Europese beurzen hoger rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 16 maart 2017, 12:25

Europese aandelenmarkten reageren opgelucht op uitkomst Nederlandse verkiezingen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren donderdag rond het middaguur hoger door een rally in mijnbouwaandelen en vanwege de opluchting over de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,6 procent op 377,46 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,1 procent op 12.137,68 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,9 procent op 5.028,82 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,0 procent hoger op 7.439,40 punten.

Europese beurzen reageerden donderdag opgelucht op de uitkomst van de Nederlandse verkiezingen. "De euro ziet zich op twee punten gesteund", aldus marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "Allereerst duwt de zwakke dollar de munt hoger en ten tweede is de bedreiging voor het euro-mechanisme vanwege de verkiezingen in Nederland verdwenen", voegde hij toe. "De huidige Nederlandse premier wist met gemak de rechts populist Geert Wilders te verslaan, waardoor de druk op de euro is verdwenen, wat bijdraagt aan een verdere stijging de munt. Een overwinning voor Wilders zou de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen momentum hebben gegeven en de toekomst van de euro in gevaar hebben gebracht. Het is zeer waarschijnlijk dat we in Frankrijk soortelijke resultaten zien, waardoor de euro verder kan stijgen", aldus Aslam.

Op macro-economisch vlak werd donderdagochtend bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in februari zijn gestegen met 2,0 procent op jaarbasis, tegen 1,8 procent in januari. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in de eurozone met 0,4 procent.

De centrale bank van Noorwegen handhaafde donderdag zijn belangrijkste rentetarief op 0,50 procent en ook de Zwitserse centrale bank handhaafde zijn monetair beleid en zei klaar te blijven staan om in te grijpen om de sterke frank te beteugelen.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent op 49,21 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,8 procent hoger bewoog op 52,22 dollar.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,0731. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0721 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0720 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re noteerde 1,1 procent hoger, nadat het concern een verhoging van het dividend aankondigde van 5,4 procent tot 4,85 Zwitserse frank. Daarnaast meldde de herverzekeraar voor 1 miljard frank aan eigen aandelen te gaan inkopen.

Renault daalde 3,4 procent, na berichten dat de Franse autofabrikant mogelijk meer dan 25 jaar met zijn CO2-uitstoot-software heeft gesjoemeld.

Anglo American steeg 8,5 procent, nadat het investeringsvehikel van miljardair Anil Agarwal een belang in de mijnbouwer nam van 12 procent.

De overige mijnbouwers zaten tevens in de lift, waarbij Randgold Resources 5,0 procent won, Fresnillo 6,5 procent steeg en Antofagasta 5,7 procent hoger noteerde. BHP Billiton won 5,6 procent, Glencore steeg 5,2 procent en Rio Tinto noteerde 5,3 procent hoger.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,3 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,8 procent hoger op 2.385,26 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het groen op 20.950,10 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,7 procent op 5.900,05 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Italiaans consumentenvertrouwen omhoog

Ondernemersvertrouwen lager in juli.

32 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: NIBC zet ASML op kooplijst

Koersdoel verhoogd naar 152,00 euro.

45 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: ABN AMRO verlaagt koersdoel Intertrust

Koersdoel naar 16,00 euro.

54 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: nette kwartaalresultaten ASMI

ABN AMRO wijst op impact ASM PT.

54 minuten geleden - Lees verder

Valuta: Federal Reserve domineert valutamarkt

Britse economische groeicijfers tweede punt van aandacht volgens Rabobank.

55 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.161,08 0,65% 33,38 5.127,70
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.283,75 0,38% 20,07 5.263,68