Damrak start vlak na koerssprong woensdag

Redactie ABM Financial News - 2 maart 2017, 08:16

AEX sloot woensdag op jaarrecord.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Woensdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak met een winst van 2,0 procent nog op een jaarrecord, na een zeer voortvarende opening op Wall Street.

De stemming op Wall Street was woensdag goedgemutst nadat de Amerikaanse president Donald Trump dinsdagavond laat in een toespraak voor het Congres toezegde voor 1 biljoen dollar te willen investeren in de infrastructuur. Volgens kenners was de toon van Trump positief, hij sprak onder meer van harmonie en stabiliteit, maar gaf hij weinig details over zijn plannen.

Nadat beleggers de speech van Trump hadden verwerkt verschoof de aandacht naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat over twee weken plaatsvindt. Onder meer de vrijgave van het Beige Book, waarin allerlei kerngegevens te vinden zijn die helpen bij de besluitvorming van het rentebesluit door de centrale bank, en uitspraken van William Dudley, de president van de Fed in New York, versterkten het geloof dat de rente eerder vroeger dan later zal worden verhoogd. Een hogere rente is positief voor financiële waarden en deze sector was dan ook de absolute aanjager op Wall Street. Onder meer Dow Jones-component JPMorgan Chase klom meer dan drie procent en de drie hoofdgraadmeters scherpten overtuigend hun hoogste standen ooit aan. 

In Azië bleef vanochtend euforie achterwege. Dankzij impulsen voor financiële waarden en een verzwakking van de lokale valuta ten opzichte van de dollar, waardoor ook exportfondsen in de lift zaten, koersten de Japanse en Australische beurs circa een procent hoger. Het beeld in China was daarentegen verdeeld met een bescheiden winst voor de beurs in Hong Kong en lichte verliezen voor de Shanghai Composite.

De Amerikaanse olieprijs deed niet mee aan het feestje op Wall Street en de april-future West Texas Intermediate koerste 0,3 procent lager naar 53,83 dollar. In de Aziatische handel daalde de future met ruim een half procent verder. Door het vooruitzicht van een oplopende Amerikaanse rente zit de dollar in de lift. Het muntpaar noteerde vanochtend op 1,0532, ten opzichte van een stand van 1,0556 bij het sluiten van de Europese markten.

Beleggers kijken voor cijfers vandaag met name naar Europa, waar onder meer de Italiaanse werkloosheid en de economische groei in het vierde kwartaal in Spanje staan geagendeerd. Het voornaamste agendapunt is evenwel de inflatie van de eurozone over februari, waarvan de verwachting is dat deze de doelstelling van de Europese Centrale Bank van 2 procent nadert of misschien zelfs overstijgt, met dank aan de gestegen energieprijzen. De kerninflatie zal naar verwachting nog niet het niveau van twee procent benaderen.

Bedrijfsnieuws

CEO Onno van de Stolpe verkocht eind februari in drie transacties 150.000 aandelen Galapagos, goed voor een bedrag van circa 9,9 miljoen euro. De gemiddelde verkoopprijs lag op ongeveer 65,87 euro. 

Philips Lighting gaat in de Verenigde Staten nog eens 256.000 lampen uit de markt halen, omdat deze kan versplinteren wat gevaar kan veroorzaken. Dit maakte de Amerikaanse toezichthouder Consumer Product Safety Commission bekend op zijn website. Het bedrijf haalde vorig jaar in mei reeds 87.000 van deze lampen terug. De lamp werd gemaakt en verkocht van 2011 tot in 2014 met een verkoopprijs van ongeveer 40 dollar. 

Novisource rondde de overname van Opdion Services af. Met deze afronding houdt Novisource 65,5 procent van de aandelen Opdion met een optie op een volledige overname van de dienstverlener op het gebied van integratie en business performance management in 2020.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg woensdag 1,4 procent tot 2.395,96 punten, de Dow Jones index sloot 1,5 procent hoger op 21.115,55 punten en de Nasdaq kreeg er 1,4 procent bij op 5.904,03 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

28 minuten geleden - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

35 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street Alleen maar dalers.

Alleen maar verliezers.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 523,71 -0,41% -2,18 525,89
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,36 -0,14% -1,12 794,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.009,71 -0,12% -1,17 1.010,88