Hogere kosten drukken winst Beter Bed

Redactie ABM Financial News - 17 maart 2017, 08:32

Beddenverkoper stelt lager dividend voor.

(ABM FN-Dow Jones) Beter Bed Holding heeft over 2016 als gevolg van hogere kosten een daling van de nettowinst gepresenteerd en stelde een lager totaaldividend van 0,74 euro per aandeel voor. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit de definitieve jaarcijfers van de beddenverkoper.

De nettowinst over 2016 kwam 15,7 procent lager uit op 19,0 miljoen euro. Dit bedrag lag iets onder verwachting van analisten, die gemiddeld een winst van 19,9 miljoen euro hadden voorzien.

"Beter Bed Holding heeft een jaar achter zich, waarin de prestaties in de diverse landen sterk van elkaar verschilden. Uiteindelijk heeft de groep als geheel een hogere omzet gerealiseerd met licht stijgende marges, echter tegen hogere kosten als gevolg waarvan het bedrijfsresultaat in 2016 licht daalde ten opzichte van vorig jaar. Deze hogere kosten voor onder andere IT, e-commerce, expansie, acquisities en een optimalere bezetting op de winkelvloer zijn in lijn met de strategie. Met uitzondering van Duitsland hebben alle landen binnen de groep de in de strategie vastgelegde doelen weten te behalen", zei CEO Ton Anbeek ter toelichting in het persbericht met de definitieve jaarrapportage.

De bedden- en matrassenverkoper uit Uden realiseerde een 8,7 procent lager bedrijfsresultaat (EBITDA) van 37,5 miljoen euro, maar zag de omzet juist met 6,5 procent toenemen tot 410,5 miljoen euro. Het bedrijf meldde op 20 januari al dat de resultaatsverslechtering onder meer werd veroorzaakt door hogere kosten in Nederland, investeringen in Duitsland en de mindere resultaten en extra investeringen voor het in juni 2016 overgenomen Sängjätten in Zweden.

"Ter verbetering van het rendement zijn inmiddels in de diverse landen maatregelen genomen gericht op omzetstijging, zoals investeringen in omnichannel, en maatregelen ter reductie van kosten in met name de logistiek", meldde Beter Bed bij de voorlopige cijfers.

Ultimo 2016 bedroeg het totaal aantal winkels 1.206. Beter Bed voegde afgelopen jaar per saldo 45 filialen toe aan het winkelbestand. Nieuwe winkels werden vooral toegevoegd in Duitsland, Spanje, België en Frankrijk.

In het laatste kwartaal steeg de identieke omzet van Beter Bed met 4,6 procent, met een sterke stijging in Nederland, maar een daling in Duitsland. Dat resulteerde per saldo in een 8,6 procent hogere kwartaalomzet van 111,8 miljoen euro, maar een 15,7 procent lager bedrijfsresultaat (EBITDA) van 13,1 miljoen euro.

De nettowinst bedroeg over de laatste drie maanden van 2016 7,4 miljoen euro, tegen 9,3 miljoen euro over dezelfde periode een jaar eerder.

Aandeelhouders kunnen een dividend van 0,74 euro per aandeel tegemoet zien, waar dit vorig jaar 0,87 euro was. In totaal keert de beddenfabrikant 85 procent van de nettowinst uit. Na het interim dividend van 0,34 euro per aandeel, komt het slotdividend uit op 0,40 euro per aandeel. 

Outlook

Hoewel in de diverse landen de economische ontwikkelingen gunstig lijken, worden de verwachtingen ten aanzien van 2017 vooral bepaald door de mate van realisatie van het herstel van omzet in de Duitse markt, de grootste voor Beter Bed. Met de definitieve oplevering van het nieuwe webshopplatform in het eerste kwartaal van 2017 en een aangescherpte promotie- en reclamestrategie verwacht het bedrijf daar in de loop van de eerste helft van 2017 een verbetering te gaan zien.

Verder wordt met name door identieke omzetgroei en expansie gestreefd naar marktleiderschap in de regionale markten. "Na een aantal jaren de autonome omzetgroei over de hele breedte van de onderneming te hebben aangejaagd met verschillende initiatieven, investeringen en experimenten, zal in 2017 een strikt kostenbeheersings- en investeringsbeleid worden gevoerd", meldde Beter Bed.

Het aandeel Beter Bed sloot donderdag op een groen Damrak 0,6 procent lager op 15,86 euro.


Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

43 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen overwegend lager gesloten

Markt maakt zich op voor Jackson Hole symposium.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit lager

Afwachtende houding voorafgaand aan Jackson Hole.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

4 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BETER BED toevoegen aan uw watchlist 16,17 0,31% 0,05 16,12