Uitgelicht: aanstaande antidumpingmaatregelen positief voor ArcelorMittal

Redactie ABM Financial News - 17 maart 2017, 19:49

Staalprijzen blijven stijgen.

(ABM FN-Dow Jones) Een verwachte aankondiging van Europese maatregelen tegen het dumpen van staalproducten zijn veelbelovend voor ArcelorMittal, dat dit jaar al flink profiteerde van de aanhoudende stijging van staalprijzen. 

Op 7 april wordt verwacht dat Brussel maatregelen instelt tegen de invoer van bepaalde staalproducten in de Europese Unie uit vijf landen. Volgens analisten van Jefferies zou dit een "keerpunt markeren in het Europese handelsbeleid" en is dit een "zegen voor lokale staalproducenten die nu weer marktaandeel kunnen terugpakken". 

"Terwijl staalprijzen in Europa tot nu sterk zijn gestegen, zou een vermindering van de penetratie van import moeten helpen om de prijzen te stabiliseren en verbetering van marges  ondersteunen als grondstoffen omlaag gaan", schreven de marktvorsers. 

Staalproducenten in Europa en Amerika klagen al geruime tijd over de gevolgen van het dumpen van goedkoop staal. Dit wordt met name door China gedaan. De Aziatische reus is zowel de grootste afnemer als de grootste producent van staal ter wereld. Wanneer de Chinese economie afkoelt en de capaciteit niet evenredig wordt teruggebracht, dumpen de Chinezen hun staal goedkoop in de rest van de wereld. Dit drukt de winstgevendheid van staalproducenten zoals ArcelorMittal. 

CEO en grootaandeelhouder Lakshmi Mittal en zijn zoon Aditya, die CFO is, waarschuwden bij de presentatie van de resultaten over 2016 nog maar eens voor de negatieve gevolgen van het dumpen van staal. De topman was evenwel positief gestemd over zijn bedrijf en de staalmarkten in het algemeen. Mittal verwees naar de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om flink te investeren in de Amerikaanse infrastructuur. De CEO suggereerde dat de nieuwe Amerikaanse regering meer maatregelen zou kunnen nemen tegen het dumpen van goedkoop staal. "Ik hoop dat met Trumps nieuwe regering sterke handelsmaatregelen worden genomen om de overcapaciteit in China aan te pakken", aldus Mittal.

China werd door de Europese waakhond vorig jaar in oktober al aangepakt. De nieuwe maatregelen die begin april in werking zullen treden zijn gericht tegen Rusland, Oekraïne, Brazilië, Servië en Iran. Samen met China zijn deze landen volgens Jefferies goed voor 82 procent van de Europese import van het zogenoemde HRC staal. Met de maatregelen komt het beleid van Europa meer in lijn met dat van Amerika, waar sneller beschermende maatregelen genomen werden. De marktvorsers zeiden dat het onderzoek van Brussel de belangrijkste zaak tegen staaldumping van de afgelopen jaren was in Europa. 

ArcelorMittal was in de afgelopen week de sterkste stijger met een winst van 8,0 procent. Dit jaar is het aandeel ruim een kwart gestegen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

3 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 22,20 0,54% 0,12 22,08
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 22,20 0,54% 0,12 22,08