Olieprijs daalt nauwelijks

Redactie ABM Financial News - 16 maart 2017, 19:55

Amerikaanse productie blijft marktevenwicht bedreigen.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag licht gedaald.

De april-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,11 dollar of 0,2 procent lager op 48,75 dollar. Woensdag steeg de olieprijs nog, voor het eerst in bijna twee weken.

Stijgende olieproductie in de Verenigde Staten bleef een bedreiging voor pogingen van andere grote olieproducenten om vraag en aanbod op de oliemarkt weer in evenwicht te brengen.

De olieprijs vond donderdag nog steeds enige steun bij voorraadcijfers van woensdag, die voor het eerst in tien weken wezen op een lager aanbod van ruwe olie in de Verenigde Staten. Ook zakte de koers van de dollar waard nadat de Fed bij zijn rentebesluit van woensdag minder havikachtig klonk dan verwacht.

"De "oliefutures zijn bezig met verwerken, na een bescheiden herstel van de zware verliezen van vorige week", zei co-auteur Tyler Richey van het Sevens Report.  De oliefuture in New York steeg woensdag met 2,4 procent, maar zakte vorige week 9 procent. "Wanneer de oliefutures zo snel dalen als vorige week, is daarna de kans groot op een omgekeerde beweging, omdat shortsellers winst nemen en speculanten op de bodem vissen", zei Richey.

Woensdag stegen de olieprijzen nadat de Amerikaanse handelsvoorraden ruwe olie vorige week onverwacht daalden, voor het eerst in tien weken, volgens officiële cijfers van de Energy Information Administration. Een extra impuls kwam van de verwachte renteverhoging door de Federal Reserve met 25 basispunten.

De zwakke Amerikaanse dollar beperkte donderdag de daling van de olieprijs. Omdat olie in dollars noteert wordt de energiebron goedkoper voor gebruikers in andere valuta bij een lagere dollar.

De Amerikaanse olievoorraden blijven evenwel dichtbij recordniveaus, omdat binnenlandse olieproducenten de stijgende olieprijs aangrijpen om hun productie op te voeren. EIA-cijfers lieten zien dat de Amerikaanse productie vorige week op het hoogste niveau lag in 13 maanden, op 9,1 miljoen vaten per dag.

Dinsdag rapporteerde de Organisatie van olieproducerende landen OESO, waar de Verenigde Staten niet bij zijn aangesloten, dat Saoedi-Arabië in februari meer olie produceerde. Dit voedde twijfels bij beleggers of de grote OPEC-producenten de oliemarkt willen blijven stabiliseren door middel van productiebeperkingen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Winst Colgate-Palmolive hoger dankzij prijsstijgingen

Omzet gelijk gebleven.

32 minuten geleden - Lees verder

Forse winststijging Thomson Reuters

Genomen maatregelen sorteren effect.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op vlakke opening Wall Street

Energiereuzen komen met kwartaalcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen verdeeld rond middaguur

Kwartaalcijfers grote financials domineren.

1 uur geleden - Lees verder

ASML daagt Nikon

Japanners startten eerder al zaak tegen Veldhovenaren.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.