Beursupdate: Damrak op lichte winst

Redactie ABM Financial News - 17 maart 2017, 11:28

Markten wachten op optie-expiratie.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,1 procent op 515,18 punten. De AMX steeg 0,2 procent en de AScX noteerde een plus van 0,1 procent.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management signaleerde aanvankelijk een aarzelend begin, "maar het lijkt wat aan te trekken". De markten krijgen te maken met de expiratie van maart-opties, waar volgens Van Eerden de belangen voor de AEX hangen rond de 515 punten. "Al en met al verwacht ik een prijshoudende markt en geen al te wilde uitslagen", aldus Van Eerden.

De vermogensbeheerder ziet voor de wat langere termijn twee belangrijke aspecten, namelijk een oplopende inflatie in de eurozone en de top van de G-20 met parallel de ontmoeting van de Duitse bondskanselier Angela Merkel met de Amerikaanse president Donald Trump. "Het wordt heel interessant wat daar uit gaat komen", aldus Van Eerden.

Beleggers krijgen cijfers over de industriële productie van de Verenigde Staten over februari en het consumentenvertrouwen over maart, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan. Halverwege de middag verschijnen nog de Amerikaanse leading indicators over februari.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een april-future West Texas Intermediate bewoog 0,6 procent hoger op 49,03 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,5 procent hoger noteerde op 51,95 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0774. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0764 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0769 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter viel Gemalto op met een winst van 2,1 procent, gevolgd door Ahold Delhaize met een plus van 0,8 procent en NN Group dat 0,9 procent aandikte. Verlies was er weggelegd voor het aandeel van Vopak dat 0,7 procent inleverde en daarmee de lijst van dalers aanvoerde.

AkzoNobel is zelf op zoek naar een overnamekandidaat. Dit schreef Het Financieel Dagblad vrijdag op basis van bronnen. Naar verluidt heeft AkzoNobel interesse in het Amerikaanse Axalta Coating Systems, een Amerikaanse specialist op het gebied van hoogwaardige verf voor industriële toepassingen. Gesprekken worden volgens het FD nog niet gevoerd, maar een bron noemde Axalta qua omvang en specialisme een goede aanvulling. UBS verhoogde het koersdoel van 61,00 naar 78,00 euro met handhaving van het advies op Neutraal. ING verhoogde het koersdoel van 65,00 naar 80,00 euro met handhaving van het advies op Houden. Analist Stijn Demeester ziet een toenemende positieve dynamiek rondom de transformatie van het bedrijf, na het ongevraagde en afgewezen overnamebod van PPG Industries. Demeester oordeelde dat de afsplitsing van het onderdeel Specialty Chemicals aandeelhouderswaarde creëert en al helemaal als het bedrijf ook toetreedt in het fusie en overname-speelveld. Het aandeel AkzoNobel noteerde vrijdag onveranderd.

Van de Midkapfondsen liep Philips Lighting met 1,2 procent op en Arcadis steeg 1,0 procent. Verlies kwam voor rekening van Flow Traders dat 1 procent zakte. De overige verliezen lagen duidelijk onder dit niveau met uitzondering van GrandVision. Credit Suisse startte met het volgen van GrandVision met een Underperform advies en een koersdoel van 19,00 euro. De analisten van de Zwitserse bank constateerden dat er een belangrijke verandering gaande is op de markt waar GrandVision in opereert, met de voorgenomen megafusie van Essilor en Luxottica. Het aandeel zakte 1,9 procent.

Barclays verhoogde het koersdoel voor het aandeel Air France-KLM van 4,50 naar 6,80 met handhaving van het advies op Onderwogen. Volgens Barclays kan Air France-KLM profiteren van de huidige lage marges, die zullen verbeteren met hogere prijzen. Bovendien trekt het sentiment aan voor de lange afstandsvluchten. Air France-KLM noteerde 2,0 procent hoger.

Bij de kleinere fondsen was Fagron hoogvlieger met een plus van 5,4 procent, gevolgd door Kiadis Pharma met een winst van 1,3 procent. Op BinckBank na was Takeaway.com de belangrijkste verliezer met een min van 1,5 procent.

BinckBank kondigde aan om het Nederlandse fintech bedrijf Pritle over te nemen voor 12,5 miljoen euro. De overnameprijs is opgedeeld in 7,5 miljoen euro in contanten en voor 5 miljoen euro in aandelen BinckBank. KBC Securities verlaagde het advies voor BinckBank van Accumuleren naar Houden en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 6,00 naar 5,20 euro. "Gezien het gebrek aan opwaarts potentieel en een uitdagende winstoutlook, verlagen we onze aanbeveling", schreef analist Matthias De Wit, die verder wees op een mogelijke forse toename van de belastingdruk die BinckBank in 2018 kan voelen onder de streep. BinckBank noteerde 2,6 procent lager.

Beter Bed Holding zag over 2016 als gevolg van hogere kosten de nettowinst dalen en stelde een lager totaaldividend van 0,74 euro per aandeel voor. De nettowinst over 2016 kwam 15,7 procent lager uit op 19,0 miljoen euro. Dit bedrag lag iets onder verwachting van analisten, die gemiddeld een winst van 19,9 miljoen euro hadden voorzien. In 2017 zal een strikt kostenbeheersings- en investeringsbeleid worden gevoerd. Het bedrijf wil in 2017 profiteren van de investeringen over de afgelopen twee jaar in winkelvernieuwing, marketing en online vernieuwing. Verder mikt het concern op een verlaging van de kosten per winkel en ontstaan er uitbreidingsmogelijkheden in Zweden.

Beter Bed Holding stelt met het dividendvoorstel van 0,74 euro per aandeel tegen 0,87 euro een jaar geleden behoorlijk teleur. Dit zei analist Robert Jan Vos van ABN AMRO. Het aandeel Beter Bed zakte 1,2 procent.

Belgravia Capital meldde een eerste belang in AMG Advanced Metallurgical Group met een kapitaalbelang van 3,08 procent met een dito stemrecht. AMG noteerde een verlies van 0,4 procent.

Van de lokale fondsen kwam Koninklijke Brill met cijfers. Brill realiseerde over 2016 een autonome omzetgroei die boven de verwachting van het concern is uitgekomen. Dit bleek donderdag nabeurs uit de jaarcijfers van de Leidse uitgever. Brill gaf geen specifieke outlook voor het huidige boekjaar. Het concern wil via overnames en productontwikkeling blijven groeien en houdt verder vast aan een beoogde verbetering van de marge van 15 tot 20 procent. Het voorgestelde dividend werd verhoogd met 0,08 euro, of 6 procent, naar 1,32 euro per aandeel. NIBC hield vooraf rekening met een autonome omzetgroei van 5,5 procent over 2016, terwijl de onderliggende winst overeenkwam met zijn verwachting. Het aandeel noteerde 0,6 procent hoger.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Jongeren kiezen voor Snapchat in plaats van Facebook - eMarketer

Facebook onderdeel Instagram wel populair bij jeugd.

1 uur geleden - Lees verder

Herstel op Europese beurzen

Risicobereidheid weer even terug.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: cijfers Intertrust bevestigen vermoedelijk voorlopige resultaten

Markt kijkt vooral uit naar beleggersdag in september.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit in het groen

Beleggers rustig richting Jackson Hole.

2 uren geleden - Lees verder

Beursblik: Barclays verwacht meer tegenwind voor ArcelorMittal

Winsttaxaties voor dit jaar omlaag bij Britse bank.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94