ASMI overtreft eigen verwachtingen

Redactie ABM Financial News - 2 maart 2017, 18:29

Aandeleninkoopprogramma verdubbeld.

(ABM FN-Dow Jones) ASM International heeft in het vierde kwartaal van 2016 beter gepresteerd dan verwacht. Dit bleek donderdag nabeurs uit de cijfers van de toeleverancier van de halfgeleidersector.

In de laatste drie maanden van 2016 steeg de omzet van ASMI op kwartaalbasis van 144,2 miljoen naar 172,6 miljoen euro en bedroeg de orderinstroom 176,9 miljoen euro, fiks meer dan de 122,6 miljoen euro een kwartaal eerder.

Bij de cijfers over het derde kwartaal zei ASMI voor het vierde kwartaal te rekenen op een omzet van 150 miljoen tot 170 miljoen euro, met een orderinstroom van 130 miljoen tot 160 miljoen euro.

Analisten geraadpleegd door ABM Financial News hadden ook geen twijfel dat ASMI niet aan de eigen verwachtingen zou voldoen.

Omdat de investeringen van Intel en TSMC, die tot de grootste klanten van ASMI behoren, in het vierde kwartaal aan de bovenkant van de verwachtingen uitkwamen, zag analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux "geen reden om te twijfelen aan de guidance die ASMI heeft afgegeven voor het vierde kwartaal".

Een positieve verrassing, zoals vorige week al bij BE Semiconductor te zien was, zou er volgens de analisten echter niet inzitten.

De brutomarge steeg van 44,2 procent in het derde kwartaal naar 44,9 procent afgelopen kwartaal. Operationeel verdiende ASMI 29,9 miljoen euro en de nettowinst steeg van 33,1 miljoen naar 61,5 miljoen euro. Genormaliseerd bedroeg de winst zelfs 68,5 miljoen euro.

In een toelichting sprak CEO Chuck del Prado van een sterke marktontwikkeling over de brede linie tegen het einde van 2016, wat resulteerde in een betere omzet en hogere orderinstroom. Daarbij zei de topman dat de kaspositie van ASMI sterk bleef.

Aandeelhouders kunnen een dividend van 0,70 euro per aandeel tegemoet zien over 2016. Daarbij besloot ASMI het aandeleninkoopprogramma van 50 miljoen naar 100 miljoen euro te verhogen.

Outlook

Voor het lopende eerste kwartaal voorziet ASMI een omzet van 135 miljoen tot 145 miljoen euro, hetgeen in het tweede kwartaal zal oplopen naar 160 miljoen tot 200 miljoen euro. De orderinstroom zal dit jaar volgens de toeleverancier uitkomen op "een gezonde" 170 miljoen tot 190 miljoen euro.

Het aandeel ASM International sloot donderdag op een iets lager Damrak 0,4 procent hoger op 49,30 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

American Express ziet winst stevig dalen

Kwartaalomzet wel licht hoger.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Aegon is enige daler.

Gisteren - Lees verder

Hogere omzet levert Alcoa winst op

Outlook 2017 aangescherpt.

Gisteren - Lees verder

Qualcomm voldoet aan eigen verwachtingen

Conflict met Apple verder opgelopen.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger gesloten

Markten optimistisch na goede kwartaalcijfers.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ASM INTE... toevoegen aan uw watchlist 55,07 4,00% 2,12 52,95