Europese beurzen blijven dicht bij huis

Redactie ABM Financial News - 2 maart 2017, 18:55

Markt richt vizier op speech Fed-voorzitter Janet Yellen vrijdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag dicht bij huis gebleven. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 375,61 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,1 procent op 12.059,57 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 4.963,80 punten. De Britse FTSE 100 sloot vlak op 7.382,35.

De Europese beurzen hadden donderdag moeite de recordniveau's vast te houden, na de wereldwijde rally in reactie op commentaar van Fed-functionarissen dat de grootste economie ter wereld klaar is voor een renteverhoging. Ook de opmerking van de Amerikaanse president Donald Trump 1 biljoen dollar aan investeringen in infrastructuur te gaan besteden stuwden de martken.

"Op het eerste gezicht is het moeilijk te begrijpen waarom de indexen opwaarts bewegen op basis van de toegenomen kans dat de rentetarieven worden verhoogd, hogere tarieven betekenen immers hogere financieringskosten voor beleggers om hun posities op de aandelenmarkten te financieren", aldus Konstantinos Anthis van ADS Securities.

"Het is belangrijk om te begrijpen dat beleggers en handelaren hun beslissingen op basis van de verwachtingen baseren, zoals de verwachting omtrent het rentebeleid, de groei van de economie en de groei van bedrijfswinsten en overheidsbestedingen", aldus Anthis. "Of hun enthousiasme zal afnemen wanneer de Fed de rente verhoogd is de meest intrigerende vraag op dit moment", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd donderdag in Europa bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in februari op jaarbasis met 2,0 procent zijn gestegen. Ook de producentenprijzen in de eurozone lieten in januari een flinke stijging zien. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 3,5 procent.

De werkloosheid in de eurozone noteerde in januari ongewijzigd op 9,6 procent. Ook de Italiaanse werkloosheid noteerde in januari ongewijzigd op 11,9 procent.

De Duitse importprijzen zijn in januari flink gestegen. In januari liepen de importprijzen met 6,0 procent op jaarbasis op. De exportprijzen stegen in januari met 1,8 procent op jaarbasis.

De Spaanse economie is in het vierde kwartaal van 2016 op kwartaalbasis met 0,7 procent gegroeid. Op jaarbasis steeg het bruto binnenlands product met 3,0 procent.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 1,5 procent op 53,02 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,5 procent lager bewoog op 55,53 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0517. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0538 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0545 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Roche Holding steeg 6,5 procent, nadat de Zwitserse farmaceut positieve klinische testresultaten bekendmaakte van een medicijn voor de behandeling van borstkanker in een vroeg stadium.

Anheuser-Busch InBev heeft in het vierde kwartaal van 2016 de biervolumes zien afnemen, de omzet licht zien stijgen en het bedrijfsresultaat zien afnemen, terwijl de hoge financieringskosten voor de overname van sectorgenoot SABMiller de nettowinst juist fors drukten.  Anheuser-Busch InBev verloor 2,5 procent.

Travis Perkins  daalde 6,1 procent, nadat de leverancier van bouwproducten over 2016 een 67 procent lagere winst voor belasting rapporteerde, vanwege herstructureringskosten.

LafargeHolcim wist een verlies om te buigen in een nettowinst, gesteund door kostenbesparingen. Het aandeel van de grootste leverancier van bouwproducten qua omzet won 1,9 procent.

Outsourcebedrijf Capita verloor 9,1 procent, na het nieuws dat CEO Andy Parker later dit jaar zal aftreden, nadat het bedrijf over het afgelopen boekjaar een lagere nettowinst rapporteerde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.384,41 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Lagere opening Damrak voorzien

Rustige handelsdag voorzien.

14 minuten geleden - Lees verder

Bijna 43 procent verkiest stockdividend NSI

Vastgoedfonds geeft 227.914 nieuwe aandelen uit.

32 minuten geleden - Lees verder

Franse vakbond dreigt met stakingen bij Air France - media

Protesten tegen nieuwe budgetmaatschappij houden aan.

45 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen openen lager

Markt kijkt uit naar bijeenkomst centrale bankiers in Jackson Hole later in de week.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07