Correctie: update: ASMI overtreft eigen verwachtingen

Redactie ABM Financial News - 2 maart 2017, 20:12

Aandeleninkoopprogramma verdubbeld.

(ABM FN-Dow Jones) ASM International heeft in het vierde kwartaal van 2016 beter gepresteerd dan verwacht. Dit bleek donderdag nabeurs uit de cijfers van de toeleverancier van de halfgeleidersector.

In de laatste drie maanden van 2016 steeg de omzet van ASMI op kwartaalbasis van 144,2 miljoen naar 172,6 miljoen euro en bedroeg de orderinstroom 176,9 miljoen euro, fiks meer dan de 122,6 miljoen euro een kwartaal eerder. De orderportefeuille kwam uit op 156,7 miljoen euro ultimo 2016.

Bij de cijfers over het derde kwartaal zei ASMI voor het vierde kwartaal te rekenen op een omzet van 150 miljoen tot 170 miljoen euro, met een orderinstroom van 130 miljoen tot 160 miljoen euro.

Analisten geraadpleegd door ABM Financial News hadden ook geen twijfel dat ASMI niet aan de eigen verwachtingen zou voldoen.

Omdat de investeringen van Intel en TSMC, die tot de grootste klanten van ASMI behoren, in het vierde kwartaal aan de bovenkant van de verwachtingen uitkwamen, zag analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux "geen reden om te twijfelen aan de guidance die ASMI heeft afgegeven voor het vierde kwartaal".

Een positieve verrassing, zoals vorige week al bij BE Semiconductor te zien was, zou er volgens de analisten echter niet inzitten.

De brutomarge steeg van 44,2 procent in het derde kwartaal naar 44,9 procent afgelopen kwartaal. Operationeel verdiende ASMI 29,9 miljoen euro en de nettowinst steeg van 33,1 miljoen naar 61,5 miljoen euro. Genormaliseerd bedroeg de winst zelfs 68,5 miljoen euro.

In een toelichting sprak CEO Chuck del Prado van een sterke marktontwikkeling over de brede linie tegen het einde van 2016, wat resulteerde in een betere omzet en hogere orderinstroom. Daarbij zei de topman dat de kaspositie van ASMI sterk bleef.

Aandeelhouders kunnen een dividend van 0,70 euro per aandeel tegemoet zien over 2016. Daarbij besloot ASMI het aandeleninkoopprogramma van 50 miljoen naar 100 miljoen euro te verhogen.

Outlook

ASMI gaf aan een "duidelijke verbetering" in de single wafer ALD markt in 2017 te voorzien, nadat deze in 2016 vermoedelijk met dubbele cijfers daalde. In 2020 tot 2021 zal de marktomvang naar schatting circa 1,5 miljard dollar groot zijn.

De vraag in de segmenten Logic en Foundry zal naar verwachting "gezond" blijven, terwijl de 3D-NAND bijdrage aan de single wafer ALD markt een "sterke" stijging zal laten zien dit jaar. Dit zal leiden tot meer orders voor ASMI, denkt de toeleverancier. Verder rekent ASMI op een "bescheiden" herstel dit jaar in het segment DRAM.

Voor het lopende eerste kwartaal voorziet ASMI een omzet van 135 miljoen tot 145 miljoen euro, hetgeen in het tweede kwartaal zal oplopen naar 160 miljoen tot 200 miljoen euro. De orderinstroom zal dit kwartaal volgens de toeleverancier uitkomen op "een gezonde" 170 miljoen tot 190 miljoen euro.

Het aandeel ASM International sloot donderdag op een iets lager Damrak 0,4 procent hoger op 49,30 euro.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Correctie: om fout in de 1ste alinea outlook te corrigeren, is sprake van een vermoedelijke dubbelcijferige daling, in tegenstelling tot een eerder vermelde stijging.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

15 minuten geleden - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

22 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street Alleen maar dalers.

Alleen maar verliezers.

48 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ASM INTE... toevoegen aan uw watchlist 49,30 -0,60% -0,30 49,60