bank of Japan de rente op 0,1 procent negatief te houden. De Bank of Japan zal daarnaast onverminderd in een jaarlijks tempo voor 80 biljoen Japanse yen, omgerekend ruim 650 miljard euro, aan obligaties blijven kopen om zo de monetaire basis uit te breiden. De bank wil verder ook jaarlijks voor respectievelijk 6 biljoen yen aan exchange-traded funds opkopen en voor 90 miljard yen aan Japanse vastgoedfondsen inkopen.

De Nikkei index in Tokio koerste vanochtend nipt in de plus, terwijl de Chinese beurzen overtuigend hoger noteerden. 

Ook vandaag kan het monetaire beleid weer op veel aandacht rekenen met de agendering van de rentebesluiten van de Bank of England, Norges Bank en de Swiss National Bank. Daarnaast kijken Amerikaanse beleggers naar de Philly Fed index en de afgegeven bouwvergunningen.

In Nederland werd vanochtend al bekendgemaakt dat het aantal werklozen in februari is gedaald met 7.000 naar 473.000 personen, in totaal 5,3 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. De daling van de werkloosheid gaat hand in hand met een toename van het aantal mensen met betaald werk. Dat is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 13 duizend per maand toegenomen. 

Bedrijfsnieuws

Altice herfinancierde een deel van zijn schulden. In totaal wist Altice voor in totaal 4,3 miljard dollar aan schulden te herfinancieren, nadat de kabelaar in 2016 al voor meer dan 21 miljard euro herfinancierde. Met de vandaag aangekondigde herfinanciering slaagde Altice er in de looptijd van zijn schulden te verlengen en de rentelasten met 66 miljoen dollar te verlagen.

WDP zal logistiek dienstverlener Mainfreight als nieuwe huurder ontvangen voor het nog te ontwikkelen distributiecentrum aan het Kluizendok in de haven van Gent. 

Jan Bout is per direct opgestapt als commissaris van Brunel International. Bout, die ook voorzitter was van het auditcomité van Brunel, is om persoonlijke redenen opgestapt, aldus het concern. Aat Schouwenaar zal het voorzitterschap van dit comité voorlopig op zich nemen.

AND International Publishers boekte over 2016 duidelijk meer omzet en een hogere onderliggende nettowinst. De omzet kwam uit op 7,3 miljoen euro tegen 6,0 miljoen in 2015. Onderliggend steeg het bedrijfsresultaat van 2,9 miljoen naar 3,5 miljoen euro in 2016. Het dividendvoorstel ligt net als in het voorgaande jaar op 0,15 euro per aandeel.

Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor Takeaway.com licht van 34,50 naar 35,00 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. 

De Verenigde Nederlandse Compagnie nam voor 1,2 miljoen euro het bedrijfspand in Harderberg van Majka Investments over.

Slotstanden Wall Street

Bij het slot op woensdag noteerde de S&P 500 index 0,8 procent hoger op 2.385,26 punten, steeg de Dow Jones index 0,5 procent op 20.950,10 punten en won de Nasdaq 0,7 procent op 5.900,05 punten.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs onder druk

Beleggers bouwen posities af voor expiratie september-future.

35 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse toezichthouder bestudeert geplande beursgang Spotify - media

Muziekdienst wil directe notering aan NYSE zonder aandelenuitgifte.

2 uren geleden - Lees verder

Rode start Europese handelsweek

Nervositeit over Noord-Korea laait weer op.

2 uren geleden - Lees verder

Overname energiebedrijf Oncor door Berkshire Hathaway van de baan

Warren Buffetts investeringsbedrijf afgetroefd door andere koper.

3 uren geleden - Lees verder

Batenburg verdubbelt winst

Omzet 15 procent hoger.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 516,71 -0,56% -2,93 519,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 787,58 -0,05% -0,43 788,01
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 996,94 -0,38% -3,82 1.000,76