Bazels Comite dichter bij akkoord

Redactie ABM Financial News - 2 maart 2017, 14:48

Toezichthouders blijven in gesprek over Basel IV-pakket.

(ABM FN-Dow Jones) Het Bazels Comité voor het Bankentoezicht is dichterbij een akkoord gekomen over aanpassingen aan de kapitaaleisen voor banken. Dit maakte de Bank for International Settlements (BIS) donderdag bekend, na een vergadering deze week.

"Voor zover er nog meningsverschillen bestaan, zijn deze kleiner geworden en het werk om een akkoord te bereiken gaat door", zei voorzitter Stefan Ingves van het Comité.

De leden van het Comité, waaronder centrale banken en financiële waakhonden uit de hele wereld, herhaalden hun steun voor de belangrijkste onderdelen van het zogenaamde Basel IV-pakket, die betrekking hebben op de berekening van risicogewogen activa, de leverage ratio en een kapitaalvloer voor banken. 

Die kapitaalvloer moet de kapitaalratio's van banken onderling minder variabel maken, door de invloed in te perken van de interne modellen die banken mogen gebruiken om hun eigen risico's te meten. 

Gezien de grote impact die dit kan hebben op de buffers van veel Europese banken met relatief veilige leningenportefeuilles, willen Europese toezichthouders het kapitaalvloerplan afzwakken. Amerikaanse toezichthouders bleven tot nu toe koppig vasthouden aan het pakket, dat weinig impact heeft op Amerikaanse banken.

Nederlandse banken, waaronder ABN AMRO, hebben zich beklaagd over de aanhoudende onduidelijkheid over de nieuwe regels, die een belemmering vormen om kapitaaloverschotten aan te wenden. Een hoge kapitaalvloer zou Nederlandse hypotheken met een staatsgarantie veel minder rendabel maken voor Nederlandse banken.

"Hoewel de afronding van Basel III langer zal duren dan oorspronkelijk werd verwacht, blijft het Comité vastberaden om een akkoord te bereiken over de resterende elementen, met erkenning van het belang dat aan marktdeelnemers helderheid en zekerheid wordt geboden", stelde de bank voor centrale banken in een verklaring.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Heineken verkiest ander distributienetwerk in Brazilie - media

Coca-Cola Femsa ingeruild voor Brasil Kirin.

Gisteren - Lees verder

PayPal boekt meer winst op hogere omzet

Concern verhoogt outlook.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

RELX sterkste daler.

Gisteren - Lees verder

Wall Street toch in het rood gesloten

Geen grote volatiliteit na belastingplan Trump.

Gisteren - Lees verder

Wall Street in het groen

Geen grote volatiliteit na belastingplan Trump.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.