Beursupdate: Damrak koerst lager

Redactie ABM Financial News - 2 maart 2017, 10:49

Beurzen doen een stapje terug na forse winsten op woensdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag gedurende de ochtend iets in het rood gedoken. Rond de klok van 11 uur koerste de AEX 0,5 procent lager op 502,63 punten, terwijl de AMX 0,4 procent daalde en de AScX 0,1 procent prijsgaf. 

Volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management deden de beurzen een stapje terug, na de flinke koerswinsten op woensdag. "De beurzen waren zo snel opgelopen dat een kleine correctie vandaag logisch is", aldus Vermeulen, die wel opmerkte dat de Amsterdamse beurs er iets slechter bij lag dan andere Europese beurzen. De vermogensbeheerder concludeerde dat de toespraak van Donald Trump dinsdagavond als positief werd ervaren. 

Volgens Vermeulen laat het technische plaatje zien dat de markt er goed bij ligt en dat beleggers onverminderd optimistisch blijven. De vermogensbeheerder sluit dan ook niet uit dat de Amsterdamse beurs gedurende de middag toch weer in het groen koerst. Vermeulen voorziet dat het weerstandsniveau van 509 punten zal worden opgezocht. "Als dit niveau is doorbroken, dan is de weg naar 540 of 550 punten snel gevonden", aldus de vermogensbeheerder. 

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Duitse importprijzen in januari flink zijn gestegen. In januari liepen de importprijzen met 6,0 procent op jaarbasis op, de grootste stijging sinds mei 2011. 

Verder maakte het Spaanse statistiekbureau INE donderdag bekend dat de Spaanse economie in het vierde kwartaal van 2016 conform eerdere raming met 0,7 procent is gegroeid, gelijk aan de groei een kwartaal eerder. Op jaarbasis groeide de economie in het afgelopen kwartaal conform de eerste raming met 3,0 procent, ten opzichte van 3,2 procent een kwartaal eerder. In Italië kwam de werkloosheid in januari uit op 11,9 procent, gelijk aan het werkloosheidspercentage over december.

Beleggers kijken verder nog uit naar cijfers over de inflatie van de eurozone over februari, waarvan de verwachting is dat deze de doelstelling van de Europese Centrale Bank van 2 procent nadert of misschien zelfs overstijgt, met dank aan de gestegen energieprijzen. De kerninflatie zal naar verwachting nog niet het niveau van twee procent benaderen.

De olieprijzen daalden. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent op 53,39 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,6 procent goedkoper werd op 56,00 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0527, waar dit woensdag na sluiting van de Europese beurzen nog 1,0569 was.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 10 van de 25 fondsen in het groen onder leiding van SBM Offshore dat 0,8 procent bijschreef. Verder stegen Gemalto en Vopak met respectievelijk tot 0,5 procent. 

Indexzwaargewicht Unilever daalde met 1,2 procent. De onderneming hangt mogelijk een boete van de Zuid-Afrikaanse mededingingsautoriteit boven het hoofd vanwege kartelvorming. Ook Ahold Delhaize kon met een min van 1,4 procent niet in het groen komen. Randstad gaf zelfs 1,6 procent prijs. 

In de Midkap bleek BAM Groep koploper met een winst van 1,1 procent, gevolgd door Fugro dat 1,1 procent won. Corbion steeg met 0,8 procent. 

ASM International was in de AMX de gebeten hond met een verlies van 1,6 procent. Sectorgenoot BE Semiconductor Industries verloor 1,3 procent. Philips Lighting koerste 0,4 procent lager, nadat het bedrijf in de Verenigde Staten nog eens 256.000 lampen uit de markt moet halen, omdat deze kan versplinteren wat gevaar kan veroorzaken. Philips Lighting haalde vorig jaar in mei reeds 87.000 van deze lampen terug. De lamp werd gemaakt en verkocht van 2011 tot in 2014 met een verkoopprijs van ongeveer 40 dollar. 

Onder de kleinere fondsen steeg KAS Bank met 7,7 procent na publicatie van de jaarcijfers. De bank realiseerde in 2016 een beperkte daling van het operationeel resultaat, na een sterk herstel in de tweede jaarhelft. Daardoor kon het dividend worden gehandhaafd. KAS Bank keert over 2016 een dividend van 0,64 euro uit, in lijn met de voorgaande jaren. Dit betekent een dividendrendement van 7,6 procent. ING noemde de dividenduitkering een "positieve verrassing". Wessanen daalde met 1,3 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71