Damrak start vlak na neerzetten jaarrecord

Redactie ABM Financial News - 17 maart 2017, 08:12

Geen euforie op de beurzen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet, na een zijwaarts koersverloop op Wall Street donderdagavond en in Azië vanochtend. 

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Donderdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,6 procent hoger naar 514,53 punten, de hoogste stand sinds eind 2007. Geen verrassende verkiezingsuitslag voor de populistische en euro-sceptische PVV en een positieve ontvangst van het rentebesluit van de Federal Reserve lagen ten grondslag aan de stijging.

Na een koersrally in de laatste maanden van 2016 staat de AEX index in het lopende beursjaar exclusief uitgekeerde dividenden al weer op een winst van 6,5 procent. 

Marktanalist Ron van der Does van IG merkte op dat men zou verwachten "dat bij de huidige stemming op de beurs de euforie hoogtij viert". De "Fear & Greed index", die de mate van emotie in de markt meet, vertelt echter een ander verhaal. "Het is opvallend dat deze op een neutraal niveau staat, waardoor er geen sprake is van een overspannen markt", aldus de marktanalist.

Op Wall Street keken beleggers terug op de koersstijgingen van woensdag, die werden gevoed door de renteverhoging van de Federal Reserve. "De boodschap [van de Fed] was dat de economie goed draait maar dat inflatie geen punt van zorg is", zei analist Neil Wilson. "De Fed heeft geen haast om de rente te verhogen en dat is goed nieuws voor aandelen." De markten werden evenwel in toom gehouden door sterke dalingen van aandelen van nutsbedrijven en in de medische sector, waar het sentiment werd gedrukt door bezuinigingsvoorstellen van Donald Trump voor de National Institute of Health (NIH), een overheidsinstelling waar geneeskundig onderzoek wordt verricht.

Daarnaast kwam uit de conceptbegroting naar voren dat Trump onder meer zwaar wil bezuinigen op ontwikkelingshulp, cultuur, milieubescherming en op de Amerikaanse publieke omroep, om een groter militair apparaat en grensbewaking te kunnen bekostigen. Het begrotingsvoorstel zal veel weerstand oproepen in het Amerikaanse Congres, waar wetgevers van beide partijen al hebben aangekondigd dat ze de zware bezuinigingen waarschijnlijk niet gaan doorvoeren in de daadwerkelijke begrotingswet. Het is Trumps eerste poging om een aantal campagnebeloftes te vertalen in harde cijfers. Het laat zien hoe weinig bewegingsruimte de president heeft, als hij, zoals beloofd, het federale begrotingstekort handhaaft en tegelijk de belastingen verlaagt en uitkeringen ontziet.

De dollar zakte een slordige 1 procent tegenover de euro, na de Fed-verklaring en bleef donderdag op dat lagere niveau hangen. De goedkopere dollar steunde de prijs van grondstoffen die in dollars verhandeld worden, zoals goud, dat 2 procent in waarde steeg. De olieprijs daalde evenwel 0,2 procent op hernieuwde zorgen over overproductie, na een aanvankelijke stijging, die een reactie was op een zwakkere dollar. 

Aziatische beleggers zijn niet blij met een zwakke dollar, die de exportpositie van multinationals ondermijnd, en de beurzen in Tokio en Shanghai koersten vanochtend lager. De grondstofgevoelige beurs in Sydney noteerde wel in het groen. 

Beleggers kijken vandaag met name naar Amerika, waar onder meer cijfers over de industriële productie en het consumentenvertrouwen worden vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

AkzoNobel is zelf op zoek naar een overnamekandidaat. Dit schreef Het Financieel Dagblad vrijdag op basis van bronnen. Naar verluidt heeft AkzoNobel interesse in het Amerikaanse Axalta Coating Systems, een specialist op het gebied van hoogwaardige verf voor industriële toepassingen. Axalta heeft een jaaromzet van 4 miljard dollar, tegen een omzet van 14 miljard euro van AkzoNobel.

BinckBank kondigde aan om het Nederlandse fintech bedrijf Pritle over te nemen voor 12,5 miljoen euro. "Met de overname van deze robo-adviseur biedt BinckBank een antwoord op een groeiende klantenbehoefte en versnelt zo de uitrol van haar strategie", zei het concern in een toelichting.

De autonome omzetgroei van uitgever Koninklijke Brill over 2016 bedroeg 4,4 procent, waar Brill had gerekend op 2 tot 3 procent. De totale omzet steeg in 2016 van 30,8 miljoen naar 32,2 miljoen euro. Onder de streep resteerde een 20 procent hogere nettowinst van 2,8 miljoen euro. 

Credit Suisse startte met het volgen van GrandVision met een Underperform advies en een koersdoel van 19,00 euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,2 procent naar 2.381,38 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 20.934,55 punten en de Nasdaq sloot fractioneel hoger op 5.900,76 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Lagere opening Damrak voorzien

Rustige handelsdag voorzien.

21 minuten geleden - Lees verder

Bijna 43 procent verkiest stockdividend NSI

Vastgoedfonds geeft 227.914 nieuwe aandelen uit.

39 minuten geleden - Lees verder

Franse vakbond dreigt met stakingen bij Air France - media

Protesten tegen nieuwe budgetmaatschappij houden aan.

52 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen openen lager

Markt kijkt uit naar bijeenkomst centrale bankiers in Jackson Hole later in de week.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71