Europese beurzen openen overwegend lager

Redactie ABM Financial News - 17 maart 2017, 07:06

Industriele productie en consumentenvertrouwen Verenigde Staten in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een overwegend lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 14 punten voor de Duitse DAX, een vlakke opening voor de Franse CAC 40 en een verlies van 3 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandacht gaat uit naar de Amerikaans industriële productie en het consumentenvertrouwen, waarna deze verschuift naar de G-20 top in Duitsland.

De aandelenmarkten in Europa sloten donderdag hoger.

Zoals verwacht verhoogde de Federal Reserve woensdagavond de rente met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. Het Europese sentiment werd verder beïnvloed door de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in ons land. Internationaal werd vooral gekeken naar de PVV van Geert Wilders, als vertegenwoordiger van het opkomend populisme dat wordt gezien als bedreiging voor de stabiliteit van Europa. De anti-islamitische partij won wel zetels ten opzichte van 2012 maar de kans dat de partij in de regering komt is klein.

"De Nederlandse verkiezingsuitslag voedt de hoop dat de populistische beweging zich niet verspreidt binnen de kern van de Europese Unie", volgens marktanalist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group. De Tweede Kamerverkiezingen werden gezien als graadmeter voor andere Europese verkiezingen, zoals die in Frankrijk en Duitsland later dit jaar.

Beleggingsstrateeg James Athey van Aberdeen Asset Management hield een slag om de arm. "De markt reageert met een grote zucht van verlichting. Maar ik denk niet dat de markten veel rust is gegund. De onderliggende oorzaken van de wijdverbreide ontevredenheid zullen weldra weer de kop opsteken", waarschuwde de strateeg.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Europese inflatiecijfers en het rentebesluit van de Bank of England. Uit de inflatiedata bleek dat de consumentenprijzen in de eurozone in februari met 2 procent zijn gestegen op jaarbasis, waarmee de doelstelling van de Europese Centrale Bank is bereikt. Verder liet de Bank of England de rente en het opkoopprogramma ongemoeid. Opvallend was dat één bestuurslid voor een renteverhoging stemde en dat diverse leden van het beleidscomité aangaven weinig positief economisch nieuws nodig te hebben om een renteverhoging te overwegen.

Econoom Daniel Vernazza van UniCredit verwacht echter niet dat de Bank of England de rente dit jaar nog zal verhogen, vanwege de verwachte groeivertraging, de onzekerheid door de Brexit en de hogere inflatie die druk zet op de loongroei. Economen van Investec Economics spraken evenwel van een havik-achtige toon van de Britse centrale bank.

Olie werd goedkoper, nadat zorgen over een stijgende Amerikaanse olieproductie weer de kop opstaken. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 48,57 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 51,62 dollar.

Bedrijfsnieuws

Mijnbouwers zaten in de lift. Anglo American steeg 8,6 procent nadat bekend werd dat de Indiase miljardair Anil Agarwal een belang heeft genomen van 12 procent in de grondstoffenproducent. Sectorgenoten liftten mee, ook vanwege de zwakkere dollar. Glencore won 5,0 procent, Rio Tinto steeg 3,2 procent en BHP Billiton sloot 2,6 procent hoger.

Lufthansa steeg in Frankfurt 4,5 procent en trok de luchtvaartsector mee in het groen. Het Duitse concern boekte afgelopen jaar meer winst en verwacht dat de resultaten dit jaar verder verbeteren. Air France-KLM sloot 2,2 procent in de plus en easyJet zag de beurswaarde met 1,4 procent toenemen.

Supermarktconcern Sainsbury zag de verkopen in het afgelopen kwartaal met 1,4 procent afnemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar maar zei goede voortgang te boeken met het realiseren van zijn doelstellingen. Het aandeel daalde 1,2 procent in Londen. Sectorgenoot Tesco verloor 1,3 procent.

Swiss Re won 0,7 procent. De Zwitserse herverzekeraar kondigde donderdag een dividendverhoging aan van ruim 5 procent tot 4,85 Zwitserse frank en een nieuw aandeleninkoopprogramma van 1 miljard frank.

Renault stond onder druk en leverde in Parijs 3,4 procent in vanwege de berichten dat de autoproducent mogelijk jarenlang sjoemelde met zijn emissiesoftware. Peugeot daalde 1,1 procent.

Euro STOXX 50              3.439,00 (+0,9%)

STOXX Europe 600             377,73 (+0,7%)

DAX                       12.083,18 (+0,6%)

CAC 40                     5.013,38 (+0,6%)

FTSE 100                   7.415,95 (+0,6%)

SMI                        8.667,48 (-0,2%)

AEX                          514,53 (+0,6%)

BEL 20                     3.778,13 (+0,5%)

FTSE MIB                 20.109,76 (+1,7%)

IBEX 35                  10.168,00 (+1,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag verdeeld.

