Opluchting na verkiezingen stuwt AEX tot nieuw jaarrecord

Redactie ABM Financial News - 17 maart 2017, 20:05

Beleggers verder blij met milde Federal Reserve.

(ABM FN-Dow Jones) Opluchting na de Tweede Kamerverkiezingen en een milde Federal Reserve zorgden deze week voor een nieuw jaarrecord voor de AEX. Op een slotstand van 516,24 punten op vrijdag won de AEX op weekbasis 1,0 procent. 

Conform de verwachting verhoogde de Federal Reserve woensdagavond de rente met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. Volgens beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx rekende de markt echter op een iets agressievere toon van de Amerikaanse centrale bank. 

"Toch bleef Yellen typisch Yellen en gedroeg zich totaal niet hawkish. Dit zorgde voor opluchting, waar men dus niet het uitgestippelde rentepad hoeft te wijzigen", aldus Sleutel.

Naast de Fed kwamen ook de centrale banken in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Turkije en Zwitserland met rentebesluiten. Verrassingen waren er niet, hoewel de Bank of England wel de deur leek te openen naar een mogelijke aanstaande renteverhoging. 

Verder werd ook positief gereageerd op de uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De VVD is de grootste partij geworden en zal als eerste een poging tot een kabinetsformatie wagen. De PVV van Geert Wilders, waar vooral internationaal naar werd gekeken vanwege het opkomend populisme in Europa, won wel zetels ten opzichte van 2012, maar de kans dat de partij in de regering komt lijkt klein. Dit leek een opluchting voor de Europese aandelenmarkten, die de Nederlandse verkiezingsuitslag als graadmeter nemen voor andere aanstaande verkiezingen, zoals in Frankrijk en Duitsland. 

Na het Amerikaanse rentebesluit en de milde toelichting van Yellen verzwakte de dollar ten opzichte van andere grote valuta. Valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO verwacht dat die dollarzwakte nog wel even aanhoudt. "Beleggers hebben nog steeds aanzienlijke long posities in de dollar. Mochten zij overgaan tot het deels sluiten van deze posities, dan kan euro/dollar richting 1,10 stijgen en de dollar/yen richting de 110,00 dalen."

Olie wist deze week enigszins te herstellen dankzij de zwakkere dollar. Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda heeft West Texas Intermediate echter moeite weer door de 50 dollar per vat te breken en vraagt hij zich ook af hoelang een vat Brent zich boven dit niveau kan handhaven. "De omvang van de Amerikaanse olievoorraden en de afnemende kans dat de productiedeal van de OPEC een vervolg krijgt, zet druk op de prijzen", aldus de marktanalist.

Volgende week

Op macro-economisch vlak belooft het volgende week niet al te spannend te worden. Britse inflatiecijfers op dinsdag zijn interessant in het kader van het rentebeleid van de Britse centrale bank en verder staan er cijfers over de Amerikaanse woningmarkt op de rol.

Het kwartaalcijferseizoen loopt ondertussen op zijn eind. Kleinere fondsen als Atrium, Kardan en Basic-Fit openden volgende week de boeken. Qua buitenlandse fondsen maken onder meer FedEx, Nike en Petrobras resultaten bekend.

Stijgers en dalers

ArcelorMittal en Aperam waren in trek deze week. In de hoofdgraadmeter steeg ArcelorMittal 8,0 procent, terwijl Aperam in de Midkap ook flink steeg met een plus op weekbasis van 3,9 procent. Ook Galapagos zat in de lift en dikte op weekbasis 4,9 procent aan. 

Altice leverde 2,7 procent in ten opzichte van vorige week. De Franse kabelaar herfinancierde deze week voor in totaal 4,3 miljard dollar aan schulden. Hierdoor daalden de rentelasten met 66 miljoen dollar, aldus het concern.

Arcadis deed het goed met een weekwinst van 3,2 procent. Het advies- en ingenieursbureau maakte bekend raamcontracten te hebben binnengehaald bij drie verschillende partijen voor waterwerkzaamheden. De maximale omzet van dit project, waar ook nog vier andere partijen bij zijn betrokken, is circa 9 miljoen euro. 

GrandVision droeg in de AMX de spreekwoordelijke rode lantaarn met een verlies van 1,8 procent op weekbasis. Credit Suisse gaf het aandeel een initieel Underperform advies en koersdoel van 19,00 euro. De onderneming ziet zich volgens de analisten van de Zwitserse bank geconfronteerd met risico's op de middellange termijn, waarbij significante investeringen nodig zijn en het winkelbestand moet worden teruggebracht. 

Onder de kleinere fondsen deed Fagron het goed met een weekwinst van 17,2 procent, hoewel er geen nieuws was. 

Beursdebutant Avantium in trek

Avantium sloot op 11,01 euro ten opzichte van de introductiekoers van 11,00 euro. Het chemische technologiebedrijf haalde bij de beursgang 103 miljoen euro op met de uitgifte van 9,4 miljoen aandelen. Tien jaar geleden werd ook al eens een poging tot een IPO gedaan maar de dreigende financiële crisis gooide toen roet in het eten. Avantium richt zich volledig op het ontwikkelen en produceren van hernieuwbare biobased materialen voor onder meer afbreekbare plasticverpakkingen en vezels voor textiel en technische kunststoffen, en voor biobased energie. Dat is vooral een proces voor de lange termijn, zei CFO Frank Roerink deze week in een toelichting.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs sluit hoger

Optimisme van dag eerder houdt aan.

46 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen hoger gesloten

Duits macrocijfer goed voor sentiment.

3 uren geleden - Lees verder

Kwartaalresultaten ASMI aan bovenkant verwachtingen

Omzet tweede jaarhelft hoger dan in eerste zes maanden.

3 uren geleden - Lees verder

Damrak hoger gesloten

Flinke stroom aan kwartaalcijfers.

3 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op rentebesluit Federal Reserve.

5 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 524,69 0,58% 3,04 521,65
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,05 -0,21% -1,70 806,75
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 994,41 0,38% 3,79 990,62