Wall Street sloot donderdag vlak tot licht lager. Beleggers heroverwogen de koersstijgingen van woensdag, die werden gevoerd door de renteverhoging van de Federal Reserve, en de markten zakten in het rood door sterke dalingen van aandelen in de medische sector en van nutsbedrijven.

Onder de medicijnenmakers verloor Biogen 4,7 procent en leverde Illumina ook 3,9 procent in.

"Gisteren waren we zeer enthousiast omdat de Fed minder geneigd bleek om de rente snel verder te verhogen dan de markt had verwacht", zei analist Karyn Cavanaugh van Voya Financial. "Die euforie is nu achter de rug. De markt realiseert zich dat ze misschien een beetje op de zaken vooruit is gelopen.

De aandelenmarkten stegen woensdag nadat de Federal Reserve de interbancaire rente met een kwart punt verhoogde. Het aangekondigde pad van toekomstige renteverhogingen bleek echter minder steil dan marktdeelnemers hadden verwacht, wat de aandelenmarkten opstuwde.

"De boodschap was dat de economie goed draait maar dat inflatie geen punt van zorg is", zei analist Neil Wilson. "De Fed heeft geen haast om de rente te verhogen en dat is goed nieuws voor aandelen."

De olieprijs daalde 0,2 procent op hernieuwde zorgen over overproductie, na een aanvankelijke stijging, die een reactie was op een zwakkere dollar.

De dollar zakte een slordige 1 procent tegenover de euro, na de Fed-verklaring en bleef donderdag op dat lagere niveau hangen. De goedkopere dollar steunde de prijs van grondstoffen die in dollars verhandeld worden, zoals goud, dat 2 procent in waarde steeg.

Het sentiment in Europa en de VS werd donderdag ook gesteund door de verkiezingsuitslag in Nederland. Premier Mark Rutte kan het voortouw nemen bij de formatie van een nieuwe coalitie, nadat zijn partij de grootste bleef. Vrees dat anti-islampartij PVV de VVD zou overvleugelen bleek ongegrond.

Dit was een opluchting voor beleggers wereldwijd, die de verkiezing beschouwden als een voorbode voor verkiezingen in Frankrijk in april en in Duitsland in het najaar. Vrees dat overwinningen van populisten de stabiliteit van de Europese Unie kunnen ondermijnen nam af na de Nederlandse uitslag.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de steunaanvragen in de VS in vorige week met 2.000 zijn gedaald, cconform verwachtingen, terwijl de index van de Philadelphia Fed voor de maakindustrie in maart een daling liet zien, van een hoog niveau.

Bedrijfsnieuws

Oracle eindigde 6,3 procent hoger, nadat de softwarereus woensdagavond beter dan verwachte cijfers rapporteerde over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

GoPro won zelfs 16 procent. De fabrikant van sportcamera's gaat banen schrappen en verwacht dit jaar een aangepaste nettowinst te kunnen rapporteren.

Guess verloor 11 procent. Het modemerk voldeed niet aan de verwachting met zijn resultaten woensdagavond.

Snap Inc verloor 4,7 procent en zakte voor het eerst sinds zijn beursgang begin deze maand onder 20 dollar. Snap is eigenaar van de app Snapchat waarmee jongeren elkaar foto's kunnen sturen die niet bewaard worden.

Canada Goose won bijna 27 procent na zijn beursgang, ondanks dat de introductieprijs van de jassenfabrikant hoger was dan verwacht.

S&P 500 index               2.381,38 (-0,2%)

Dow Jones index            20.934,55 (-0,1%)

Nasdaq Composite            5.900,76 (+0,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, met een verlies van 0,3 procent voor de Japanse Nikkei en een min van 0,2 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

In Azië zijn beleggers terughoudend in afwachting van de G-20 top in Duitsland. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zal daar waarschijnlijk bij verschillende landen aandringen op een ondersteuning van hun valuta's.

Nikkei 225                   19.532,90 (-0,3%)

Shanghai Composite            3.261,16 (-0,2%)

Hang Seng                    24.354,89 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0770. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar ook op 1,0769 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0733 op de borden.

De euro kreeg een extra steun in de rug nadat van de zijde van de Europese Centrale Bank gehint werd op de volgorde waarin het monetaire speelveld kan worden ingeperkt en die suggereerden dat er eerst een renteverhoging komt, gevolgd door een vermindering van de inkoop van obligaties.

USD/JPY Yen   113,42

EUR/USD Euro  1,0770

EUR/JPY Yen   122,14

MACRO-AGENDA:

10:00 Handelsbalans - Januari (Ita)

11:00 Handelsbalans - Januari (eur)

14:15 Industriële productie - Februari (VS)

15:00 Consumentenvertrouwen - Maart (Bel)

15:00 Consumentenvertrouwen UvM - Maart (VS)

15:00 Leidende indicatoren - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

11:00 Tiffany & Co - Jaarcijfers (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07